Jouluinen kattaus ja glögi-ilta

Vietimme ystävieni kanssa tässä joulun alla glögi-iltaa ja kattauksen teema oli tällä kertaa hyvinkin jouluinen. Halusin jakaa tänne joitakin kattausvinkkejä, jos jollain vielä on mietinnässä, mitä pientä kivaa sitä joulupöytiin keksisi. Ja jos vieraita on tulossa ruokailun sijaan pelkästään glögille, niin tässä näkyy myös helpot ja nopeasti loihdittavat pikkutarjoilut glögin seuraksi.

IMG_0246

Jouluinen pöytä syntyy samoista pohjaelementeistä, kuin hetki sitten vinkkaamani sini-valkoinen kattaus Suomi 100 -teemakattaus ja sinivalkoinen jäädykeresepti -postauksessa. Lasipöytä on peitetty tummanharmaalla ja valkoisella liinalla, ja kukkakimpun paikalla tuo talvinen kynttelikkö. Astiat ovat yhdistelmä useampaa eri sarjaa. Valkoisia Villeroy & Bochin New Wave -astioita, Mariskooleja ja Iittalan Kastehelmi-sarjan lautasia, sekä niiden seuraksi nyt jouluteemaan yhdistettynä Le Creusetin punaisia tarjoiluastioita ja kippoja. Ja olipa glögimukeissakin kahta mallia, kun vain osalle riitti Pentikin glögilaseja. Eli kaikkinensa viiden eri valmistajan astioita, mutta eipä se haittaa, sillä näin luo helposti aina hiukan erilaisia juhlapöytiä ja voi saada ripauksen juhlatunnelmaa jo astioista.

IMG_0240

Mitä muuta sitten tehdä juhlavamman kattauksen aikaansaamiseksi? Ainakin ykkösjuttuna itselleni on asetella kaikki pöydälle tulevat ruoat kauniimmin oikeisiin astioihin ja tarjoilukulhoihin, eikä ottaa mitään arkiseen tyyliin jääkaapista suoraan pöytään. Ruokien esillepanoon voi myös panostaa hiukan asettelemalla esim. leikkeleet tai kalat hiukan nätimmin, kuin mitä ne suoraan pakkauksesta nostettuina ovat. Useamman ruokalajin menússa on myös kiva laittaa alkupaloille oma siisti lautasensa ja pääruoalle omansa, kuten myös aterimissa jos niitä vaan riittää tarpeeksi.

Juhlavinta olisi käyttää oikeita, kankaisia tai pellavaisia lautasliinoja, mutta meillä sattuu löytymään vielä kaapeista sen verran paperiservettejä, että käytän niitäkin mieluusti pois. Jos olisin ehtinyt, niin olisin vielä taitellut servetit vähän erikoisemmin, mutta nyt mentiin peruslinjalla. Pinterestistä löytyy muuten vaikka mitä ihania taitteluideoita serveteille, jos ehtii näpertelemään. Ja toki paperiservetit on myös yksi edullinen tapa tuoda kattaukseen kulloinkin sopivaa tyyliä.

IMG_0244

Jouluista tunnelmaa meillä loivat jo sopivasti punaiset astiat ja servetit sekä kynttilänvalo, mutta muitakin pikkujuttuja on kiva tuoda kattaukseen. Helppo keino olisi laittaa pieniä joulupalloja pöytään, tai vaikkapa valopallonauha kiertämään pöydän keskellä olevia herkkuja. Tällä kertaa keksin nostaa kunkin paikalle yhden ison lumiukkopiparin ja sillä saikin kerralla erityisjouluisen asetelman aikaan. Pipareita en ollut ehtinyt edes koristelemaan, mutta ilmankin kuorrutetta niistä tuli hauska jouluinen yksityiskohta pöytäämme. Moni on varmasti tehnyt tai ostanut pipareita jouluksi, joten niitä vaan lisäämään kauttaukseen tai vaikkapa jälkiruokiin, kuten kakun tai jäädykkeen koristeiksi.

Tässä vielä listattuna glögin kanssa sopivaa pikkunaposteltavaa, mikä ei vaadi kuin pientä pilkkomista ja eväiden esillepanoa:

  • Piparit (tottakai!)
  • Erilaiset vihannekset ja hedelmät; sharoneita, viinirypäileitä, minitomaatteja yms.
  • Muutamat juustot ja viikunahilloa tms. (meillä lahjaksi saatu viherherukkahillo)
  • Valikoima keksejä/korppuja (erilaisista viljoista monipuolisuutta tuomaan)
  • Pähkinöitä paria lajia (ja manteli-rusina -sekoitusta glögin kanssa)

 

Näiden lisäksi tarjolla oli itse tehtyä taatelipiirakkaa ja marjoja kinuskikastikkeella, mutta piirakan teinkin jo viikkoa ennen pakkaseen odottamaan ja kastikkeen edellisiltana. Näin arki-iltaiset glögit oli kätevä järjestää kaiken ollessa melko valmiina. Yksittäin eri kippoihin kaikki ruoat asettelu on siitäkin fiksu, että seurueessa voi olla erilaisia ruokavalioita, allergioita ja makumieltymyksiä, niin tällä tavoin kaikki saavat koota omanlaisensa lautasellisen tarjoiluista.

IMG_0279

Ja tähän loppuun vielä kuva yhdestä jouludinneristä, minkä ehdimme jo toisen puolen perheen kesken nauttia. Tässäkin osittain samat jutut, mitä glögi-illan kattauksessa, paitsi että punaiset astiat puuttuvat ja pöydässä onkin punaiset kynttilät. Punaisen sävyjä tulee myös alkupalojen värimaailmasta aivan sattumoisin lähes joka sortista. Jos haluaa punaista pöytäkoristetta jostain syötävästä, niin keko punaisia omppuja voisi olla kivannäköinen sekin keskellä pöytää.

Tunnelmallista ja rentouttavaa joulunaikaa! ❤

IMG_9965

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s