Kaupunkiloma pienen lapsen kanssa

Moni pohtii kannattaako pienten lasten kanssa lainkaan suunnata kaupunkeihin vai ottaako helppo pakettimatka rannalle all inclusive -hotellilla. Vaikka rantaloma houkutteleekin aika ajoin, niin nautin myös kaupunkien näkemisestä ja kokemisesta. Pääsiäislomaa oli vain 4 yön verran eikä siitä haluttu tuhlata kovin pitkiä aikoja perille pääsemiseen, joten suuntasimme Kööpenhaminaan. 1-4 päivän reissuja olemme tehneet mm. Tallinnaan, Tukholmaan ja Visbyyn pojan ollessa 1-2 vuotias, ja rehellisyyden nimissä ne ovat sujuneet vaihtelevasti. Haluankin avata hiukan, mitä kaikkea kaupunkilomailu lapsen kanssa pitää sisällään ja kuinka se onnistuu parhaiten. Tässä osassa jaan kokemuksiamme kesälomilta kaupunkikohteissa. Muiden vuodenaikojen reissuista, kuten äskeisestä Kööpenhaminan lomasta tulossa vielä lisää postauksia.

Päiväristeilyllä Tallinnassa piipahdimme 1-vuotiaan kanssa, mutta harmillisesti siellä satoi ja puistoilu jäikin vähemmälle. Päädyimme pyörimään kauppakeskuksilla, eikä vilkas, jo kävelemään oppinut poikamme enää jaksanut pysyä kärryissään ja juoksenteli pitkin poikin. Menomatka meni laivalla mukavasti laivan leikkihuoneessa, joten siinä mielessä Tallinnaan matkaaminen on mutkatonta lapsiperheelle. Tallinnassa saimme nauttia pitkän lounaan pojan nukahtaessa onneksemme päiväunille. Tulomatkalla poika otti toisetkin unet, mutta se meni meillä ihan vaan paikallaan istuen. En tainnut edes taxfreessa pyörähtää – sen verran väsynyt päivän reissaaamisesta olin. Näitä uniaikoja lukuun ottamatta matka ei tosiaan ollut pelkkää lomailua.

 

Vinkiksi sanoisin, että kannattaa suunnitella jotain lapselle sopivaa sisäohjelmaa sen varalta, ettei olekaan mikään kesäkeli. Me emme tuolloin huomanneet tätä pohtia ja siitä hiukan kärsimme. Iltapäivän pikainen syöminen hoitui todella vauhdikkaasti ”puolipikaruokala” Vapianossa – emme saaneet edes salaatteja odotellessa istua paikoillaan, vaan taas juostiin pojan perässä. Poika ei ole kiinnostunut syömisestä ja noin pienenä 5 minuuttia pidempi paikallaan istuminen oli jo mahdotonta. Jos lapsi nukahtaa vielä päiväunille, niin kannattaa hyödyntää nuo hetket aina omiin syömisiin, jotta saa edes yhden ruoan rauhakseen nauttia. Säästä toki riippuu paljon päiväristeilyn onnistuminen, ellei ole nimenomaan suunnitellut jotain kylpyläkäyntiä tms. sisäpuuhaa. Meillä ei poika tuossa iässä juuri vesileikeistäkään välittänyt, joten ei ollut sitäkään vaihtoehtoa. 😀

Tukholmassa vietimme oikein onnistuneet pari päivää viime kesän Gotlannin loman yhteydessä. Säät sattuivat suosimaan, reilut 20 astetta ja aurinkoa, joten helppo oli nauttia matkasta myös lapsen kanssa. Mennessä olimme vain aamupäivän Tukholmassa ja kävimme Skansenin ulkoilmamuseossa, missä on myös eläinpuisto. Se on onneksi monelle lapselle hitti ja toimi meidänkin taaperolle. Mäen päällä oli kiva käppäillä ihaillen kaupunkiin avautuvia maisemia ja sieltä löytyi myös kiva ruotsalaista sapuskaa tarjoava ravintola, minkä terassille istahdimme lounaalle pojan päiväunien ajaksi.

