Kesäloma Gotlannissa – kokemukset ja vinkit viikon lomalta

Matkasimme vuosi sitten heinäkuussa kesälomalle Gotlantiin, mikä oli meille täysin uusi matkakohde. Matkalla meidän vanhempien mukana oli kaksivuotias poikamme, eli lapsiperhelomalla oltiin. Gotlantia ei turhaan mainostettu Ruotsin aurinkoisimmaksi paikaksi – vaikka aamulla olisi jokunen pilvi ollut taivaalla, niin jo aamulenkin aikana ne kaikkosivat horisonttiin ja päivällä paistoi taas. Koko viikon loman ajan lämpötilat pysyttelivät 20-25 asteessa ja iltaisinkin tarkeni vielä nauttia päivällistä terasseilla. Koska kohde oli meille hyvin mieluinen, niin halusin koota erinäisiä vinkkejä ja omia kokemuksiamme saaresta näin blogissakin jaettavaksi nyt kun lomailusesonki on saarella parhaimmillaan.

Matkanteko

Koimme Gotlannin helpoksi kohteeksi lapsen kanssa, sillä sinne pääsi kätevästi omalla autolla hyvin vähillä ajokilometreillä. Toki sinne olisi voinut lentää suoraankin, taikka lähteä päiväristeilylle kesäaikaan. Halusimme kuitenkin viettää koko viikon saarella, joten auto oli valintamme, sillä se mahdollisti helpon liikkumisen pitkin poikin saarta. Pyörillä liikkuminen vaikutti hyvin suositulta myös – Gotlannin lautta olikin täynnä pyöräilijöitä.

Menimme Helsingistä laivalla Tukholmaan, mistä oli noin 50km ajomatka satamakaupunki Nynäshamniin. Vaikka meillä oli navigointi päällä, niin lähes ilman pärjättiin, sillä Tukholmasta oli hyvät opasteet oikealle maantielle, mikä johti lähes suoraan satamaan. Matkasimme sieltä vielä samana iltapäivänä lautalla Visbyyn, Gotlantiin. Etäisyydet olivat sen verran lyhyitä, että ehdimme viettää aamupäivän Skansenilla Tukoholmassa ja olimme silti jo illalla kuuden maissa perillä Visbyssä.

Destination Gotland -niminen laivayhtiö operoi reittiä ja lähtöjä kesäaikaan oli jatkuvalla syötöllä. Ostimme liput netistä (www.directferries.fi) ja näin oli sukkela ajaa laivasatamaan jonottamaan laivaan pääsyä, kun matkaliput tarkistettiin autosta suoraan laivaan ajaessa. Kannattaa ostaa mahdollisimman ajoissa liput, tai heti kun mahdollista, jotta ylipäätään mahtuu laivaan, sillä reitti oli todella suosittu kesäaikaan.

Majoittuminen

Visby

Visby oli tukikohtamme reilu puolet viikon lomastamme. Se on ainoa kaupunki Gotlannissa ja sieltä löytyy oikein nätti pieni vanhakaupunki. Kaupunki on nähtävissä jo yhdenkin päivän aikana, mutta halusimme asua muutaman päivän paikassa, missä olisi valinnanvaraa ravintoloissa ja palveluissa, ja jotta lapsiperhelomalla olisi riittävän kiireetön tunnelma. Autolla tosiaan pääsimme näppärästi päiväretkille vaikka yöt samassa paikassa vietimmekin.

Hotellivalikoimaa löytyi myös kivasti, mutta koska olimme myöhään liikkeellä, niin emme saaneet enää sopivaa hotellia koko ajaksi vaan olimme kahdessa eri paikassa. Tässä kaupungin pienuus oli hyvä, sillä vaihtaminen kävi nopeasti, kun edes autoa ei olisi tarvinnut siirtää. Eli mitään mahdotonta vaivahotellivaihdostakaan ei ole, jos sellaiseen joutuu varaustilanteen vuoksi turvautumaan. Ja voihan tuon vaihdon ottaa positiivisesti siltä kantilta, että pääsee kokemaan erilaisia majoitusvaihtoehtoja samalla.

Meillä hotelleiksi valikoituivat Clarion Hotel Wisby ja Hotell Slottsbacken, joista tässä lyhyet kommentit, mitä muistan vuoden takaiselta lomaltamme.

