Parvekkeen kevätsisustus

Olen todellinen parvekeihminen ja viihdyn siellä aina kun vaan jotenkin tarkenen, satoi tai paistoi ulkosalla. Ulkoilmassa on mukava oleilla myös kotona ollessa ja raitis ilma auttaa pitämään päänsärytkin loitolla. Parveke kun on ahkeralla käytöllä, niin haluan tehdä siitä myös viihtyisän. Tavoitteena on myös mahdollisimman helppohoitoinen ja sillä mielellä sisustettu tila, että siellä on leppoisa olla pienen lapsen kanssa.  Ajattelin siis raottaa parvekkeen oveamme ja näyttää minkälaista parveke-elämää täällä elellään ja kertoa hiukan sen sisustamiseen liittyviä ajatuksiani.

Omalla parvekkeella on mitä rentouttavinta oleilla, kun lapsi voi leikkiä joko siinä tai heti vieressä olevassa olohuoneessa, eikä hänen perässään tarvitse juosta samalla tavoin kuin puistoissa tai muualla ulkona liikkuessa. Senkin vuoksi kyseessä on suorastaan keidas näin äitinäkökulmasta, kun siellä saa hetken hengähtää. 😀

IMG_5752

Meillä parvekkeen kalustus on pääösin peräisin vanhasta rivitalokodistamme, missä nuo harmaat Ikean tuolit, pöytä ja penkki olivat rivitalon parvekkeella ja pihalla. Ne passasivat onneksi värimaailmaltaan tähänkin kotiin ja näin meidän ei tarvinnut heti uusia vain parin vuotta vanhoja kalusteita. Ruokapöytänä toimiva Calligariksen lasipöytä on kulkenut mukana jo vuodesta 2006 niin sisätilojen ruokapöytänä, keittiönpöytänä kuin työpöytänäkin. Pidän siitä edelleen ja nyt sille löytyi paikka parvekkeelta. Saman sarjan pienempi lasipöytä on ollut sohvapöytä, mutta lapsen törmäiltyä sen kulmiin yms. päätettiin se laittaa jossain vaiheessa jäähylle olohuoneesta. Se nyt ei aivan täydellisesti istu parvekkeelle, mutta menettelee nyt tällä erää miettiessäni mitä sen kanssa halutaan tehdä.

Kalusteista ainoastaan Fatboy-säkkituoli on tähän asuntoon hankittu ja se onkin pojan lempikaluste, kun siinä voi leikkiä liukumäkeä ja siihen mahtuu vanhemman kainaloon istumaan. Säkkituoli on sisä- ja ulkokäyttöön soveltuva, eli sen voi halutessaan joskus vaihtaa myös lastenhuoneeseen, jos vaikka joskus haluaakin jonkun sohvantapaisen sen tilalle.

IMG_5359

Lattia on koottu Ikeasta hankituilla muovisilla laatoilla, mitkä oli hyvin simppeli napsauttaa paikoillensa. Päänvaivaa tuotti vain tuo aaltoileva parvekkeen reuna, mihin ei tietenkään saanut suoraan neliönmallisia laattoja istumaan. Pientä ylimääräistä sahailua ja hikikarpaloita siis sen osalta, että saatiin edes jokseenkin tyydyttävä lopputulos aikaan. Haaveilen kauniista ”kivetyksestä” peittämään tuon epätasaisen reunan, mutta se on toistaiseksi ajatuksissa vain, kun poika ripottelisi kiviäkin pitkin poikin enkä halua sitä ongelmaa tähän hetkeen. Materiaalinsakin puolesta muovilaatat ovat helppohoitoisia, eivätkä kaipaa mitään öljyämistä tms. kuten puiset laatat. Hintaa niille ei tullut mitenkään mahdottomasti, muistaakseni noin pari sataa euroa (lattia-alaa reilut 15 neliötä), eli senkin kannalta hyvä löytö.

Lattiasta puheenollen yksi tärkeä kriteeri parvekkeella on myös riittävä tilan tuntu, eli siellä pitää mahtua myös hieman liikkumaan ja leikkimään, eikä vain istumaan pöydän ääreen. Pienimmillä parvekkeilla tähän ei tietenkään mitään valtavia mahdollisuuksia ole, mutta meillä reilu 15 neliön partsi antaa jo kivat puitteet eri toiminnoille. Tänne mahtuu levittämään jumppamaton halutessaan ja poika tykkää juoksennella, pelata ja jopa ajella potkupyörällään näinkin rajallisessa tilassa. Pienemmällä parvekkeella valitsisin vähemmän kalusteita niin, että sinnekin jäisi jokin tyhjä tila vapaaksi.

