Vauvakortit järjestykseen

Pyöriikö kaapeissa ja laatikoissasi siellä täällä onnittelukortteja lapsenne syntymän jälkeiseltä ajalta? Jos et ole vielä keksinyt hyvää tapaa säilyttää kortteja ja ne ovat päätyneet lojumaan epämääräisesti, niin tässäpä yksi tapa säilöä rakkaat muistot helposti ja kauniisti. Omista niille kunnon albumi, mistä kortteja voi myöhemmin selailla kootusti ja missä ne ovat samalla siististi tallessa yhdessä paikassa.

Saimme pari vuotta sitten esikoisen myötä valtavan määrän ihania vauvaonnitteluja – ensimmäiset heti sairaalaan ja postin kautta, sekä sitä mukaa vieraita kävi ensi kertaa pienokaista tapaamassa. Viimeiset ”vauvaonnittelut” saapuivat vielä nimiäispäivänä pari kuukautta pojan syntymän jälkeen. Alkuun säilöinkin kaikki kirjekuoriin ja vauvakirjan väliin, mutta ajatuksenani oli tuolloinkin, että haluan koota ne järkevästi yhteen. Lopulta päädyin yksinkertaiseen, mutta toimivaan ratkaisuun, eli korteista koottuun albumiin – samoin kuin oma äitinikin on minulle aikanaan koonnut. Tämä vauva- ja taaperoajastani kasattu albumi, mihin on lisätty syntymäonnittelut yms. kortit on itsellenikin ollut yksi ihanimpia ”muistoesineitä”.

Itse pidin tärkeänä säilyttää näistä ainutlaatuisista hetkistä myös saamamme kortit muistoina, sillä suurin osa ensileluista, vaatteista ja muista vauva-ajan tavaroista varmasti häviää ajan myötä, enkä näe tarpeelliseksi säästää niitä mielin määrin. Haluan myös, että edes jotkut vauvakuvista löytyvät perinteisestä albumista. Kortit ja kuvat ovat muistoina siitäkin kivoja, että ne eivät vie mielin määrin tilaa, jos niitä säilöö kohtuudella fyysisessä muodossa.

Vauvakortit laitoin kaikki visusti talteen, mutta voi olla, että pitkin lapsuutta kertyvissä synttäri- ja muissa korteissa tulee valikoitua joitakin sieltä täältä säilytettäväksi. Hävitin omiakin lapsuusajan kortteja kasakaupalla silloin, kun kävin ”arkistojani” perusteellisemmpi läpi. Sieltä täältä pitkin matkaa oli kiva säilyttää erityisesti niitä kortteja, missä oli jotain viestiä enemmänkin kuin pelkkä nimi kaupan valmiskortissa. Jos siis mietit isomman pinon äärellä, mitkä säilyttää ja mitkä laittaa pois, niin katso sillä silmällä, että mitkä pomppaavat edukseen joukosta esiin ja pidä vain ne.

Ostin Pentikin pupu-albumin jo raskaana ollessani ja sille löytyikin sopiva tarkoitus näiden ensimmäisten lapsimuistojen säilöjänä. Kirjassa on sivuja runsaasti, mutta se on muuten mitoiltaan kompaktin kokoinen ja sopikin hyvin juuri korteille. Yksisivuiset kortit kiinnitin valokuville tarkoitetuilla kulmatarroilla, jotta niistä voi halutessaan kurkata myös tekstipuolta. Taitettavat kortit oli taas kätevä liimata selkäpuoleltaan kirjaan kiinni ja niistä näkyy näin tekstit suoraan. Vauvaonnittelujen ja nimiäiskorttien lisäksi kokosin albumiin muun muassa kaksiviikkoisen vauvan kuvaushetkestä saamamme perhekuvat.

Näin pienestä albumista muodostui ihana kokoelma muistoja poikamme ensimmäisen parin kuukauden ajalta. Tällainen on tosiaan helppo toteuttaa, sillä et tarvitse kuin liimapuikon ja kulmatarroja, sekä sopivan albumin kuville ja korteille. Jos et välitä askartelusta tätäkään vähää, niin kaupoista löytyy valmiiksi kuville suunniteltuja albumejakin, missä on taskut valmiina ja normaalikokoiset kortitkin mahtuvat näin kuvien kanssa samoihin kansiin. Kunnon albumia on myös kivempi selailla kuin vaikkapa irtokuvia kirjekuoresta. Jos kuvia tai kortteja ei järjestä mitenkään, niin eipä niitä todennäköisesti enää tule katseltuakaan. Minusta ne tärkeimpien aikojen muistot ansaitsevat kuitenkin tulla tallennetuiksi siististi, eikä vaan heitettyinä laatikon perälle.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s