Clarionissa oli tilava, toimiva ja hyvin ilmastoitu huone. Myös hotellin sijainti oli erinomainen – hotelli oli aivan vanhankaupungin keskustassa ja rantakadun tuntumassa. Aamiainen oli oikein passeli ja sen sai halutessaan nauttia hotellin vehreällä sisäpihalla. Hotellilla oli kellarikerroksessa pieni spa-osasto, missä piipahdin kerran uimassa. Allas oli melko pieni, mutta tunnelmallinen. Miinuksena lapsiperheille se, etteivät lapset olleet tervetulleita kuin hyvin rajattuina aikoina aamusta ja iltapäivästä. Toinen lapsinäkökulmasta hankala juttu oli huoneen sijainti aivan hotellin toisessa päädyssä, jonne sai roudata kärryjä ja matkalaukkuja muutamien pikkuportaiden kautta. Kulkeminen ulos hotellista vei siis aina tovin, joten kannattaa pyytää helpommasta kohtaa huonetta, jos eksyy kärryjen kanssa tuonne. Meillä tässäkin vaikutti varmasti myöhäinen varaus, kun saimme sen viimeisen nurkan huoneen.

Slottsbacken oli hotellina kaunis talo ulkoa ja senkin sijainti oli keskeinen. Huone sen sijaan oli täällä hyvin ahdas ja ilmastointi ei vastannut hotellin muutoin saamaa neljää tähteä. Kun tiedustelin asiasta, niin sain vastaukseksi sen, että vanha talo on jollain tapaa suojeltu, eikä sinne saa asentaa tarvittavia kojeita ulkorakenteisiin ja siitä johtuen asiaa ei ole joka puolella hotellia saatu kuntoon. Tällainen seikka vaikuttaa kyllä kummasti asumismukavuuteen ja pyrimmekin minimoimaan tällä hotellilla oleskelun. Palvelu oli ystävällistä ja huoneemme oli heti respaa vastapäätä ja hissien vieressä, mikä teki liikkumisesta sukkelaa. Aamiainen jäi erityisenä plussana mieleen tässä hotellissa ja se vastasi melko lailla viiden tähden tasoa. Ruoat olivat kauniisti aseteltuina ja valikoima oli jotenkin spesiaalimpi kaikin puolin kuin yleensä neljän tähden hotelleissa. Aamiaisen vuoksi olisin voinut viihtyä useammankin yön.

Slite

Loput lomasta vietimme ”mökkeillen” pienessä rantakylässä Slitessä, missä ei juuri supermarkettia ja pizzeraa kummempia palveluja ollut saatavilla. Tämän olimme jo tiedostaneet eikä se haitannut, sillä ajatuksena olikin vain hakea kaupasta eväät mökille ja tehdä parin päivän aikana itse kaikki ruoat.

Paikaksi valikoitui Slite ihan sillä perusteella, että etsimme sopivaa mökkikylää majoitussivustoilta ja tuolta löytyi vielä kivannäköinen rantamökki meille. Vietimme pari päivää Slite Strandby -nimisessä paikassa ja se oli mielestäni ihan kohtuuhintainen laatuunsa nähden. Mökki oli kahden makuuhuoneen ja tupakeittiö-olohuoneen + kylpyhuoneen kompakti, mutta oikein toimiva yhdistelmä. Asiat ja ruoanlaittovälineet olivat siistejä, ei edes pelkkää Ikeaa vaan yllätyksenä astiasto oli pääosin suomalaista Iittalaa ja Arabiaa ja ikkunoita koristivat Kivi-tuikut. Sängyissä oli petivaatteet, mutta lakanat piti joko vuokrata tai olla omasta takaa ja pyyhkeet samoin, joten tämä on hyvä muistaa reissulle lähtiessä. Mökki oli kaikin puoli hyväkuntoinen ja siisti – parasta siinä oli oma pieni terassi suoralla merinäköalalla.

Mökkikylästä löytyi myös iso lämmitetty uima-allas, missä oli kiva käydä polskimassa kun meri oli hiukan vilpoista vaikka heinäkuu olikin. Siellä oli myös baari/ravintola, mitä emme tosin testanneet lainkaan. Mökkejä oli myös monenlaisia eri tarpeisiin. Meillä oli tämä pieni perusmökki, mutta olisi sieltä löytynyt isompaakin mökkeröä oman paljun ja kattoterassin kera. Pienestä kaupasta ja vuokraamosta löytyi erilaisia vesiurheiluun ja kesämenoon sopivia tarpeita, jos omat uikkarit vaikka olisivat jääneet matkasta tai olisi halunnut harrastaa melontaa tms. Lomakylässä oli lisäksi rantasauna, minkä olisi voinut halutessaan vuokrata erikseen. Me emme saunaan kaivanneet lyhyellä visiitillämme ja oma näköalamökki riitti meille. Mökkien vieressä oli asuntovaunualue ja heti sen jälkeen uimaranta ja pieni leikkipaikka. Kiva paikka siis kaikin puolin ja hotellielämän jälkeen oli hauska rentoutua hetkinen näin mökkeilyn merkeissä, kun saattoi viettää enemmän aikaa kämpillä.

