Vinkkejä arjen helpottamiseen: osa 1, asuminen

Nyt vuoden verran kokopäivätöitä ja päiväkotiarkea lapsen kanssa pyörittäneenä haluan jakaa omat havaintoni siitä, millä keinoin paletin saa parhaiten pyörimään. Omaa fyysistä ja henkistä jaksamista on nimittäin helpottanut muutama aivan simppeli asia, mitkä kuka tahansa voi toteuttaa helposti. Niiden lisäksi myös pari rahallista panostusta vaativaa helpotusta on tullut tänä keväänä mukaan kuvioihin. Aloitan omalla kohdalla suurimmasta tekijästä, eli asunnon sijainnista ja siitä, miksi se on kaiken perusta. Jos muuttaminen ei ole ajankohtaista tai mahdollista, niin käyn muissa postauksen osissa läpi myös niitä ihan yksinkertaisia tapoja toimia, jotta arki rullaisi sujuvammin.

IMG_1631

Meillä lähtötilanne on se, että molemmat vanhemmat käymme kokopäivätöissä pääsääntöisesti ma-pe ja 2,5v poikamme on arkisin päiväkodissa. Ensimmäinen ja isoin arjen helpottaja on ollut ehdottomasti kodin sijainti. Muutimme vuosi sitten 20km työmatkojen takaa kävelymatkan etäisyydelle töistä ja tämä on kyllä ollut tärkeä juttu. Muistan ahdistuneeni jo äitiyslomalla ajatuksesta, että miten töihinpaluu onnistuisi tuolta kaukaa ja päiväkotiin viemiset sen päälle, kun muistan sen pendelöinnin takunneen jo ilman lastakin ja haukanneen arjesta suuren palan. En tuolloin useinkaan jaksanut töiden jälkeen enää lenkille tai salille, vaikka kaikki mahdollisuudet olisi ollut lähteä, kun huollettavia ei vielä ollut.

Nyt työmatkat ovat molemmilla parin kilometrin luokkaa ja lapsen päiväkoti sijaitsee onneksemme matkan varrella molempien töihin. Matkan voi taittaa kävellen, ratikalla, metrolla, tai kesäisin vaikka kaupunkipyörällä. Tämä vaihtoehtojen määrä on yksi lisäbonus, sillä lapsen kanssa illat ovat lyhyet ja jos ei muuta jaksa kuntoilla, niin kävelemällä töihin saa edes arkiliikuntaa. Työmatka muuntuu myös kivalla tavoin omaksi ajaksi, kun liikkuessa voi samalla soitella läheisille, kuunnella musiikkia tai podcasteja/äänikirjoja. Ja eipähän tarvitse turvautua mihinkään erikoisjärjestelyihin julkisen liikenteen jatkuvien lakkoilujen tai vaikkapa talven aiheuttamien lumikaaosten tai muiden vastaavien takia. Työmatkan varrella voi myös hoitaa pikaisesti muita asioita töihin mennessä tai kotiin päin kävellessä, joten siinäkin säästää taas arvokasta vapaa-aikaa, kun asioille ei lähde aina erikseen.

IMG_1727

Jos voisit asua töiden lähellä, niin suosittelen vahvasti. Toki näissä voi joutua tekemään myös kompromisseja varsinkin, mitä lähemmäs keskustaa haluaa, mutta samalla voi myös saada niin paljon muita asioita. Neliöitä ei välttämättä ole hankittavissa aivan yhtä paljon kuin taajama-alueilla asuttaessa, tai vaikkapa pihaan ei aina ole mahdollisuutta, mutta kannattaa punnita tarkkaan omaan elämäntilanteeseen se mukavin vaihtoehto.

En sano ettenkö välillä kaipaisi rauhallista metsänäkymää edellisestä kodistamme tai häiriintyisi parvekkeella rentoutuessa ympärillä kuuluvista kaupungin äänistä, mutta kokonaisuutena muutto on ollut meille paras ratkaisu. Luonnonrauhaan pääsee kuitenkin jo viereiselle saarelle ja viikonloppuisin ehtii hyvin retkeillä tyystin hiljaisiin metsiinkin, jos sellaista mielii. Mutta kuten sanoin, niin asioilla on aina kaksi puolta. Meillä metsän ja muumilaaksomaisen ympäristön tilalle tuli itselle kovin rakas meri ja arjen sujuminen näiden lyhyiden välimatkojen takia. Viikonloppuisinkin on mukava, kun kaikenlaista tekemistä on paljon lähistöllä, eikä joka paikkaan tarvitse enää autoilla – ja taas tulee hyötyliikuntaa näistäkin. Postauksen kuvat ovat muuten kaikki ihan kotoa kävellen tehdyiltä lenkeiltä kotoisin, eli kyllä niistä kauniista maisemista pääsee myös kaupunkilaisena nauttimaan.

IMG_2440

Arkea on kuitenkin se 5/7 päivää viikosta ja nyt molemmilla säästyy työmatkoissa entiseen verrattuna 1-1,5h päivässä eli parhaimmillaan koko perheessä 15h viikoittain. Se on melkoinen tuntimäärä jo itsessään ja heittämällä pienen melusaasteen arvoinen. Jaksan tätä mielessäni (ja ehkä ääneenkin 🙂 hehkuttaa vielä tämän vuodenkin jälkeen, koska kyseessä on todellakin iso asia. Enää ei tarvitse stressata lainkaan onko bussi ajallaan, tai ehtiikö siihen tiettyyn vuoroon ja jos missaa sen, niin seuraava onkin joskus kolmen vartin päästä lähdössä. Tämäkin helpottaa kummasti töihin menoa ja sieltä lähtöä, kun tietää aina tismalleen sen ajan, mikä menee päiväkodille kävellen tai metrolla yhden pysäkinvälin kulkien. Ja kuten mainitsinkin, niin nyt kun työmatkat voi helposti kulkea raittiissa ilmassa, tuntuu se entisestään ajansäästöltä, jos hyödyntää senkin pienen ajan päivästä liikkumiseen.

