Takit ja huivit ojennukseen

Syys- ja talvikauden aikana tulee käytettyä monenmoista takkia ja huivia säistä ja menoista riippuen. Säilytin pitkään kaikki huivini siististi koreihin ja laatikoihin viikattuina, ja vain takit pidin naulakossa. Monesti viikkaaminen jäi kuitenkin kiireessä väliin ja huivit jäivät lojumaan pöydälle, tai niitä myttäsi nopeasti koriinsa piiloon – näin hyvin viikatut huivit olivat äkkiä kaikki taas yhdessä kasassa. Siivotessa sitä aina urakoi kaikki kerralla paikoillensa, mutta muutoin huiveja oli aina jossain määrin levällään. Vaikkei se ulospäin näykään, niin minusta kaappien sisälläkin on tärkeä pitää tavarat järjestyksessä, jotta niitä on myös mahdollisimman helppo ottaa käyttöön ja palauttaa paikoillensa. Tämä käytettävyysaspekti on nimittäin avainasemassa siinä, kuinka hyvin järjestystä saa pidettyä yllä.

IMG_6292

IMG_6293

Olen sittemmin havainnut toimivimmaksi systeemiksi sen, että tiheimmin käytettävät kauden asusteet löytyvät helposti takkien yhteydestä ilman, että niitä tarvitsee viikkailla joka käytön jälkeen hetkiseksi koriin, mahdollisesti vain seuraavaa päivää odottamaan. Mielestäni säilytys näyttää näinkin ihan mukiinmenevältä. Jos siis tuskailet saman viikkausprobleeman kanssa, niin hellitä hiukan ja ala säilyttää huiveja rennosti henkareilla. Paras keino saada huivit siististi kaappiin on laittaa ne takkien kanssa niin, että yhdellä henkarilla on aina vain yksi takki ja huivi. Itse olen pieni huiviaddikti, joten kaikki huivini eivät kuitenkaan mahdu kaikki näin väljästi esille. Mikä siis avuksi? Olen jakanut ne niin, että takkien yhteydestä löytyvät useimmin pidettävät huivini ja toisen kauden tai harvemmin käytettävät huivit löytyvät edelleen viikattuina koreista kaapin ylähyllyltä. Keväällä teen vaihdon toisinpäin ja keväisemmät huivit pääsevät esille talvisimpien villahuivien väistyessä taas koreihinsa. Jos kuitenkin jotain huivia kaipailee ”väärän kauden” aikaan, niin sekin on samassa kaapissa heti saatavilla.

Tämä systeemi miellyttää minua siitäkin syystä, että siitä saa paremmin inspiraatiota pukeutumiseen, kun näkee jo valmiiksi sopivia yhdistelmiä eri takkien ja huivien välillä. Niitä ei enää tarvitse erikseen edes kokeilla pukeutuessaan, kun ne näkee näin vierekkäin. Ja vaikka kokeilisikin, niin ne on huomattavasti helpompi heittää takaisin henkareilleen, kuin että viikkaisi jokaisen siististi paikoilleen. Laitoin takit ja huivit nyt jonkin sortin värisuoraan ja tästä on nyt mukava poimia sopivat asusteet päällensä.

IMG_6279

Toinen lisäys, mitä tein, oli erilaisten paksumpien villatakkien ja jakkujen tuominen eteisenkaappiin. Koska käytän niitä kerrospukeutumisessa tai yksinään pelkän huivin kanssa säiden salliessa, niin ajattelin, että niidenkin olisi parasta sijaita samassa paikassa. Joskus aikanaan en olisi voinut kuvitellakaan, että eteiskaappiin mahtuisi mitään muuta kuin yhden kauden takit kerrallaan. Nyt onkin kiva havaita järkevämmän vaatemäärän myötä, että voin säilyttää halutessani kaikkien kausien vaatteet samaan aikaan eteiskaapissa, ja vielä lisäksi sinne mahtuu näitä sisäkamppeitakin.

Neuletakkien ja jakkujen säilytys eteiskaapissa on kätevää, sillä kesäkaudella ne taas palvelevat ajoittain ulkotakkeina ja siten nekin on kiva pitää huivien kanssa samassa paikassa. Toisaalta myös trenssi-, parka- ja kevytuntuvatakkeja voi nykyään käyttää pitkin vuotta, kun talvellakin asteet saattavat olla reilusti plussan puolella. Kun eteiskaappiin mahduttaa useamman kauden takit, niin välttyy myös kausien vaihtuessa vaatteiden edestakaisin viemiseltä, eikä tarvitse enää edes miettiä, milloin olisi järkevä hetki nostaa mitkäkin vaatteet sivummalle. Yksi ”kodinhoitorasti” siis vähemmän suoritettavaa. Otan kesäkaudella enää muutamat paksuimmat ulkotakit pois naulakosta, jotta siellä on vielä väljempää. En tosin vie niitäkään varastoon, vaan ne on minusta ollut kätevin säilyttää ylähyllyillä, jotta ne saa vaivattomimmin käyttöön heti kun siltä tuntuu.

IMG_6291

Tajusin myös taannoin, kuinka minulta tuppaa unohtumaan jonkin vaatteen käyttö, jos en näe sitä jatkuvasti. Kaapeissa ei saisi olla mitään liian taka-alalla, vaan koko puvuston on hyvä olla mahdollisimman edustavasti esillä, jotta vaatteita tulee varmasti käytettyä. En tiedä onko tämä monelle ongelma, mutta itse pidän myös siitä, että vaatteet ovat visuaalisesti kivassa järjestyksessä, jolloin niitä kaikkia tekee mieli myös käyttää. Vähän samoin, kuin vaatekaupassa nätisti esillepantu vaate herättää helposti huomion ja sitä tekee mieli katsoa lähemmin. Olen aina pitänyt tällaisesta KonMari -tyylissäkin markkinoidusta tavaroiden asettelusta harmoniseen värijärjestykseen – se todella houkuttelee myös käyttämään niitä.

Huiveissa tuo viikkaus kävi tosiaan työlääksi, mutta silti koitin toteuttaa sitä vuositolkulla enemmän ja vähemmän menestyksekkäästi. Aivan kaikkien vaatteiden ei tarvitse olla viikattuina, jos vaikutelma on kuitenki siisti. Järjestys pysyy melko vaivatta, kunhan ei ala kasaamaan samaan henkariin useampaa takkia tai huivia. Siitä kun tulee heti epäsiistin näköistä ja myös epätoimivaa alle jäävän vaatteen unohtuessa taas helposti käytöstä.

IMG_6285

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s