Tekemistä ja näkemistä

Visbyssä nautimme ulkoilmasta lähimaatoissa kävellen ja kaupungin eri puistoissa vieraillen. Aivan rannan tuntumassa oli isompi puisto vesilammikkoineen ja leikkipuistoineen, missä oli viihtyisä puistoilla useampaankin otteeseen ja pojalle riitti tarpeeksi erilaisia leikkivälineitä. Aina ei vaadittu edes leikkipuistoa, vaan poikamme nautti suuresti myös ihan yleisillä puistoalueilla oleilusta, missä sai juoksennella ruohikoilla vapaammin kuin kaupungilla liikkuessa. Keskustasta löytyi myös mitä kaunein kasvitieteellinen puutarha, jonne oli ilmaista mennä käyskentelemään. Visby on tunnettu ruusujen kaupunkina, joten puutarhan lisäksi oma nähtävyytensä oli pikkukujien söpöt talot valtavine ruusupuskineen ja muine istutuksineen.

Aivan Visbyn lähellä sijaitsi Kneippbyn, missä oli vesipuisto, pieni huvipuisto ja alle kouluikäisille pääosin suunnattu leikkimaa, sekä Peppi Pitkätossu -sarjasta tuttu huvikumpu. Kaksivuotiaan kanssa ihan mukava päiväretkikohde, kun puistossa riitti sopivasti puuhaa koko päiväksi. Rannekkeet piti ostaa meille vanhemmille puistoon ja ne olivat noin 30 euron tietämillä kappaleelta, eli se ehkä pieni miinus, kun lähinnä lapsen takia puistoon menimme. Kävin kyllä sitten parissa laitteessa itsekin, kun kerran ranneke oli. Omia eväitä ei juuri ollut pakattuna, mutta saimme syötyä ruokala-tyyppisessä ravintolassa perus buffet-ruokaa. Raflan plussana oli tosin terassi kauniilla merinäkymillä ja kun poika nukahti sopivasti päiväunille, niin hyödynsimme tämän hetken syömiseen ja terassilla rentoutumiseen.

Toinen kiva vierailukohde aivan Visbyn lähimailla on Höggkliff -näköalapaikka. Täällä piipahdimme jonkun päiväretken lomassa rantatietä ajellessamme ja näkymät olivat todella huikeat ja kalliot jyrkät. Lasten kanssa suosittelen tänne kärryjä tai sitten pitämään heidät tiukasti käsipuolessa tai sylissä, kun mitään aitoja ei ollut vaan suorat tiputukset mereen.

Gotlanti tunnetaan myös kalkkikiviluolistaan ja me poikkesimme tunnetuimmalle niistä, eli Visbystä pohjoiseen lyhyen matkan päässä sijaitsevalle Lummelundagrottan -nimiselle paikalle. Täälläkin oli kaunis luonnonpuisto rannassa, missä teimme pienen päiväkävelyn ennen luolalle suuntaamista. Luolaan myytiin lippuja ohjatuille kierroksille (noin 1h) ja päädyimme lopulta tekemään niin, että mieheni jäi leikkipaikalle ja kahvilaan poikamme kanssa sillä välin, kun kipaisin itse kierrokselle.

Ennen kierrosta oli video luolan löytäjistä ja historiasta sekä tutustuminen siitä tehtyyn näyttelyyn. Tässä sai mm. kokeilla olisiko itse mahtunut löytämään luolan, eli pujottautumaan yhtä ahtaasta välistä, mistä löytäjäpojat olivat aikoinaan sinne kömpineet. Taisi olla vain 25cm leveä tuo ahtain kohta! Luolassa oli hiukan viileää ja kosteaa, eli kannattaa varata pitkähihainen sinne mukaan. Reitti, mikä ryhmässä kuljettiin oli pienillä rattaillakin kuljettavissa, eli periaatteessa kärryilläkin sinne pääsisi jos muutamat portaat viitsisi nostaa rattaita. ”Luolaihmisille” suosittelen myös erillistä veneretkeä luolaston syvempiin osiin – itse en tähän hiukan ahtaanpaikankammosta kärsivänä olisi kyennyt, sen verran ahtaalta näytti veneretken lähtöpaikkakin jo!

