7 simppeliä salaattivinkkiä

Tuskailen edelleen muutonjälkeistä väsymystä vaikka siitä onkin jo reilu 3kk – liekö syynä sekin, että samassa rytäkässä starttasivat myös kokopäivätyöt ja lapsen päivähoito. Pätkäunilla arjesta haluaa selviytyä mahdollisimman vähillä kotitöillä ja väsymys tuntuu heijastuvan omalla kohdallani etenkin kaupassakäyntiin ja ruoanlaittoon, missä olen jatkuvasti jäljessä. Lapsi saa onneksi arkisin kolme ruokaa kiitos päivähoidon, mutta muutoin tunnustan turvautuneeni pilttipurkkeihin enemmän kuin olin ajatellutkaan. Oma evästys taas hoituu iisisti keskustan lounaspaikoissa, mutta iltaisin tulee napsittua välipaloja tai valmisruokia. Viikonloppuisinkin on turvauduttu paljolti ruokalähettien toimittamiin annoksiin. Nautin kyllä perinteisistä kotisapuskoista, mutta niiden laittaminen on ollut jotenkin ylivaivalloista kaiken muun kiireen ja kroonisen väsymyksen keskellä. Mikä siis avuksi? Nopeat salaatit tietenkin!

IMG_7456

Onneksi näin kesäaikaan maistuvat kevyemmät eväät muutenkin ja nyt on tullut ryhdyttyä tuohon arkikokkailuunkin pienin askelin, eli simppelejä salaatteja sekoittamalla. Kuvan kombon kasasin noin minuutissa eli enää eivät tekosyyt riitä sille, etteikö edes ruokasalaattia saisi valmistettua. Salaatteja kun voi valmistaa monin tavoin ja itselleni ainakin sopivat kaikki supernopeat ja aineksiltaan hyvin yksinkertaiset yhdistelmät. Tässä en ottanut edes leikkuulautaa esille, kun kasasin lautaselle tomaattia, basilikaa, kotijuustoa ja ilmakuivattua kinkkua – ja pilkoin kaiken ihan ruokailuaterimilla. Nälkäisenä töistä tullessa tärkeintä on vain saada sitä evästä eteensä, eikä esillepano hienosti pilkottuine vihanneksineen ole se ensimmäinen asia mielessä. Silti näistä neljästä aineksesta sai kivannäköisen ja makoisan + täyttävän iltapalan.

Tässä siis omat vinkkini, kuinka kasata viidessä minuutissa ruokaisa salaattiannos:

 1. Nappaa suoraan lautaselle muutamia vihanneksia, mitkä eivät vaadi liikoja toimenpiteitä.
  1. Eli esimerkiksi ihan perus salaatti, kurkku, tomaatti (paprikakin voi tuntua joskus työläältä sen vaatiessa tarkempaa leikkelyä ja siementen poistoa :D).
  2. Älä luovuta, vaikka perusvihanneksia puuttuisikin, vaan ota pohjaksi vaikka pelkkää kurkkua, niin on edes jotain tuoretta lautasella.
  3. Porkkanat ovat melko pitkään säilyviä vihanneksia ja niistäkin saa raastettua kelpopohjan salaatille, jos yhtäkkiä iskee salaattihimo, eikä tuorekasviksia sen enempiä löydykään jääkaapista.
  4. Käytä luovuuttasi äläkä lukkiudu vain perinteisiin salaatteihin. Kuvan salaattiin on tullut yksi kutakin lajia eli vihannesta, hedelmää, marjaa, pähkinää, kuivahedelmää ja juustoa. Oikein hyvä annos näistä tulikin vaikka muistan kaappia tutkaillessa miettineeni ensin, ettei löydy mitään salaattiaineksia.IMG_7012
 2. Mieti salaattiisi joku helppo proteiininlähde, kuten juusto, kylmäsavulohi tai kaupan tiskistä valmiina paistetu grillibroileri, mitä ei tarvitse valmistaa muutoin kuin pilkkoa lautaselle.
  1. Hyödynnä myös pakastimessa olevia valmiita juttuja, kuten katkarapuja, mitkä huuhtoo nopeasti suliksi.
  2. Muista kuivamuonavarastot eli vaikkapa purkkitonnikalaa on näppärä pitää aina kaapissa, jos haluaa lisätä jotain ruokaisaa salaattiinsa.
  3. Kasvispohjaista ruokavaliota noudattava pääsee helpolla, sillä sekaan riittää lisäillä purkista papuja, herneitä tai heti valmista kasvisproteiinituotetta.
 3. Raikasta salaattipohjaa hedelmillä tai marjoilla, mille riittää pelkkä huuhtelu.
  1. Hedelmistäkin voi valikoida esim. mandariinia, mikä on sekunneissa kuorittu.
  2. Jos hedelmäkori on tyhjä eikä marjoja sattunut kaupasta tai metsästä matkaan, niin kaapissa on hyvä pitää varuilta esimerkiksi purkkiananasta ja pakastimessa jotain marjalajia, mistä saa kätevästi salaattiinkin lisuketta.
 4. Täydennä salaattia vielä ruokaisemmaksi siemenillä, pähkinöillä tai taateleilla.
  1. Erilaislla kuivakaapin antimilla tuunaa perussalaatista täyteläisemmän.
  2. Näitä on myös helppo pitää aina valmiina kaapissa, kun eivät ole heti pilaantumassa.IMG_2562
 5. Mausta kastikkeiden sijaan tuoreyrteillä salaattisi.
  1. Muutama mintun tai balisikan lehti on nopea napsaista salaattikekoon sen sijaan, että lähtisi sekoittelemaan salaatinkastikkeita.
  2. Välttelen valmiskastikkeita, mitkä sitten pilaantuvat kaapissa, kun en haluakaan samaa lajia kovin usein lisäillä.
 6. Yksinkertaista kastikkeet, jos haluatkin itse taikoa salaatille nopean kastikkeen.
  1. Eli käytä öljyä, balsamicoa tai hunajaa, taikka niiden yhdistelmiä.
  2. Ripottele joukkoon maun mukaan suolaa & pippuria.
  3. Tällainen peruskombo löytynee lähes joka kaapista, eikä niitä tarvitse ihan viikottain vahdata päiväysten takia. Kyseiset ruoka-aineet sopivat moneen muuhunkin kokkailuun hyvin, eivätkä ole pelkkiä salaattihetkiä varten kaapissa seisomassa.
 7. Ja viimeisenä vinkkinä: jokaisen arkisalaatin ei tarvitse olla täydellinen yhdistelmä edellä mainittuja, vaan jonkin sortin salaatin saa yleensä aina koostettua ruoaksi, kunhan kaapista löytyy yksikin ”salaattiaines” ja yksi ”ruoka-aines”.
  1. Itselleni tämä tarkoittaa kaikista karuimpana versiona säilykeananas- ja tonnikalapurkkia lautaselle kumottuna. Kuulostaa varmasti ankealta, mutta näin joskus kiirepäivän eväänä tai vaikkapa muuton yhteydessä olen mielummin syönyt, kun olen halunnut jotain mäkkisafkaa terveellisempää ja samalla erityisnopeaa evästä.
  2. Joskus on tullut paistettua pannulla pelkkää kesäkurpitsaa ja halloumia, kun mitään muuta ei ole sattunut löytymään, eikä kuiva-aineitakaan muistanut lisäillä. Tällainen parinkin aineen paistettu salaatti toimii myös lämpimän ruoan kaipuuseen, jos ei jaksa tai ehdi sen ihmeempiä kokata. Alla kuvassa näkyvä versio on ollut jo asteen juhlavampi, kun on sattunut kesällä mansikoita löytymään salaatin päälle. 😀IMG_9040

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s