Siivoa suosikit -kansio

Tällä kertaa ajattelin vinkata virtuaalisen tavaran järjestelystä ja sellaisesta kohteesta, mitä ei välttämättä tule edes ajatelleeksi; eli koneelle tallennetuista suosikkisivustoista. Olen omistanut saman läppärin jo vuodesta 2010 ja vuosien kuluessa koneenkin sisältö on paisunut ja paisunut. Monesti sitä tulee siivottua vain niitä kuvia ja turhaksi käyneitä tiedostoja. Olen kyllä havainnut monesti, kuinka nettiä käyttäessä suosikit -kansio pursuilee, mutta asia oli aina jäänyt. Suosikkisivustoja oli kertynyt aivan liikaa, eikä koko idea suosikeista enää toiminut. Aika siis siivota suosikit -kansio ajan tasalle ja päästää tälla tavoin turhasta virtuaalitavarastakin irti.

Vaikka tällainen järjestelykohde voi vaikuttaa triviaalilta, niin usko tai älä, virtuaalinenkin ylimäärätavara voi haitata keskittymistä olennaiseen, tai ohjata jopa ostoskäyttäytymistä. Suosikeissa olevia nettikauppoja tulee helposti selailtua ja lopulta jotain myös ostettuakin. Vähän kuin ikkunaostoksilla olisi ja piipahtaisi vain sisään kauppaan kivan tavaran ikkunassa nähdessään. Kun kauppoja ei enää ole suosikeissa, niin pitää tavallaan erikseen lähteä sinne ostoksille. Pienikin vaivannäkö voi vaikuttaa tässä niin, että jättää ne turhimmat ostokset väliin, kun kaupat eivät jatkuvasti muistuta olemassaolostaan.

dubai-2010-253

Suosikkien järjestelystä sen verran, että olen jakanut omani (macbookissa kirjanmerkit, mutta puhun aina suosikeista) muutamiin yläkategorioihin. Suosikkeja läpikäydessäni huomasin koko kategoriajaottelun (sekin vuodelta 2010) olevan täysin vanhentunut ja epärelevantti nykytilanteeseen nähden. Tässä aiempi jaottelu aakkosjärjestyksessä esimerkkinä ja kommentteja siitä, mitä eri aihepiireistä lopulta jäi jäljelle suosikkien suursiivouksen jälkeen:

 • Blogit
  • Poistin sisällön lähes kokonaan, koska monia ”suosikki”blogeistani en ollut koskaan lukenutkaan, ja osa oli ehtinyt jopa sulkeutumaan.
  • Jäljelle jäivät noin 40:stä blogista enää Bloglovin’, mikä kokoaa kätevästi ne oikeasti seuraamani blogit yhteen, sekä WordPress oman blogini vuoksi.
 • Kaupat
  • Karsin pois valtaosan, eli lähes 100 erilaista nettikauppaa, sillä ajattelin nämä suosikeissa vain turhia ostohimoja ruokkivina muistutuksina.
  • Jätin vain ruokakaupan nettikaupan, mitä käytämme lähes viikottain sekä muutamat sellaiset kaupat, missä tulee eniten asioitua. Sillä periaatteella, että suosikeissa vain yksi kauppa esim. huonekaluille, lastentarvikkeille, omille vaatteille yms. eikä enää kymmentä eri liikettä joka tuoteryhmästä.
 • Matkailu
  • Pienensin rajusti kymmenien eri sivustojen joukkoa. Listalta löytyi mm. ajat sitten konkurssiin mennyt lentoyhtiö ja jopa ruotsalainen valmismatkasivusto!
  • Pidin vain viime vuosina yleisimmin käyttämäni eli lento- ja laivayhtiöt, yhden valmismatkatoimiston, sekä hotellisivuston ja majoitus- ja lentovaihtoehtojen hakusivuston.
 • Mediat
  • Selvitin kansion lähes tyhjäksi. Suosikeissa oli liian kunnianhimoisena tavoitteena kerättynä kasapäin ulkomaisia lehtiä neljällä aikanaan opiskelemallani kielellä, mitä en kuitenkaan ehtinyt lukemaan.
  • Säästin kotimaista lehdistä yhden kustakin kategoriasta eli uutiset, talous ja viihde plus muutamat nettiteevepalvelut, sekä yhden kansainvälisisen lehden.
 • Opiskelu
  • Poistin koko kategorian, sillä opintoni ovat päättyneet vuosia sitten. Aikanaan tästä kansiosta löytyivät opiskelijalle tärkeät kirjastot, tiedonhakusivustoja, ainejärjestöt, yliopistomaili ja muut opiskeluliitännäiset sivustot.
 • Palvelut ja vapaa-aika
  • Hävitin suurimman osan alveluistakin. Siellä kun oli kaikki kymmenen kuntokeskusta, mitä olin ikinä testannut, vuosien takaisia tapahtumasivustoja ja muuta sälää, mitä en ollut edes käyttänyt.
  • Pyrin pitämään tässä osiossa vain yhden sivuston/palvelulaji, eli ne missä todellisuudessa eniten asioin, sekä mm. käyttämäni some- ja pilvipalvelut.
 • Viralliset
  • Siivosin ⅔ sivustoista pois; mm. sellaisia pankkeja, minkä asiakas en ole ollut vuosiin ja muutakin ”muka tärkeitä” ja virallisia palveluita, mitä en silti koskaan käyttänyt tai sivuilla edes vieraillut.
  • Päätin säilyttää vain käyttämäni pankkipalvelut, oman alani ammattiliiton, sekä aika ajoin tarvittavat verottajan ja Kelan sivustot.

964527_10151766799201838_2024387415_o

Kategorioista ja näennäisestä järjestyksestä huolimatta oli moniin eksynyt aivan liikaa satunnaisesti vierailtuja nettikauppoja ja palveluita, joita en koskaan käyttänyt, tai niitä ei ollut tarvittu enää vuosiin. Olen tainnut aikanaan pitää suosikkeja eräänlaisina muistutuksina; eli kuullessani jostakin palvelusta, kaupasta tai tapahtumasta, olen välittömästi klikannut sen varmuuden vuoksi suosikkeihin, jos en sillä hetkellä ole ehtinyt aiheeseen tarkemmin tutustumaan. Jos harrastat samaa, niin vältä jatkossa ja merkkaa suosikkeihin vain ne sivustot, joita todella käytät säännöllisesti. On kummasti rauhallisempi fiilis nyt koneellakin näkymän ollessa selkeä – aivan kuin järjestetyssä huoneessakin, missä tavaraa ei ole liikaa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Siivoa suosikit -kansio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s