Suosimme kaupunkilomilla lapsen kanssa mieluusti kaikkea sellaista nähtävää ja koettavaa, mikä on ulkosalla – näin lapsi ei pääse liiaksi kyllästymään. Poikamme kun tykkää liikkua, niin samalla hänkin saa kävellä pätkiä siellä täällä, eikä tarvitse istua pitkiä aikoja kärryissä paikoillaan. Tällä taktiikalla näkee paljon muutakin kuin kaupunkien leikkipaikat lapsen kanssa matkatessa. Olennaista on tasapaino eri tekemisten välillä, eli riittävän usein täytyy olla niitä puistoja tai muuta nimenomaan lapselle sopivaa aktiviteettia.

 

Paluumatkalla olimme vielä pari yötä kaupungissa ja se menikin vikkelään puistosta toiseen kulkiessa samalla kaupunkia katsellen ja välillä syödessä tai kahvitellessa. Kaupoilla piipahdimme hyvin vikkelään niin, että jäin pojan kanssa tavaratalon leikkipisteelle puuhaamaan samalla kun mies kiersi kauppoja. Toisena päivänä pojan päiväunet venyivät sen verran pitkiksi, että ehdin itsekin vielä kurkistamaan muutamaan liikkeeseen mieheni jäädessä lounaan jälkeen vaunuvahdiksi kahvikupposen kanssa. Näin ehdimme molemmat hiukan omiakin juttuja katsomaan. Pientä kulttuurikokemustakin sai kaupunkilomasta, kun poika otti lähtöpäivänä hyvät päiväunet, minkä aikana ehti sekä lounaalle että modernin museon ja sen yhteydessä olevan arkkitehtuurimuseon näyttelyitä katsomaan.

Sanoisin siis, että kannattaa tarttua pieniinkin hetkiin, kun niihin tarjoutuu mahdollisuus. Se voi olla lapsen nukkuessa yhteisestä ajasta nauttimista, mutta lisäksi voi ottaa välillä ”vuoroja” lapsen kanssa olemiseen, jotta kumpikin saisi myös hetken omaa aikaa. Tämä vuorottelu on mielestäni tärkeää, jos ei ole muita ihmisiä mukana matkalla, jotka voisivat ottaa lapsen hetkeksi hoitoonsa. Laivan leikkihuoneessa olimme Tukholmaan matkatessa jossain vaiheessa juurikin näin vuoron perään, jotta kumpikin pääsi nauttimaan hetkeksi omasta ajasta.

 

Asuimme Tukholmassa keskustahotellissa (Clarion Hotel Sign), mistä oli vaivatonta kulkea kaupungille kävellen. Matkoilla parasta hyötyliikuntaa saa juuri kävelemällä paikasta toiseen. Onkin parasta asua paikalla, minkä ympäristössä riittää tarpeeksi ihmeteltävää, ettei tarvitse tuhlata aikaa ns. turhiin matkoihin. Hyvältä sijainnilta on helppo tehdä päivän aikana parikin eri reissua niin, että iltapäivällä ehtii vielä hengähtämään hotellille ennen illallisaikaa – itse kävin uimassakin siinä välin.  Tämä hengähdystauko on havaittu erityisen tärkeäksi nyt lapsen kanssa reissatessa, kun päivät ovat niin aktiivisia, ettei jaksaisi kulkea aamusta iltaan kaupungilla. Kohtuullisen kävelymatkan päähän jaksaa tosiaan lähteä vielä erikseen illalliselle. Ja meillä kun se on vain yhden pääruoan pituinen lapsireissulla, niin ei senkään takia viitsisi kovin kauaksi vaeltaa ravintolalle.

IMG_1233

Visbystä voisin mainita, että se oli oikein helppo ja sopivan pieni kaupunkikohde lapsen kanssa. Asuimme sielläkin aivan keskustassa kahdessa eri hotellissa, sillä pääsimme varaamaan vasta heinäkuussa samalle kuulle ajoittuvaa matkaa. Molemmista hotelleista (Clarion Hotel Visby ja Hotell Slottsbacken) käsin oli helppo tehdä puisto- ja rantaretkiä, sekä kävelylenkkejä sinne tänne. Keskustassa rannan lähellä oli todella kiva leikkipuisto pienen lammen äärellä, mistä oli kauniit näkymät myös kaupunkiin. Sirkuskin oli kesällä kaupungissa, mutta siellä emme käyneet.

