Leppoisat lastenkutsut

Tänä vuonna poikamme toista syntymäpäivää juhlittiin kesälomalla päivä matkoilta paluun jälkeen. Tästä johtuen myös valmistautuminen oli mietittävä niin, että juhlat saisi kasattua kokoon lyhyellä valmistautumisella ja mahdollisimman leppoisalla otteella – viimeisiä lomapäiviä kun samalla vieteltiin. Mitään ylimääräistä stressiä ei siis kaivattu ja vaikka organisointiin käytettiin minimiaika, niin silti juhlat onnistuivat aivan samoin kuin enemmän askarteluja ja leipomisia vaatineet kestitkin. Pikkumieskin päätti ottaa rennosti juhlansa ja nukkui 2h päiväunet heti vieraiden saavuttua Tässä siis yksinkertaisten, mutta iloisten juhlien resepti jakoon.

KORISTELUT JA KATTAUS

Pitäydy helpoissa ja yksinkertaisissa koristeissa. Meillä se tarkoitti käytännössä seuraavaa:

 • kukkakimppu pöytään,
 • kivat servetit kattaukseen,
 • numerokynttilä kakkuun,
 • ilmapalloja katosta roikkumaan, sekä
 • lapsen nimellä ja synttärivuosien numerolla varustettu viiri seinälle.

img_2264.jpg

Näistä viiri löytyikin jo edellisistä synttäreistä säästettynä ja siihen ostin vain uuden numeron jo eräällä alkukesän kauppareissulla. Samalla kertaa eteeni osui myös hopeiset foliopallot, mitkä nappasin mukaani. Servettejä olin ostanut jo kevään IKEA-reissulta. Näin päivä ennen juhlia ostoslistalla olivat koristepuolelta enää tuoreet kukat ja ne tiesin saavani ruokakaupasta juhlaeväitä hakiessani. Vaikka koristelua ei olisikaan valtavasti, niin aina sen ”asentamiseen” menee tovi, joten sekin oli kätevä hoitaa synttäreitä edellisenä päivänä pois alta. Samoin kattauksessa käytettävät astiat, aterimet, kakkuvadit ja muut on hyvä katsoa edellispäivänä valmiiksi, ettei mikään juhlissa tarvittava astia ole vahingossa tiskissä. Tai vastaavasti jos jotain puuttuisi, niin ehtisi vielä lainaamaan tai ostamaan vaikka kertakäyttölautasia täydennykseksi.

Koristelussa voi onneksi tehdä esivalmistelut kuntoon jo hyvissä ajoin. Mitään erikoisempia juttuja ei yleensä kannatakaan jättää viimeiseen päivään. Viime vuonna muistan tuskailleeni, kun sopivanlaista 1-numerokynttilää ei tuntunut löytyvän vaikka isossa marketissa pyörinkin. Se löytyi lopulta saman kauppakeskuksen toisesta marketista, mutta aikaa tuhlaantui silti ikävästi, kun olin tuolloin jo niitä viimeisiä tuorejuttuja kaupasta hakemassa.

img_2323.jpg

TARJOILUT

Tarjoiluissa mentiin tänä vuonna ilman mitään sen ihmeellisempää teemaa. Vaikka Pinterestin maailmaan sukeltaminen onkin ihanaa ja sieltä löytyy tuhat ja yksi täydellistä ideaa synttärijuhliin, niin aina toteutuspuoleen ei ole aikaa tai energiaa. Päätin siis jo ennalta, että tällä kertaa ostan mahdollisimman pitkälti tarjoilut valmiina. Toisekseen päätin kysyä apuvoimia anopilta ja häneltä saimme suolaiseksi tarjottavaksi itseleivottuja karjalanpiirakoita, mikä olikin mukava lisä tarjoiluihin. Kannattaa välillä turvautua muiden apuun, vaikka olisikin aina tottunut pitämään kaikki narut käsissään.

Kakut päätin leipoa itse, mutta noudatin niissäkin vanhoja hyvöksi havaittuja ohjeita. Pöytään päätyivät erikoisruokavalioihin sopivat juustokakku (gluteenittomalla keksipohjalla) ja mutakakku (jauhottomana eli gluteenittomana ja maidottomalla suklaalla). Nämä kakut eivät myöskään vaadi tuntien koristelua – asettelin vain pensasmustikoita reunoille ja kynttilän kakun keskelle ja siinäpä se olikin. Ehdin leipomaan molemmat kakut juhla-aamuna, sillä tekemistä oli näin rajatusti. Toinen ”puolileipominen”, minkä myös hoidin samana aamuna, oli mustikoista, hedelmäpaloista ja vaahtokarkeista kootut coctailtikkuset. Näiden lisäksi keitin kananmunat munavoita varten ja muutoin nostelin vain valmiit herkut kaapista kippoihin ja kuppoihin.

IMG_2296

OSTOKSET

Tee hyvissä ajoin lista valmiiksi, mitä kaikkea kahvikesteillä kaivataan pöytään. Nyt kun mitään erityisteemaa ei tarvinnut miettiä, niin marketista oli helppo poimia fiiliksen mukaan sopivat juhlaeväät kärryihin huomioiden vain ne muutamat erityisruokavaliot, mitkä olivat ennalta tiedossa. Ostoksissa olin myös tehnyt jo erikoistarvikkeiden osalta ennakolta hankinnat, kuten koristelujen osalta mainitsinkin. Näin synttäripäivää edeltävän päivän kauppareissu oli varsin rento suorittaa, kun listalla ei ollut enää mitään liian spesifia tuotetta, mitä metsästäisi sitten kissojen ja koirien kanssa. Kaikkea ei-pilaantuvaahan voi toki ostaa kaappeihin jo hyvissä ajoin ennen juhlia ja hakea edellispäivänä enää ne muutamat tuoretuotteet, jolloin ostoskori on keveimmillään.

Tässä muistilistaa kaupasta valmiina saatavista ”perusjuhlaeväistä”, mistä koostaa sopiva kokoelma omaan pöytään:

 • kahvia, teetä
 • makuvettä, limua, mehua
 • maitoa, sokeria, hunajaa
 • kakkua – tuoretiskistä tai pakasteena
 • viinirypäleitä, marjoja tms.
 • minipullia, -donitseja tms. tuoreena tai paistovalmiina
 • keksejä, lasten maissi/ruisnaksuja
 • karkkia, suklaata
 • coctail-piirakoita+munavoita, pasteijoita tms. tuoreena tai paistovalmiina
 • vihanneksia+dippiä
 • popcornia, sipsiä

IMG_2447

HUOM! Yksi tärkeä vinkki vielä. Älä keksi mitään liian uutta, jos aikaa on vähän etkä ehdi korjaamaan mahdollisia epäonnistumisia. Erehdyin kokeilemaan liivatejauhetta juustokakkuun perinteisten liivatelehtien sijaan ja pitihän se arvata: kakku ei meinannut hyytyä puoliksikaan ja oli vaikea siirtää kakkuvadille. Eikä ulkonäkökään nyt aivan nappiin mennyt. Maku oli sentään kunnossa, joten tarjosin kakun silti vieraille. Tällaisten onnettomuuksien ja toki muutenkin varuilta pakastimessa on hyvä olla kaupan ”daimkakkuja” tms. nopeasti sulatettavia pakastekakkuja. 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s