Väriä harmaaseen olohuoneeseen

Pidämme sisutuksen isoissa linjoissa melko rauhallisesta ja maanläheisestä ilmeestä kiinni. Näin kyllästyminen ei käy turhan kalliiksi ja kotiin on helppoa tuoda halutetessaan vaihtelevia värejä ihan pienelläkin panostuksella. Nyt siis vuorossa omat sisustusniksini siitä, kuinka värittää neutraalinsävyistä tilaa, tässä tapauksessa olohuonetta, erilaisilla piensisusteilla. Avainasemassa on se, miten pienet asiat ratkaisevat. Jos mieltyy aina kevään tullen keltaiseen ja joulun alla punaiseen, niin järkevintä ei ehkä ole ostaa näin kausittain vaihtuvan mielialan mukaan värikästä sohvaa, taikka maalata seiniä kovin räiskyvillä sävyillä. Vaikka pohjaan olisikin tyytyväinen, niin sisustuksessa on monen, myös minun mielestä välillä kiva leikitellä eri väreillä, tai muuten vaan tuoda siihen jotain uutta.

Tässä luotankin niihin pieniin elementteihin, joilla muuttaa hetkessä koko huoneen ilme aivan toiseksi. Ensiksi täytyy mainita tyynynpäälliset; olen aina säännöllisin väliajoin uusinut niitä, tai ottanut käyttöön kaapissa taas jonkin aikaa levähtäneet vanhat hyväksi havaitut tyynyt. Näinkin pienellä muutoksella koko huone herää uudelleen eloon. Ja kun tulee taas muutoksenkaipuu, niin vaihtaminen on simppeliä. Meillä oli entuudestaan monia valkoisen ja harmaansävyisiä tyynyjä ja halusin nyt tuoda hieman lisää väriä olohuoneeseemme. Uudet päälliset löytyivät ilahduttavan edullisesti H&M:n home -mallistosta. Tällaisen muutoksen toteuttaa halutessaan lähes ilmaiseksi, jos suosii myös kirppistelyä. Muita helposti vaihdettavia tekstiilejä ovat verhot (elleivät ole mittatilauskorkeutta) ja vaikkapa erilaiset torkkupeitot. Verhoja, tyynyjä ja peittoja voi myös vaihdella eri huoneiden välillä – se voi jo yksinään tuoda toivottua vaihtelua.

IMG_3302

Toinen vakiojuttu, mitä teen, on piensisustustavaroiden vaihteleminen aika ajoin. Nyt kun innostuin uusimaan olohuoneen tyynyjä, niin kaivoin samalla esille niihin sointuvat vedenväriset lasituikut. Osa tuikuista on kulkenut mukanani jo yli kymmenen vuotta ja pidän niistä edelleen (trendikkäämpien mielestä kivituikut ovat täysin passé, samoin kuin mariskoolit, mitä myöskin käytän aina vaan). Välillä tuikut ovat kaapissa ja ne nostetaan vain käytettäessä esillä, mutta monesti ne ovat toimineet sellaisenaan myös sisustuksen seassa. Silloin kun on neutraalien tai muiden värien kausi, niin jätän esille vain kirkaat ja harmaansävyiset versiot.

Tämä kikka ei yleensä vaadi mitään hankintoja tai sisustusbudjetin venyttämistä, sillä useimmilta löytyy jotain sellaista pientavaraa, mikä voisi sopia myös näkyville ja niitä voi sitten kierrättää hieman fiiliksen mukaan kaapista esille ja takaisin. Tällainen tavara voi olla oikeastaan mikä tahansa itselle mieluisa esine, eikä kannata miettiä onko se jonkun muun mielestä esillepanon arvoinen, tärkeintä on oma tunne. Tavaroita ei kuitenkaan kannata ripotella valtavia määriä sinne tänne, ettei vaikeuta turhaan siisteyden ylläpitoa. Pikkutavarameri luo myös helposti hiukan psykedeelisen tunnelman ja lopulta yksittäiset kivat jutut hukkuvat vain massaan.

IMG_3268

Kolmanteja vinkkinä muuntelukelpoisen sisustuksen saralla ovat sisustusjulisteet. Itselläni uusimpana löydöksenä ovat Desenion julisteet, millä saakin kohtuuhinnalla pientä freesausta sisustukseen. Erilaisia julisteita myydään vaikka missä ja kun löytää sopivat kehykset, on niihin mutkatonta vaihtaa kuvia akuutin sisustuskuumeen iskiessä. Uudessa kodissamme sohvan päälle valikoitui teemaksi kasvillisuus ja näin saatiin epäviherpeukaloidenkin kotiin jotain vihreää. Myös uusiin sohvatyynyihin valikoitui yksi lehtikuvioinen versio, mikä käykin kivasti yhteen julisteiden kanssa. Tuo 50x70cm taulukoko tuntuu olevan onneksi melko yleinen, joten nyt pelkkiä julisteita vaihtamalla saa jo aivan erilaisen näkymän olohuoneeseen rikkomatta sen enempää seinäpintaa. Nämäkin taulut sai melko siististi kiinnit pelkillä taulukoukuilla ja poraamiselta vältyttiin täysin.

Kehyksistä täytyykin mainita sen verran, että ne ovat olleet erityisen toimivia näin lapsiperhevinkkelistä. Lasin tilalla oleva muovi tekee niistä perinteisiä kehyksiä huomattavasti turvallisemmat. Poikamme kun kiipeilee jatkuvasti tuossa sohvalla, niin tällä vaihtoehdolla välttyy turhilta sydämentykytyksiltä, jos hän onnistuu tiputtamaan taulut. Eikä tarvinnut tehdä kompromissia, ettei tauluja olisi laittanut lainkaan sohvan ylle. Pojan ollessa ihan vauva meillä nimittäin tipahti tauluhyllyltä aivan varoittamatta lasikehys lattialle. Selvisimme silloin säikähdyksellä, eikä poika onneksi sattunut sen alle, mutta tapaus pisti miettimään uudelleen erilaisia vaaranpaikkoja, mitä sisustuksessakin voi lapselle olla. Olinkin tyytyväinen, kun löysin näitä vanhasta tutusta Ikeasta ja monissa eri koissa, sillä koen nämä mukavan huolettomiksi tässä elämäntilanteessa. Lasikehyksiä pidämme enää vain jossain pienemmissä kuvissa, mitkä eivät ole näin riskaabelisti lapsen kannalta sijoiteltuina.

IMG_3796

Tässä siis pähkinänkuoressa muutama vinkki siihen, kuinka värittää tilaa vaivattomasti säästyen kuitenkin isommilta hankinnoilta. Toki jos tietää oman sisustustyyppinsä pysyvämmänluonteiseksi, niin mikäs siinä, jos laittaa enemmänkin rahaa vaikkapa arvotauluihin. Itse olen ajatellut sisustuksen suhteen tietyllä panosta-pihistä -mallilla. Se on jokseenkin niin, että niihin isompiin kalusteisiin, mitä ei joka päivä vaihdella voi hieman panostaa ja samalla näitä piensisustusjuttuja, kuten tyynynpäällisiä värikkäämmissä sävyissä hankkii mieluummin edullisesti. Tällöin vaihtelua raaskiikin toteuttaa aina sille tuulelle sattuessa, eikä tarvitse kirota tonnin hankinnan menneen hukkaan, kun väri olikin väärä.

IMG_3294

Yksi kommentti artikkeliin ”Väriä harmaaseen olohuoneeseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s