Sairaalakassin sisältö

Raskausajan pahin odotus on nämä viimeiset päivät, kun ei koskaan tiedä mikä hetki lähtö sairaalaan tulee ja synnytys vihdoin käynnistyy. Itse olen sen verran kontrollifriikki, että tällainen epämääräisyys ottaa todella koville, kun ei pysty yhtään itse vaikuttamaan asioiden kulkuun. Jos on edes jotain mihin voi ennen h-hetkeä valmistautua ja suunnitella itse, niin kaikki sellaiset hoidan enemmän kuin mielelläni hyvissä ajoin. Onneksi oli edes jotain konkreettista, nimittäin sairaalakassin pakkaaminen. Itse kokosin kassin jo muutama viikko ennen laskettua aikaa, jotten olisi täysin tyhjin käsin sairaalaan matkaamassa vauvan tullessakin ennakoitua aiemmin.

Suurin osa vauvoista syntyy siinä +/- 2 viikkoa lasketun ajan molemmin puolin, joten kassi on hyvä olla valmiina ihan viimeistään pari viikkoa ennen laskettua aikaa. Aiempi aina parempi, ettei tarvitse sitten tuskailla kun ei ole mitään omia juttuja mukana. Tylsä myös ohjeistaa puolisoa etsimään tarvittavia asioita kotoa ja kaupasta, kun olisi vauvassakin jo siinä vaiheessa riittävästi ihmeteltävää.

Yhden synnytyksen kokeneena ja nyt toiseen valmistautuessa ajattelin näyttää, miltä oman sairaalakassini sisältö noin suurin piirtein näyttää. Kokemuksesta voin jo arvioida sitäkin, mitkä tarvikkeet olivat tärkeimpiä ja mitkä niitä ”kiva olla mukana”, mutta eivät aivan välttämättömiä. Toki näissäkin on henkilökohtaisiin mieltymyksiin perustuvia eroja, mutta jotain osviittaa voi aina muiden esimerkeistä saada ja soveltaa kassin sisältöä sitä kautta itselleen parhaaksi.

IMG_3283

Tekniikka ja viralliset paperit

 • Puhelin, laturi ja kuulokkeet. Jos ei mitään muuta ole mukana, niin nämä olisivat ne tärkeimmät itselle. Minulle on tärkeä saada kuvia vauvan ensihetkistä edes kännykällä. Lisäksi puhelimen avulla pysyy viihdytettynä sairaalareissun pitkittyessä. Toiset roudaavat pädiä tai läppäriäkin sairaalaan, mutta itselle riitti ekalla kerralla oikein hyvin pelkkä puhelin ja samoin ajattelin nytkin pärjätä. Laitoin muuten kännykän laturin kulkemaan käsilaukussa jo viikkoja ennen laskettua aikaa siltä varalta, että sairaalaan joutuukin yllättäen.
 • Kamera ja laturi. Itse otan myös minijärkkärini mukaan puhelinkuvia laadukkaampien kuvien toivossa. Vaikka helposti ne ensihetket tuleekin enimmäkseen kännykällä tallennettua, niin on kiva olla nämäkin matkassa.
 • Lompakko ja neuvolakortti. Nämä toki ovat välttämättömien tavaroiden listalla. Muistaakseni sairaalan kirjauduttaessa kysyttiin henkilöpaperit ja neuvolakortista katsottiin erinäisiä taustatietoja. Neuvolakorttia on myös hyvä pitää käsilaukussa mukana jo hyvissä ajoin, jos lähtö tuleekin yhtäkkiä niin, ettei isompi sairaalakassi ole heti mukana.

IMG_3226

Eväät

 • Välipalat. Sairaalassa tarjoillaan kyllä ruokaa, ettei nälkään kukaan kuole, mutta se nyt on mitä on. On siis kiva olla jotain itselle varmasti maistuvaa välipalaa mukana. Jos synnytystä joutuu tovin odottamaan, niin puoliso saattaa myös kaivata jotain purtavaa vaikkei itse siinä vaiheessa todennäköisesti ole mitään vielä syömässä. Esikoisen synnytyksen jälkeen sain Jorvissa huikean kolme siskonmakkaran palaa sisältävän keiton lounaaksi. Ei kyllä sillä hetkellä paljon naurattanut, kun oli ollut jo pari päivää lähes syömättä ja melkoinen fyysinen koetus takana. Mies pääsi tuolloin onneksi hakemaan noutosushit meille, mutta jos ei sellaista mahdollisuutta olisi, niin on hyvä olla välipaloja matkassa.
 • Ksylitolipastillit tai -purkat. Näitä ilman en itse tule toimeen ja ruokien jälkeen on aina saatava suu puhtaaksi. Ksylitolia löytyy käsilaukusta aina, mutta pakkasin sairaalakassiinkin avaamattoman pastillirasian, etteivät ainakaan ole lopuillaan.

IMG_3230

Hygienia ja kosmetiikka

 • Hammasharja, -tahna ja -lanka.
 • Deodorantti
 • Kasvo-, silmänympärys- ja vartalovoiteet
 • Huulirasva
 • Shampoo ja hoitoaine
 • Hiusharja ja hiuslenkkejä
 • Meikkipussi
 • Meikinpoistoaineet
 • Vanulappuja ja pumpulipuikkoja

Tämä hygienialista vaihtelee suuresti ihmisillä – itse ei esimerkiksi tullut meikattua lainkaan esikoisen syntymän jälkeen sairaalassa. Oli niin kova helle, että meikit olisivat vain sulaneet pois kuumassa sairaalahuoneessa. Haluan kuitenkin ottaa nekin mukaan siltä varalta, että jaksaa ja innostaa ehostautua. Muuten koitin pitää oman listani melko lyhyenä ja ottaa vain perustarvikkeet. Lääkkeistä voisi vielä muistuttaa, että jos sellaisia käytössä, niin muista pakata. Kotiutumista silmällä pitäen on hyvä pitää kotona saatavilla jotain särkylääkettä. Sairaalaan ei omia kipulääkkeitä sentään tarvitse pakata.