Me tykkäsimme käydä paljon kävelyillä ja poiketa autollakin lähitienoilla, joten yksi nähtävyys oli saaren lukuisat luonnonpuistot ja rannat. Visbyn keskustassa on vain kivikkoinen ranta, joten siitä täytyy kävellä hiukan eteenpäin päästäkseen hienompihiekkaiselle uimarannalle. Mutta jos ei aivan keskustassa halua majoittua, niin erilaisia hotelleja ja muita majoitusvaihtoehtoja löytyi paljon pitkin rantaakin. Ja rantaviivaa kun Gotlannissa riittää, niin niitä rauhallisempiakin rantoja on myös yllin kyllin. Luonnonpuistoja bongailimme ihan vaan turistikartalta ja kävimme niissäkin tekemässä kävelyjä. Moniin pääsi pienillä kärryilläkin kulkemaan suhteellisen vaivattomasti.

Gotlanti on myös tunnettu raukeistaan (meren hiomia kalkkikivimuodostelmia) ja niitäkin voi bongailla eri puolilta saarta rantaseuduilta. Slitestä pohjoiseen ajellessa aivan sen lähistöltä löytyi aivan valtavia ”raukkikyliä” parikin. Eläimiä tykkäävät monet lapsetkin ihastella, joten siinä yksi plussa Gotlantiin lasten kanssa reissaamiselle. Lähdin yksi ilta itsekseni pikkuiselle ilta-ajelulle ja poikkeilin tieltä aina eri nähtävyystienviittojen kohdilla uteliaana etsimään mitä tien päästä löytyisi. Näinkin spontaanilla parin tunnin retkellä bongasin todella kauniita paikkoja – yhdessäkin raukkien täyttämässä rinteessä kuljeskeli lauma lampaita ja tunnelma oli aivan ihana. Myös maantietä ajaessa oli aina jotain nähtävää kun useimmilla pelloilla oli lammaslaumoja tai muita eläimiä katseltavaksi. Lintuja näimme myös haikaroista erikoisempiinkin tapauksiin ja voin kuvitella paikan lintubongarienkin suosimaksi. Yksi bongailun kohde tien päällä on myös saaren lukuisat erilaiset kirkot, jos sellaiset kiinnostavat. Niitä oli valtavasti, joka pikkukylässä varmaan omansa! Me emme vierailleet kirkoissa sisällä, mutta kivoja nähtävyyksiä ne olivat autostakin maisemia katsellessa.

Roma -niminen pikkupaikka oli myös sympaattinen nähtävyys. Keskellä rauhallisia peltomaisemia kohoavat vanhat roomalaiset rauniot oli kiva retkikohde pitkin saarta ajellessamme. Me piipahdimme vain ihmettelemään raunioita ja kahvioon jäätelöille, mutta paikalla järjestettiin myös teatteriesityksiä iltaisin ja sieltä löytyi putiikki, missä kaupattiin muun muassa lampaantaljoja ja muuta sisustus ym. tavaraa. Emme suoraan sanottuna lapsen kanssa reissatessa sen tarkemmin kohteen historiaan tutustuneet, mutta Wikipediasta vakoilin sen verran, että kyseessä oli Gotlannin maaseudun poliittinen ja kulttuurillinen keskus keskiajalla. Kaunis paikka joka tapauksessa.

Ravintolat Visbyssä

Me olimme suurimman osan viikosta juuri Visbyssä, joten ravintolakokemuksemme ovat lähinnä sieltä peräisin. Kävimme päivisin lounailla ja iltaisin illallisilla melko spontaanisti mitään varailematta ja vähän pienen miehen päiväunien ja iltafiilisten mukaan sopivan ravintolan kohdalle osuessa. Moni ravintoloista oli ihan keskinkertaisia, vaikka olisi ollut hyvät rantanäkymät tai muuten kiva sijainti. Mutta parista paikasta jäi oikein hyvät kokemukset, joten tässä niistä vinkkiä.

Yksi eksoottinen kokemus oli keskustassa sijaitseva keskiaikaravintola Kapitelhusgården. Täällä kananpoika kaalipedillä tarjoiltiin kynttilänvalossa eikä aterimia ei katettu lainkaan, vaan syöminen hoidettiin vanhaan tyyliin omin käsin. Todella ystävällinen palvelu ja ruokakin maittoi, vaikka vähän käsiä joutuikin sotkemaan. Ruokien saapuessa lapsille hauskaa seurattavaa oli tarjoilijoiden tulennielentä. Muistan paikassa olleen myös hyviä erikoismakuja siiderivalikoimassa. Illallistimme sisällä, mutta suojaisa sisäpihakin näytti oikein kutsuvalta.

