Puolipitoisten vaatteiden pulma

Onko sinulla makuuhuoneessa tai muualla kodissasi tuoli tai muu taso, mihin lasket nätisti kertaalleen pidetyt melko puhtaat vaatteet, sillä ajattelet pitäväsi niitä vielä ainakin kerran ennen pesua? Niin oli minullakin ennen, mutta tuolille kasaantui salakavalasti valtava vaatevuori, mikä peitti lopulta koko tuolin alleen. Vain päällimmäinen jotenkin siistinä pysynyt vaate saattoi eksyä uudelleen päälle, mutta loput ajautuivat lopulta pesuun pyykkipäivän koittaessa. Puolipitoisten vaatteiden paikasta muodostui näin vain väliaikainen pyykkikori, eikä ratkaisu ollut kovin esteettinen. Alkuperäinen ajatus uudelleenkäytöstä kärsi, kun vaatteet pääsivät nuhjaantumaan latoessani kasan päälle aina lisää kampetta ennen kuin ehdin mitään sieltä tuolin pohjalta napata päälleni.

IMG_4757
Jo 8 vaatekappaletta tuolilla menevät epäsiisteiksi ollessaan osittain päällekkäin.

Vähän käytettyä vaatetta kertyy ihan huomaamatta nurkkiin. Kevyen ulkoilun jäljiltä vaatteet jäävät hyvinkin seuraavaa lenkkiä odottelemaan, kun ei niitä tarvitse yhden käytön jälkeen vielä pestä. Töissä hetkellisesti päällä käynyt jakku on vielä moitteettomassa kunnossa seuraavaa päivää varten. Tai kotona pidettävät yö- ja kotiasut ovat monella käytössä useamman kuin yhden päivän. Monet meistä tuskailevat taatusti saman pulman kanssa; osa vaatteista on niin vähän pidettyjä, ettei niitä oikein raaski vielä pyykkiin nakata, mutta eivät ne luontevasti puhtaidenkaan vaatteiden sekaan enää sulahda. Mitä tehdä tällaisille puolipitoisille vaatteille ja missä niitä voisi järkevästi säilyttää, ettei niistä muodostuisi vain epämääräistä pyykkikasaa?

Ensimmäinen vinkkini onkin pitää puolipitoiset vaatteet mahdollisimman minimissä. Kotiasuja kannattaa pitää vain se yksi kerrallaan käytössä. Työvaatteista sama jakku eri paidan kanssa seuraavanakin päivänä päälle, niin ei kerry heti toista jakkua lojumaan. Ja sama juttu ulkoiluvaatteissa – parempi käyttää pyykkikuntoon ne ensiksi kaapista kaivetut vermeet, eikä ottaa heti uutta hupparia tai verkkareita edellistenkin ollessa vielä käyttökelpoisia. Ulkotakit kannattaa myös tuulettaa hyvin käytön päätteeksi ja sateen jäljiltä ripustaa kaapin ulkopuolelle kuivumaan, eikä siirtää kosteita vaatteita ummehtumaan kaapin perukoille. Näin välttyy myös turhan useilta pyykkäyskerroilta, kun vaatteet pysyvät käyttökelpoisina pidempään.

Monia vaatteita ei tosiaan suositella pestäväksi joka käytön jälkeen, joten puolipitoista vaatetta tulee väkisinkin kertymään jonkun verran. Vaikkapa farkkuja ja villavaatteita riittää hyvin tuulettaa ja pestä vain harvakseltaan. Niissä olen tosin itse tehnyt sen ratkaisun, että laitan käytön jälkeen kyseiset kappaleet kaappiin paikoillensa, enkä edes pidä niitä varsinaisesti puolipitoisten vaatteiden kategoriassa, mistä nyt muuten puhun.

IMG_4772
Samat 8 vaatetta pysyvät huomattavasti siistimpinä tikapuilla kuin tuolilla. Kahdet rintsikat olen sijoittanut tikapuille laitettuun kassiin, niin yleisilme pysyy vielä selkeämpänä.

 

Toisekseen kannattaa luopua esimerkin kaltaisesta vaatetuolista, minkä kuvittelisin melko monesta kodista löytyvän. Siihen on aivan liian helppo kasata vahingossa liikaakin kampetta, kunnes huomaa taas sysäävänsä koko tuolin sisällön kerralla pyykkiin. Itse ratkaisin tuoliongelman edellisessä asunnossamme niin, että omistin yhden erillisen laatikon puolipitoisille ulkoiluvaatteille ja yhdellä vaatekaapin hyllyllä majailivat ne muutamat vähänkäytetyt paidat seuraavaa käyttöä odottamassa. Tämä oli mielestäni ihan ok systeemi, kun samassa tilassa oli vain puolipitoisia vaatteita ja ne saivatkin olla puolihuolimattomasti viikattuina. Mutta varsinkin siihen laatikkoon meinasi kertyä liikaa vaatetta sen ollessa poissa silmistä ja poissa mielestä, joten päätin luopua siitä uuteen asuntoon muuttaessamme.

