DIY – helppo, nopea ja edullinen joulukuusiviiri

Kipaisin jo lokakuun lopulla Stockan jouluosastolla aistimassa joulutunnelmaa. Kiertelin haltioituneena hyllyjen välissä tarkkaillen, mitä kaikkia ihania joulupalloja onkaan tänä vuonna tuotu markkinoille. Ja kuten joka vuosi, päädyin ostamaan jotain pientä uutta kotiinkin. Olin kuitenkin ihastunut uusiin palloihin vain pienen hetkisen, sillä jo parin päivän päästä kaivettuani vanhat joulukoristeet esiin havaitsin, etten oikeastaan edes kaivannut niitä uusia joukon jatkoksi; ostos oli tullut tehtyä vanhan tavan vuoksi. Meillä oli jo ennestään vaikka mitä ihania palloja, mitkä pääsevät nekin vain kerran vuodessa esille. Vanhoissakin on valinnanvaraa jo riittämiin tehdä eri vuosina kuusesta jopa erinäköinen, jos vaihtelua kaipaa.

KonMari -metodi on todellakin vaikuttanut ostokäyttäytymiseeni, sillä mietin monen tällaisen pienenkin ostoksen kohdalla yleensä jo kaupassa onko tavara aivan välttämättä saatava kotiin vai voisiko sitä ihailla vaan. Näin jouluinnostuksessa hairahduin kaidalta polulta hetkeksi, mutta onneksi oli palautusoikeus. Palauttaessani palloja tajusin, että joulun fiilistelyyn minulle olikin riittänyt nauttia ympärillä olevista joulujutuista ihan vaan silmänruokana. Aina ei todellakaan ole tarvetta ostaa jotain, vaan kaupoilla voi käydä hakemassa ilmaista inspiraatiotakin, kuten näin joulunaikaan. Mikä ihana oivallus tuo onkaan ollut ja todella toimiikin, kuten nyt huomasin taas näiden koristeostoksen kohdalla.

IMG_7835

Ja tästä päästään päivän aiheeseen, eli itse tehtäviin joulukoristeisiin. Sisälläni asuu melkoinen jouluhiiri ja koska pidän askartelusta, niin päätin keksiä jotain sellaista, mitä varten en joutuisi ostamaan mitään ja lisäämään näin kodin tavaramäärää. Kannattaa siis tarkastella huolella jo kotoa valmiiksi löytyviä askartelu- ja muita tarvikkeita josko niitä voisi hyödyntää jonkin uuden luomiseen. Tykkään sellaisista pienistä ja iiseistä projekteista, missä saa nopeasti valmista, joten päätin jakaa vinkkinä muillekin tämän. Viirien suurena ystävänä päädyin askartelemaan uuden jouluisan viirin, mikä valmistui suhteellisen vaivatta. Olisiko ollut noin tunnin projekti kaikkinensa, kun huomioidaan suunnittelu, toteutus ja vielä kuvailu tähän blogipostaukseen, mikä tuli myös kaupanpäällisenä siinä ideoitua. Eli veikkaisin noin puolessa tunnissa hoituvan.

Itselläni tarvikkeet löytyivät jo kaikki vanhojen askartelujen vuoksi kaapeista, mutta eipä näihin paljon rahaakaan olisi uponnut, sillä kortteja lukuun ottamatta muut tarvikkeet suurimmalta osalta ehkä jo löytyvätkin.

Tarvikkeet:

 • 5 kpl A5-kortteja tai yksi A3-kartonkiarkki
 • lyijykynä
 • pienet sakset
 • (korupihdit tai muu leikkuri rautalankaa varten)
 • rautalankaa tai muuta ohutta narua/lankaa
 • naula tai muu teräväkärkinen esine reikien tekoon

Valmistus:

 • Ota 5 kpl normaalin A5 -koon korttipohjia ja taita ne kahtia
 • Piirrä puolikkaalle kortille haluamasi muotoinen joulukuusi (tai vaikka tähti taikka jokin muu jouluinen kuvio)
 • Leikkaa piirtämäsi kuusi kortista ja käytä kaavana: aseta mallikuusi kortin päälle ja leikkaa loput kuuset mallikuusen reunoja myötäillen
 • Pistä naulalla kaksi vierekkäistä reikää kunkin kuusen yläosaan
 • Katkaise rautalankaa noin 2 metrin pätkä
 • Pujota kuuset yksitellen rautalankaan
 • Asettele kuuset sopivalle etäisyydelle toisistaan oman makusi mukaan
 • Ripusta viiriksi seinälle tai miksei vaikka kuusenkoristeeksi

Kiinnitys: Jos haluat ripustaa viirin seinälle, niin voit kiinnittää lankojen päät helposti esim. sinitarralla, sillä viiri on hyvin kevyt. Tai ikkunalle viiriä laittaessa voit asentaa rautalangan päät vaikkapa verhotangon nipsuihin kiinni, nekin kestävät hyvin tällaisen hennon koristeen. Joulukuuseen viiri kiinnittyykin hyvin ihan vaan oksille asetellen.

Erilaiset versiot: Viiriä on helppo muokata omien mieltymysten mukaan. Itse halusin tällaisen hyvin simppelin version, missä kuuset ovat pääosassa ja käytin viirinä tästä syystä melko näkymätöntä rautalankaa. Jos taas haluat viirinauhastakin näyttävämmän, niin valitse sen mukaan värillistä silkkinauhaa, nahkanarua tms. Jos laitat paksumman viirinauhan, niin kuusiin voi tehdä reiät käteväsi ihan rei’ittimellä.

Samoin kuusikoristeet voi leikata oikeastaan mistä tahansa haluamastaan paperista. Jos sinulla pyörii nurkissa ylimääräisiä vanhoja kirjoja, mistä olet luopumassa, niin myös kirjansivut olisivat kivannäköisiä tähän. Ohuempaa paperia käyttäessä tekisin kuusten pohjat kuitenkin kartongista, mihin liimaisin tuon ohuemman paperin. Myös kivannäköisen joulupaperin jämät olisi oiva kierrättää tällaiseen DIY-projektiin. Mahdollisuuksia on siis rajattomasti ja perustoteutus helppo, niin siitä vaan varioimaan.

IMG_7837

Jos oikein innostuu, niin tällaisia voi tehdä parikin erilaista, sillä koriste on hyvin pieneen tilaan menevä, eikä haukkaa koristelaatikosta juurikaan tilaa. Se on myös tämän koristeen yksi suuri plussa, sillä haluan pitää kaappini järjestyksessä vaikka välillä onkin jotain tällaista mukava väsäillä.

Lasten kanssa askartelu: Tämä koriste sopii lastenkin kanssa tehtäväksi. Pienempiä lapsia voi pyytää piirtämään mallikuusen, minkä itse leikkaa. Lapsen voi laittaa myös piirtämään/maalaamaan tyhjälle paperille haluamiaan juttuja, mistä voi leikata kuuset. Tai sitten voi tehdä toisinpäin, eli leikkaa kuuset itse ja antaa lasten piirrellä tai koristella ne muulla tavoin, kuten vaikkapa jouluisilla tarroilla.

Jouluisia askarteluhetkiä kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s