Italialaisia makuja Visbyssä tarjoili muun muassa Isola Bella -niminen ravintola aivan päätorin lähellä sivukujalla. Ravintolaan mentiin kapeaa kujaa kahden talon välistä, josta pienet kärrymme juuri mahtuivat kulkemaan. Ravintolaan oli jonoa, mutta saimme kuin saimmekin paikan – tosin sisältä emmekä viihtyisän sisäpihaterassin puolelta, mikä olisi ollut kiva kesäiltaan. Lapsiystävällinen palvelu ja viihtyisäksi sisustettu paikka, missä pizzamme ainakin olivat suussa sulavia. Muuta emme ehtineet nauttimaan poikamme ollessa vielä hereillä eikä mikään helpoin ravintolavieras kaksivuotiaana. Mutta uskallan suositella näin yhdenkin ruokalajin perusteella.

Hintataso

Ainoa huono puoli, mitä Goltannista löysin oli korkea hintataso. Hotellihinnat olivat reilusti korkeampia kuin vaikkapa Tukholmassa samaisella heinäkuun lomalla. Neljän tähden hotelleista rokotettiin myöhäistä varaajaa jo noin 270 euroa yötä kohden. Myös ravintoloissa oli selvästi kalliimpaa kuin Tukholmassa. Toki näissä vaikuttaa myös korkeasesonki, sillä heinäkuu luonnollisesti oli suosituinta matkailuaikaa Gotlannissa.

Olimme ikävä kyllä vasta heinäkuussa varaamassa saman kuun reissua ja jouduimme pulittamaan kolmen tunnin laivamatkasta Gotlantiin henkilöauton kanssa noin 350 euroa (menopaluu). Jouduimme ottamaan liput ykkösluokkaan, mutta niissä ei edes ollut muuta eroa, kuin että penkit sijaitsivat laivan keulassa. Olisikohan tällä kombolla matka ollut normaalisti noin pari sataa euroa.

Toisaalta korkeaa hintatasoa kompensoi se, että Gotlannin loma keskittyy enemmän luontoon ja liikkumiseen, kuin vaikkapa shoppailuun. Kuluina on lähinnä ne matka- ja majoituskulut sekä ruokailut ja nähtävyydet. Yhden lampaantaljan ja pari pientä sisustusjuttua toin tuliaisena matkalta kotiin ja pojalle ostettiin muistipeli, eli kokonaiskulut eivät shoppailusta juurikaan nousseet.

Yhteenveto

Me ehdimme tuon viikon loman aikana kokea vain murto-osan saaresta, lähinnä saaren keskiosia Visbyn ympäriltä sekä itärannikkoa ja pohjoisosaa hiukkasen. Paljon jäi vielä näkemättä ja tekemättä ja menisin ehdottomasti uudelleen Gotlantiin. Joskus olisi kiva ajella vaikka koko saari ympäri oikein ajan kanssa. Erityisesti Färo saaren pohjoisimpana kolkkana jäi vielä kutkuttelemaan. Olin jo sinne vievän lossin nurkilla eräänä päivänä, mutta illalla ei jäänyt enää aikaa niin isoa palaa haukata uusia reittejä. Sitä on erityisesti kehuttu luontonsa puolesta ja rauhallisuudellaan.

Suosittelen siis Gotlannin matkaa oikeastaan ihan kaikenlaisille matkaseurueille ja yksin reissaajille. Saarella on kesäisin leppoisa ilmasto, todella kaunis luonto ja paljon tutkittavaa. Viihdettä kaipaaville löytyy Visbyn Partyveckan, joka taisi olla käynnissä juuri siellä vieraillessamme, mutta hyvin mahtuivat lapsiperheet bilekansan sekaan kaupungille. Visbyssä järjestetään myös Medeltidsveckan kesäisin, jos keskiaikateema kiinnostaa. Luontoihmisille saarella taas riittää loputtomiin rantoja, raukkeja, luolia, monimuotoista kasvustoa ja erilaisia lintuja ja muita eläimiä. Lapset tuntuivat myös tervetulleilta saarelle ja teemapuistosta eläinpuistoon löytyi heillekin nähtävää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s