Kolmantena keinona puolipitoisten vaatteiden pulmaan sanoisin, että niille kannattaa miettiä omaan kotiin tarpeeksi käytännölliset ratkaisut. Eli paikat, missä ne eivät häiritse silmää, mutta mihin ei kuitenkaan tule kerryttäneeksi sitä vaatevuorta. Yksi kriteeri paikalle on se, että vaatteet on helppo laittaa siististi paikoilleen ja ottaa todella uudelleenkin käyttöön. Jos vaatteet majailevat epäsiististeissä kasoissa, niin tuskinpa niistä tulee enää mitään päälle laitettua. Pientä itsekuria toki tämäkin homma vaatii, mutta toimivan systeemin löytyessä sen ylläpidostakin on yleensä motivoitunut, kun näkee, miten asiat loksahtavat kohdilleen. Itselleni ainakin kävi näin melko pian vaatetuolista luovuttuani. Varmasti tuon laatikko/hyllypaikankin saa halutessaan toimimaan, kunhan pitää siinäkin mielessä selvät sävelet kuinka täyteen sen saa täyttää.

Uudessa kodissa en halunnut laittaa puolipitoisia kamppeita kaapin sisälle lainkaan, vaan päätin pitää ne paremmin tuulettumassa kaapin ulkopuolella. Ulkoiluvaatteista vielä käytössä olevia säilytän kylpyhuoneen naulakossa, samoin kuin yöasua ja aamutakkia. Muista vaatteista ne muutamat toista käyttökertaa varten siistit vaatekappaleet pidän tarpeeksi ilmavasti vaatetikapuilla. Tikapuut sijaitsevat näppärästi vaatekaapin vieressä makuuhuoneen nurkassa, joten siitä on luonteva ottaa vaate käyttöön kuin myös palauttaa se paikoillensa. Paikka on sellainen, ettei sinne näy mistään muualta kotoa, joten tikapuiden esilläpito ei häiritse niin pahasti vaikka siinä olisikin erivärisiä ja -tyylisiä vaatteita. Toisaalta tikapuut ovat kuitenkin makkarissa ollessa näkyvillä, jolloin ne haluaa kuitenkin pitää tarpeeksi järjestyksessä eikä änkeä aivan täyteen.

Neljäs ratkaisu puolipitoisten vaatteiden pulmaan on se, että tarkastelee käyttäytymistään kriittisesti ja korjaa alkavan ongelman heti. Jos samantyylisiä vaatteita alkaa kertymään sinne vaaterekkiin, niin ei muuta, kun heti pyykkiin ne vanhimmat ennen kuin niitä on roikotettu viikkotolkulla samassa paikassa. Yhtenä kriteerinä voisi pitää tiettyä aikaa, minkä kuluessa vaate tulee ottaa uudelleen käyttöön, tai muuten se joutaa pyykkiin. Itse pyykkään viikoittain, joten silloin tulee myös tsekattua, onko tikapuilla olevista vaatteista varmasti vielä käyttöön, vai onko sinne sittenkin eksynyt jokin, mikä on parempi pyykätä heti eikä vasta viidestoista päivä.

Yksi hyvä pitopaikka olisi myös pieni, kaunis vaaterekki, mihin kaikki käytössä olevat kamppeet saisi ripustettua omille hengareilleen. Tikapuille saa onneksi myös henkarivaatteita väliaikaisesti roikkumaan, mutta määrä pysyy väkisinkin maltillisena. Ja vaikkei hengareita käyttäisikään, niin tikapuille ripustettuina vaatteet pysyvät paljon siistimpinä kuin tuolille pinottuina. Toki niihinkin voisi saada vaatteita kasaamalla saman kaaoksen kuin tuolille, mutta pidän tarkempaa kuria siinä, että kaikkien vaatteiden tulee olla näkyvillä, eikä niitä saa mennä päällekkäin. Tikkaita ei ole myöskään pultattu seinään kiinni, joten ne täytyy senkin vuoksi pitää keveinä, etteivät ne romahda. Tämä systeemi on tuntunut toimivalta näin parin kuukauden kokemuksien perusteella, kun puolipitoisille vaatteille on nyt selkeät, mutta kuitenkin tarpeeksi rajatut tilat. Kokeilemalla selviää taatusti se omaan elämäntyyliin paras säilytysratkaisu, eikä kannata lannistua, vaikkei ensimmäinen systeemi olisikaan se itselle sopivin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s