IMG_3219

Äitiystarvikkeet

 • Imetysrintaliivit
 • Liivinsuojia
 • Lanoliinivoide
 • Maxisiteitä

Tältä äitiystarvikelistalta on hyvä olla mukana sopivat imetysrintsikat, liivinsuojia ja tuo voide imetyksen helpottamiseksi. Siteitä sai ainakin Jorvissa aikoinaan ja veikkaisin että niitä kyllä löytyy sairaalasta kuin sairaalasta, joten lähinnä niitä voi olla hyvä ottaa jos haluaa jotain erityistä mallia tai merkkiä. Ja vaikkei niitä sairaalakassiin pakkaisi, niin kotiin on hyvä ostaa jo valmiiksi odottamaan.

Omat vaatteet

 • Alusvaatteet
 • Yöasu
 • Tohvelit ja aamutakki
 • Imetystoppeja
 • Rennot sairaalahousut (esim. pyjamahousut)
 • Rennot kotiutumisvaatteet

Viime synnytyksen jälkeen jäivät omat vaatteet kotitumisvaatteita lukuun ottamatta täysin käyttämättä, joten ne eivät ole niitä kaikkein välttämättömämpiä. Sairaalassa oli tuolloin niin kuuma, että oli vaan mukavampi oleilla sairaalamekossa ja vaihtaa sitä pitkin päivää. Jos kuitenkin tekee mieli oleilla omissa vaatteissa jo sairaalassa, niin pakkasin siltä varalta muutamia rentoja ja imetykseen sopivia vaatteita matkaan. Mukavuus on avainasemassa vaatteissa, sillä oma kunto voi olla melkoisen heiveröinen tuossa vaiheessa. Nuo tohvelit ja aamutakki ovat kyllä sairaalankin puolesta saatavilla, mutta jos pitää enemmän omien käyttämisestä, niin sen kun pakkaa mukaan.

Vauvan vaatteet ja tarvikkeet

 • Lyhyt- ja pitkähihabodyt
 • Housut
 • Sukat ja sukkahousut
 • Tossut
 • Trikoomyssy
 • Velourpuku
 • Ohut peitto
 • Harsoja
 • Unilelu
 • Tutteja ja tuttinauha

Vauvanvaatelistani on tässä kesävauvalle, eli tämäkin toki vaihtelee vuodenajasta riippuen. Tärkeintä on järkevän kotiutumisasun mukana olo ja muuten kyse on lähinnä siitä haluaako pukea vauvan sairaalan lainavaatteisiin vai omiinsa. Pojalle otin aikoinaan vain kotiutumisasuksi valitun puvun ja ehkä pari bodya, mutta nyt tytölle tuntuu olevan niin monta kivaa asua, että valinnanvaikeuksissa pakkasin useammankin mukaan. Sairaalassa vauva on toisaalta paljon ihokontaktissa vaippasilleen, joten vähillä pärjää ja meilläkin taisi esikoinen olla vaatetettuna vain vierailijoiden aikana.

Muita tarvikkeita ei sairaalassa varsinaisesti tarvittu, mutta nyt ajattelin ottaa tutin matkaan, jos sitä jossain välissä hiukan jo kokeilisi. Esikoisen kanssa ei ekaan kahteen viikkoon edes tarjottu tuttia ja sitten se ei enää kelvannutkaan, joten nyt täytyy ehkä aloittaa tutustuminen tähän hiljentimeen aikaisemmassa vaiheessa. Toki sillä edellytyksellä, että imetys ensin lähtee sujumaan. Unilelu tai -riepu on myös kiva ottaa fiiliksen vuoksi jo sairaalaan mukaan, mutta sekään ei ole välttämätön. Harsojakin taisi olla sairaalassa saatavilla, mutta joku oma kiva mukana on myös näitä fiilisjuttuja.

Muuta

Itse en kaivannut muuta, mutta toiset ottavat ajanvietettä matkaan, kuten lehtiä, vauvakirjaa jo ensihetkistä täytettäväksi, pelikortteja yms. Jos ei luota sairaalan tarjontaan, niin joku saattaa kaivata vaikkapa omaa kauratyynyä tai muuta rentoutumiseen ja kipuihin auttavaa tarviketta. Mieti siis omia tarpeita ja mieltymyksiä kassia pakatessasi.

Ekalla kerralla huvituin, kun suurin osa pakkaamistani vaatteista jäi käyttämättä. Toisaalta ajattelen nyt, että mukavampi niin päin, että ne ovat mukana kuin etten olisi pakannut mitään vaatteita ja sitten olisinkin kaivannut omiani. Kassi yleensä kulkee autolla tai taksilla sinne sairaalaan, niin ei haittaa jos siellä nyt jotain ylimääräistä sattuukin olemaan. Itsellä parempi fiilis, kun on varautunut ja sitäkin kautta kivampi lähteä synnyttämään. Ensisijaisesti kiinnittäisin huomiota siihen, että kassissa on ne tärkeimmät tarvikkeet ja loput vaatteet yms. voi sitten nakata kassiin fiiliksen mukaan. Toivottavasti tästä listauksesta oli jollekin hyötyä omaa sairaalaskassin sisältöä pohtiessa ja pakkaillessa. Onnellista odotusaikaa kaikille raskaana oleville! ❤

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s