IMG_5333

Seinät ovat toistaiseksi olleet tyhjillään paitsi että toiselle seinälle olen ripustanut ulkokäyttöön soveltuvat La Case de Cousin Paul -merkin pallovalot. Pallovalot ovat siitä kiva sisuste, että ne toimivat koristeena päivällä ja luovat tunnelmavaloa illemmalla. Valosarjaa on myös helppo siirrellä eri paikkoihin pitkin parveketta ja asetella sisustusta silläkin tavoin välillä uusiksi. Aiemmin valosarja roikkui meillä poikittain parvekkeen sisäseinältä lasitetulle puolelle. Sen voisi myös laittaa vaikkapa ison lasikulhon tai -lyhdyn sisälle yhdeksi rykelmäksi.

Piensisusteina parvekkeeltamme löytyy yksi iso lyhty. Aluksi se oli lattialla, mutta poika oli hieman liian innokas kanniskelemaan sitä ympäriinsä ja se piti pelastaa pöydälle. Pöydillä turvassa on myös muut lasiesineet, eli parit Ittalan tuikkukupit ja kukkavaasi. Lisäksi siellä on noita kauniita Freixenetin kuoharipulloja maljakkoina. Aivan kaikesta lasisesta en mitenkään pysty luopumaan, joten olen pyrkinyt vain sijoittelemaan ne niin, ettei poika saisi niitä rikottua. On täällä palloakin pelattu vielä toistaiseksi, mutta enemmänkin sellaisella kevyellä rantapallon tyyppisellä, ettei tulisi vahinkoja.

IMG_5344

Parvekkeemme sisustus on kauttaaltaan melko maanläheinen. Seinät ja lattialaatat tummanharmaata, kalusteet vaaleampaa harmaata, pöydissä vedenturkoosia ja säkkituolissa myös sinisävyä. Kukissa on rauhallisen valkoista ja vihreää ja tekstiileissä on nyt esillä valkoisen ja beigen värimaailma. Vanhan hiekansävyisen matonkin sain sopimaan nyt parvekkeen väreihin, kun vaihdoin kevääksi beiget tyynyt ja viltin. Suhteellisen ajattomat valinnat isommissa kalusteissa miellyttävät omaa silmääni, sillä selkeään pohjaan on helppo välillä lisäillä tyynyillä tai muilla pienillä jutuilla muitakin värejä. Sisätiloissa meillä on tällä hetkellä vaaleanpunaista ja sinistä, joten parveke oli kiva pitää rauhallisen värisenä.

IMG_5452

Kasveilla partsille saisi lisättyä vielä puutarhatunnelmaa, mutta harmikseni en ole mikään multasormi, joten aitoja kasveja tai kukkia en ole edes yrittänyt liikaa viljellä – mitä nyt niitä helpoimpia pelargonioita joskus kokeillut. Tällä hetkellä mennään täysin tekokasvilinjallla, mikä on toki myös erittäin helppo lasten kanssa. Niitä kun ei tarvitse koskaan hoitaa, eikä vahtia syökö tai repiikö lapsi kukat kun silmä välttää. Poikamme tykkää myös välillä kuljetella kukkia paikasta toiseen ja sisustaa äitinsä jalanjäljissä. Näiden kukkien kanssa voi antaa taaperonkin leikkiä huoletta. Tekokasvimme on hankittu Plantagenista, Ikeasta ja Stockmannilta.

Tämä kesähuone on toden totta lempipaikkani koko kodistamme. Tosin pelkäksi kesähuoneeksi parveke ei jää, sillä se on meillä käytössä noin kahdeksan kuukautta vuodesta – maaliskuulta lokakuulle. Lasitettuna se varastoi aurinkoisilla keleillä mukavasti lämpöä ja vaikkei meillä ole mitään lämpölamppuja, niin olemme pystyneet viettämään siellä aikaa näinkin suuren osan vuodesta. Keskellä pimeintä talvea ei parveke mitenkään kutsu oleilemaan, mitä nyt korkeintaan saunasta vilvoitteluun, joten tämä on ollut toistaiseksi ihan passeli näin kylmänäkin. Lasitus auttaa myös sisustamisen suhteen siinä, että tavarat pysyvät pidempään siisteinä eikä sateen sattuessa tarvitse muistaa nostella tekstiileitä piiloon.

IMG_5347

Nyt yhden kesän kokemuksella täytyisi vielä miettiä jotain pientä auringonsuojaa, sillä keskikesällä päiväsaikaan parveke lämpenee jo turhankin kuumaksi. En kuitenkaan halua varsinaisesti peittää ikkunoita missään vaiheessa kokonaan, vaan tänne riittäisi johonkin kohtaan saada varjoa tilapäisesti. Joku kiskoilla kulkeva paneeliverho tms. voisi siis olla ratkaisu tähän probleemaan, mutta se on tosiaan vielä selvitettävien asioiden listalla. Harvapa sisustus koskaan täysin valmis on, vaan aina on jotain laitettavana. 😀

Riemukasta vappua ja aurinkoisia parvekekelejä toivoen! 🙂

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s