Illallisille oli vaivaton poiketa, kun kaikki ravintolat olivat naapurissa ja lapset tuntuivat tervetulleilta. Kesällä reissatessa on kätevä, kun voi syödä ulkosalla, sillä jos lapsi on jo unelias, niin hänet voi hyvällä tuurilla saada nukahtamaaan kärryihin illalliselle mennessä. Meillä ei näin hyvää tuuria käynyt, sillä poika on kovin iltavirkku, mutta yhden ruoan taktiikalla selvittiin kyllä pojan katsoessa sen aikaa piirrettyjä, että vanhemmat saivat myös ruoat syötyä. Meillä oli myös auto reissulla, sillä retkeilimme pitkin saarta – Visby itsessään kun on hyvin pieni vaikkakin sympaattinen paikka.

 

Gotlanti oli muutenkin hyvin lapsiystävällinen, aivan Visbyn lähellä sijaitsi mm. Kneippbyn huvipuisto Peppi Pitkätossun taloineen ja vesipuistoineen. Kauniita hiekkarantoja löytyi riittämiin, ja joka pellolla oli lampaita ja muita eläimiä ihmeteltäviksi. Etäisyydetkin ovat mukavan lyhyet, eikä lapsi tai aikuisetkaan joudu kärvistelemään pitkiä aikoja autossa istuen. Saari on noin 180km pituinen ja isoimmillaan 50km levyinen. Gotlannin matkakokemuksia voisin kirjoitella omaan juttuunsa vielä lisääkin – ihastuimme siihen palavasti jo viikon perusteella. 🙂

 

Hotellien sijainnista jo mainitsinkin, mutta vielä sen verran sanoisin ns. normaalihotelleista verrattuna lapsiperhehotelleihin, että niissä kannattaa huomioida tietyt rajoitteet. Itselleni tuli suurena yllätyksenä, ettei Visbyssä ja Tukholmassa hotellien uima-altaalle saanut tuoda lapsia kuin hyvin rajoitettuihin aikoihin aamusta ja iltapäivästä. Tyyliin klo 7-9 ja 15-16. Eli juuri kun olimme vielä nukkumassa, aamiaisella, tai muuten jo liikenteessä. Tämä olisi ollut hyvä tietää etukäteen, sillä viime kesänä pojan ollessa 2-vuotias hän olisi jo tullutkin mieluusti altaalle. Myöskään leikkihuoneita yms. lapsiaktiviteetteja ei yleensä paljonkaan löydy perushotelleista, joten ne kannattaa myös selvittää, jos sellaisia kaipaa. Meille kesälomilla riitti kyllä ihan mainiosti nämä normaalihotellit, sillä ulkonakin kelpasi puistoilla ja touhuta pojan kanssa. Itse kuitenkin pääsin altailla piipahtamaan sillä välin kun mieheni jäi lepuuttamaan pojan kanssa.

Joku joskus sanoikin osuvasti, että loma lasten kanssa on oikeastaan matka, sillä vanhemmillehan kyseessä ei ole puhdas lomailu. Olen kuitenkin päättänyt ottaa tämän haasteen asennekysymyksenä, sillä nautin suuresti matkailusta. En voisi kuvitellakaan ettemme kävisi missään vuosikausiin, tai että pysyisimme kaikki lomat pelkissä Bamsseklubipaikoissa. Tosin tiedostan, että niissä pääsee todennäköisesti itse hieman helpommalla, eli täytynee nekin vielä kokeilla. Lapsiperheille suunniteltuja hotelleja on tosin myös kaupungeissa, kuten äskeisellä Kööpenhaminan matkallamme tuli todettua. Köpiksen hotellista luvassa vielä kattavampi esittely ja arvioni lapsinäkökulmasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s