Arkisin olemme myös täysin päiväkodin varassa eikä ”omia hoitojoukkoja” ole saatavilla silloin. On siis ensiarvoisen tärkeää, että saamme vietyä ja haettua pojan näppärästi ja sovittujen aikojen puitteissa. Ideaalitilanteessa hakemaan ehtii jo 3-4 maissa silloin kun ei ole palaveria tai muuta sovittua työmenoa myöhäisemmässä iltapäivässä. Ja silloin kun molemmilla on pidempiä päiviä ja mahdollisuus tulla vasta viideksi hakemaan, niin päiväkotiin viemisen saamme yleensä hoidettua pääsääntöisesti 8-9 välillä. Näin poikaa ei koskaan tarvitse herätellä kukonlaulun aikaan, vaan hän ehtii rauhassa heräilemään ja katselemaan yleensä aamupiirretyt samalla kun itsekin vielä valmistautuu työpäivää varten. Ja vaikka hakeminen menee viiden nurkille, niin kotona olemme jo alle 10 minuutissa päiväkodilta lähdöstä. Tällöinkin iltaan jää pojan kanssa yhteistä aikaa edes se 4-5 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

IMG_1907

Vielä viimeinen asia, mitä asumisen suhteen täytyy mainita arjen kannalta, on asuminen kerrostalossa pientalon sijaan. Aiemmin olimme pari vuotta rivitalossa ja kummasti se postimerkin kokoisen pihankin nurmikko kasvoi aina ylipitkäksi ja pensasaidat jäivät tyystin leikkaamatta kaudesta toiseen. Talvella auton lumesta kolaamista ei koskaan muistanut tai voinut tehdä hyvissä ajoin, vaan sen kanssa tuskaili vielä lähtökiireessäkin lapsen huutaessa vieressä. Ja sitten jo olikin myöhässä, tai vastaavasti joutui varautumaan taas aikaisempaan heräämisen tällaisten vuoksi. Nyt olemme vapautuneet kaikista näistä ikävistä arkipuuhista, kun asumme vaivattomasti kerrostaloasunnossa. Autolle pääsee hissillä kellariin ja parveke on lasitettu entisen avoparvekkeen sijaan, joten senkin huoltaminen ja sisustaminen on paljon helpompaa ja mielekkäämpää kuin ennen.

Eri asumismuotojen välillä tulee siis jo monta erilaista aikaa säästävää asiaa eteen sijainnista huolimatta. Näistä kaikista kun lähtee laskemaan viikottain, kuukausittain ja vuosittain muuhun tekemiseen vapautuvaa aikaa, niin kyllä siitäkin tulee osansa paremman arjen tekijänä. Toinen asia tietysti on ne omat mieltymykset, eli jos nauttii pihahommista ja lumenluonnista, eikä ärsyynny kuten minä, niin sitten se pientalo voi taas olla oikeampi vaihtoehto. Mieti siis omat prioriteettisi ja tee valinnat sen mukaisesti.

IMG_1500

3 kommenttia artikkeliin ”Vinkkejä arjen helpottamiseen: osa 1, asuminen

 1. Olen aivan samaa mieltä! Asumme Töölössä ja päiväkoti on kadun toisella puolen. Sijainti on ollut kaiken a ja o, vaikka asumiskustannukset ovat todella korkeat. Olemme pärjänneet ilman autoa (nykyään on yhteisautopalveluja kuten DriveNow ja joskus saamme auton lainattua mummulareissuille) eli tämä on yksi tapa säästää. En halua ajatellakaan, että työpaikalle pääsemiseksi menisi yli puoli tuntia.

  Tykkää

  1. Kiva kun löytyy muitakin, jotka ajattelevat samoin! 🙂 Tästä Hesarissakin juuri kirjoiteltiin, kuinka lapsiperheet yhä enenevässä määrin haluavat taas asua keskustassa ja palvelut ovat sitä myöten parantuneet ennestään, kun perheitä on paljon kivikaupungissakin. Jutussakin oli joku perhe havainnut, että tarvitsivatkin kauempana asuessaan ne kaksi autoa ja joka paikkaan menikin älyttömät ajat kulkemiseen ja päättivät palata keskustaan. Kyllä se raha kummasti sitten uppoaa johonkin muuhun, vaikka asuminen olisi halvempaa kauempana. 😀

   ..minulla olisi aivan maksimi myös tuo puoli tuntia työmatkailuun, jotta se ei turhaan aiheuttaisi ärsytystä. Vaikka omassa työssäni onkin erinomaiset etätyömahdollisuudet ja saisin tehdä vaikka päivittäin kotoa käsin työt, niin eipä siitäkään pelastusta ole. Käytännössä kun tapaan asiakkaitani monesti jopa päivittäin, kun nämä asiakaskäynnit pääosin keskustassa tai sen liepeillä. On siis kodin sijainti erityisen tärkeä omalla kohdalla.

   Kivaa loppukevättä! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s