Kultainen joulu – säihkyvä kattaus ja DIY-kuusiservetit

Viime vuonna mentiin puna-valko-harmaalla joulupöydällä, mutta nyt halusin luoda yhden joulukattauksen ilman ripaustakaan sitä kaikista perinteisintä joulunpunaista. Valikoin siis tällä kertaa valkoisen astiaston ja harmaan pöytäliinan seuraksi ripauksen kultaa erinäisiin kattauksen yksityiskohtiin. Sainkin mielestäni koottua näistä elementeistä kivan säihkyvän ja tietyllä tapaa arvokkaan näköisen joulupöydän ilman yhtäkään yksinään erityisen jouluista tavaraa. Juhlimme lapsuudenperheeni kanssa joulua taas jo hieman ennakolta, joten ehdin jakaa näitä kattausvinkkejä vielä varsinaisten joulunpyhien varalta.

Yhdistely on mielestäni kaiken a ja o erilaisten mielikuvien luomisessa ja joulun tuntua saa helposti kattaukseen muutenkin kuin punaisen värin lisäämisellä. Kulta on värinä erityisen juhlava ja se sopii myös monenlaisten astioiden seuraan juhlakattauksen jujuksi. Meillä tuo Villeroy & Bochin valkoinen New Wave -astiasto on kyllä niin passeli, sillä se ei riitele minkään muun värin kanssa, joten aina voi kehitellä uusia ideoita tismalleen samojen lautasten kanssa lisäämällä joukkoon niitä muita yksityiskohtia.

Talvisaikaan ehdoton lempparini juhlapöydässä on kynttilänvalo, millä saa yksinkertaisimmankin kattauksen upgreidattua juhlamoodiin. Meiltä löytyy kaapista muutamiakin erilaisia kynttilänjalkoja, tuikkukuppeja ja yksi näyttävämpi kynttelikkö, joten erilaisia yhdistelmiä saa niilläkin jo aikaan. Tuikkujen konmarituksessa olen ollut hövelimpi, sillä ne todella tuottavat iloa vuodesta toiseen, kun on vaihtelua vähän eri vuodenaikoihin ja juhliin. Tuo Iittalan Nappula -kynttelikkö on muuten siitä kiva, että siihen saa aivan erilaisen ilmeen riippuen siitä laittaako pitkät kruunukynttilät vai pienet tuikkuset. Viime jouluna oli kynttilät, mutta tänä talvena olen tunnelmoinut etenkin tuikkuversion kanssa ja näin tein myös joulupöydän kattauksessa.

Säihkettä pöytään toi tosiaan tuo kullan sävy eri muodoissa. Ajatus siihen lähti noista maailman kauneimmista Ritzenhoffin shampanjalaseista, mitä mieheni on antanut joululahjoina minulle yhteisten vuosiemme varrella jo useamman yksilön. Anopiltakin olen tainnut pari laseista saada, eli hyvin on makuni ollut tiedossa. Laseista tuleekin jo itsessään mielleyhtymä jouluun ainakin näin omassa päässäni. Lisää kultaisia detaljeja tuli kulta-valkoisista tähtikuvioisista serveteistä, sekä samansävyisistä tuikkukiposta ja kynttilänjalasta. Muutaman vaalean Mariskoolin lisäksi nostin pöytään mustan ja ruskean version, jotka sopivat oikein näppärästi lasien värimaailmaan.

Paperiservetit olivat tällä kertaa tyylinsä puolesta sopivana somisteena, sillä olin taitellut myös valkoisista kangaslautasliinoista pikkukuuset pöytäkoristeiksi kullekin ruokailijalle. Näihin söpöihin DIY-kuusipuihin löysin taittelureseptin Kinuskikissan blogista ihan vaan googlaamalla ”joulukuusi servetti”. Ilokseni tuo ohje oli muutamasta vaiheesta huolimatta todella yksinkertainen ja nopea toteuttaa, eli kannattaa ihmeessä kokeilla. Kyllähän tuo taiteltu servetti istuu joulupöytään ihanasti ja kruunaa hienosti juhlakattauksen. Nyt kun katsoin ohjetta uudelleen, niin olen ehkä oikonut loppuvaiheita, kun kuuset ei aivan yhdennäköisiä ole, mutta kauniita niistä silti omaan silmääni tuli.

Näissä servetin taitteluissa on muuten kiva, että ihan normaalilla valkoisella lautasliinalla voi luoda erilaisten taitosten kautta moneen teemaan sopivan version, eikä mitään ”teemakoristetta” tarvitse hankkia erikseen vain yhtä juhlaa varten. Nämä servetit ovat jo yli vuosikymmen sitten lapsuudenkodistani perittyjä, mutta palvelevat edelleen hyvin, kun ovat konepestäviä ja vankkaa kangasta. Ihanaa, miten jotkut asiat kestävät todella aikaa näinkin hyvin ja ovat siten myös ekologisia. En todellakaan ole mikään paras ekoilija, mutta pyrin sitäkin puolta kehittämään aina jollain muutoksilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Herkullisilla blineillä aloitettiin tämä jouluinen päivällinen.

Pidemmittä puheitta tässä tämänvuotinen kuvakooste kultaisena säihkyvästä joulukattauksestamme. Ruoan kanssa ja tuikut sytytettyinä kattauksesta en enää kerinnyt kuin pari hätäistä kuvaa nappaamaan näin tositilanteessa, kun olikin jo korkea aika käydä herkkujen kimppuun ja lopettaa kuvailut. 😉

Kultaista joulua! ❤

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jälkiruoan kanssa ei enää riittänyt pelkkiä väriteeman mukaisia astioita, mutta tarjoilut olivat teemaan sopivia ihan sattumoisin. Siskoni toi nimittäin Lakridsin hohtavia lakupalloja, kälyni leipoi kauniin joulukakun ja lisäksi meillä oli samoissa sävyissä taatelikakkua ja pipareita. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s