Siistiä kotoilua syksyn tullen

Näin syksyn hiipiessä huomaan miettiväni kaihoisasti mennyttä kesää ja sitä, kuinka seuraavaan on vielä se 3/4 vuotta. Väkisinkin tulee alavireisempi olo, mitä lyhyemmiksi päivät käyvät. Olen keväällä syntynyt ja kaikin puolin enemmän kevään ja kesän kannattaja – joudun siis tsemppaamaan mieltäni oikein urakalla saadakseni syksystä ja talvesta kunnolla irti. Erinäisiä pimeämmän vuodenajan parhaita puolia onkin hyvä ihan listata, jotta huomaa niitä kuitenkin löytyvän lähes joka lähtöön.

IMG_3528

Jonkinmoinen itsensä psyykkaus auttaa kumma kyllä tässäkin asiassa. Parempi pysyä positiivisena, kuin vajota täysin syys/talvihorrokseen. Sehän kestäisikin aina puoli vuotta, eli käytännössä puoli elämää näin Suomessa asustelevalle. Kun lähdin oikein pohtimaan syyskauden hyviä puolia, niin ainekset kilometripostaukseen olisivat olleet nopeasti kasassa. Päätin siis blogin aihepiiriä edes jokseenkin mukaillen pysyä hieman rajatummassa listassa.

Parasta pimeään vuodenaikaan näin kotivinkkelistä katsottuna on se, että voi:

 • pysytellä kotioloissa hyvällä omallatunnolla aina kun siltä tuntuu. Kesällä kun tuppaa olemaan kaikenlaista juhlaa ja reissua joka väliin, eikä sisällä muutenkaan juuri malttaisi olla hyvien säiden aikaan. Koti on kuitenkin se maailman paras paikka ja nyt on paras aika vuodesta viettää aikaa kotosalla.
 • pistää kynttilät palamaan ja nauttia tunnelmallisista illoista huopatossut jalassa. Tanskalainen ”hygge” -ilmiö onkin tullut viimeisen vuoden aikana vähän joka mediassa vastaan ja nyt on hyvinkin muodikasta olla ihan vaan rauhakseen ja vaikka kutoa villasukkia illasta toiseen. Rahaakin säästyy kun ei jatkuvasti juokse jossain ulkona syömässä tai muissa riennoissa.
 • pitää pidempiä välejä täydellisemmästä siivouksesta, sillä pimeys peittää myös ne pölyt, kuivuneet tahrat lattioilla ja muut epätäydellisyydet. Näin koti on pimeän tullen heti astetta viihtyisämpi vaikka et olisikaan jaksanut panostaa täysillä sen huoltamiseen. Päivätöissä käyvä ei joudu arkena enää juuri pölyjä katselemaan, kun töistä tullessa aurinko painuu jo mailleen.
 • panostaa parvekkeen sisustukseen, mikä on huomattavasti helpompaa näin syksyllä kuin kesällä. Ei muuta kuin lyhdyt, tuikut ja pallovalot palamaan, niin tunnelma on taattu. Enää ei ole riesana hankalasti huollettavia kasveja ja jatkuvaa parvekelasien ja pintojen puunausta. Kesällä kun aurinko paljastaa armottomasti sormenjäljet laseista ja siitepölyt lattioista, jos ei niitä ole jatkuvasti pesemässä.
 • perehtyä uusiin kirjoihin ja tv-sarjoihin yms. viihteeseen. Aikaa tulee taas vietettyä enemmän kodin seinien sisäpuolella ja ihan yksikseenkin, niin nyt on se hetki rentoutua lempisarjoja katsellen.
 • pelata vanhoja kunnon lautapelejä sateen ropinassa. Mikäpä sen parempaa, kuin kaksin tai isommalla porukalla pelailu huonon sään tullen – aika kuluu siivillä ja pelit vievät takuulla mennessään.
 • purkaa energiaa kotikuntoiluun, jos sää ei houkuttele lähtemään salille. Aikaakin säästyy, sillä lähisalillekin kulkemiseen pukemisine kaikkineen saa ainakin sen puoli tuntia jos ei enemmänkin kulumaan.
 • paneutua muihin omiin juttuihin, kuten itsellä vaikka blogin pitämiseen. Tässä huomasin myös kovin konkreettisesti, miten kesä suorastaan kiisi ohitse. Monesti kävi joku aihe mielessä mistä kirjoittaa, tai otin jotain kuvia ja mietin niiden sopivan siihen tai tähän juttuun. Sen pidemmälle eivät jutut ehtineetkään kehittyä, kun koneen ääressä ei toimistotöistä lomaillessa juuri viitsinyt aikaansa kuluttaa.
 • pitää saunailtoja ilmojen viiletessä ja  kun parveke tai piha alkaa olla sopivan viileä vilvoitteluun. Pimeällä ei ole kylpytakissaan kaikkien ohikulkijoiden pällisteltävänä (meillä kun on muuten aika lasinen parvele lähes lattiasta kattoon).
 • pirauttaa ystävälle kerrankin ainaisten WhatsApp -viestittelystä sijaan ja vaihtaa kunnolla kuulumisia. Kotona on paras paikka puhua puhelimessa, kun ei häiritse muita ja saa toki itsekin yksityisyyttä  jutella aiheesta kuin aiheesta.
 • pyytää ihmisiä kyläilemään. Oli kyse sitten kunnon juhlista tai arkisista leikkitreffeistä pikkulapsiperheissä, niin ihmisten näkeminen piristää kummasti. Tai mitä jos järjestäisi naapurien kanssa yhteisiä arki-illallisia, niin säästyisi välillä kokkailulta itsekin kun on vuoro mennä toisten luo syömään.
 • puuhailla kotiprojektien parissa oikein ajan kanssa, kun koko viikonlopun voi hyvin käyttää uuden järjestyksen luomiseen. Itsekin taisin aloittaa oman KonMari -projektini juuri syksyllä. Hyvin se etenkin, kun kotona tuli vietettyä enemmän aikaa ja tuloksia sai sen vuoksi nopeasti aikaan.
 • perata kaikki lomakuvat kerralla kuntoon, jos ei sitä(kään) vielä kesällä tullut hoidettua. Minusta on ihana palata kesälomatunnelmiin etenkin syys/talviaikaan, kun mieli kaipaa erityistä piristettä. Kuvien läpikäymisessä pääsee tosiaan niihin kivoihin hetkiin ja fiiliksiin takaisin ja on myös kiva valikoida parhaat otokset kuvakirjoihin tai kehyksiin teetettäviksi, jotta niistä voi nauttia muutenkin kuin koneelta. Tässä siis yksi hyvä järjestelyprojekti sisällä vietettyihin päiviin.
 • piristää sisustusta hieman erilaisilla tekstiileillä tai muilla pikkujutuilla, mitä kesäaikaan piti esillä. Koti tuntuu näin taas viihtyisämmältä, kun sinne luo edes pientä uudistusta. Eikä siis aina kaupasta, vaan ihan ne edellisvuonna käytetytkin tyynyt voivat tuntua uusilta, kun niitä ei ole puoleen vuoteen nähnyt. Myös huoneesta toiseen tavaroiden kierrättämisellä voi olla sama vaikutus. Tavarat näyttäytyvät eri tavoin eri paikoissa ja mahdollisesti eri tarkoituksessakin – sisustuksesta saa näin jo olemassaolevilla jutuilla taas ajankohtaisemman.

IMG_3507

Tunnelmallista syksyn alkua ja kivaa kotoilua! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s