Järjestelijän uudenvuodenlupaukset

Uudenvuodenlupaukset ovat jokavuotinen puheenaihe, mutta kuinka moni viime vuonna tekemistäsi lupauksista toteutuikaan? Vai olivatko ne niin epärealistisia, että olet taas samojen lupausten äärellä vuodelle 2017? Kannattaa pitää mielessä, että myös pienillä muutoksilla voi saada onnistumisia pitkin vuotta. Pitämällä tietyn päämäärän mielessään toteutuu muutos kyllä rennommallakin tahdilla. Ja mikä tärkeintä; huomattavasti stressittömämmin, kuin liian suuria kerralla lupaillessa. Viime vuonna päätin järjestää kaikki kodin tavarat vuoden aikana, joten nyt tavoitteena olisi pitää tavarat hallinnassa ja koti järjestyksessä entistä paremmin. Tästä lähtikin ajatus järjestelijälle sopiviksi uudenvuodenlupauksiksi.

Kodin raivaus, kuten dieettikin voi olla helppo toteuttaa nopeasti, mutta tässä piilee omat vaaransa. Ajatukset eivät välttämättä ehdi mukaan liian nopealla etenemistahdilla, minkä johdosta seuraukset voivat jäädä lyhytaikaisiksi. Uskon että järjestelyssäkin pysyviä tuloksia ja muutoksen saavuttaa parhaiten tarpeeksi maltillisella etenemisellä. Myös raivauksen jälkeen tuleva kohtuullisen tavaramäärän ja järjestyksen ylläpito vaatii uudenlaista ajattelutapaa ja johdonmukaista toimintaa. Vaikka koti olisikin helpompi pitää siistinä, niin tokihan se edelleen siivousta vaatii puhtaana pysyäkseen. Järjestelyn osalta voi kuitenkin päästä eroon entisestä tavaroiden jatkuvasta etsimisestä ja järjestelystä, kun vain pitää projektin aikana tulleet uudet opit selkärangassaan. Alla vinkkinä uudenvuodenlupauksiksi pieniä tekoja, joiden avulla voit edetä kohti parempaa järjestystä – ja myös ylläpitää kerran saavutettua uutta harmoniaa kodissasi.

  1. ”Vie mennessäs” eli vie esim. roskat päivittäin ulos lähtiessä, vaikka pussissa tilaa vielä olisikin. Vältyt seuraavana päivänä epämieluisalta yllätykseltä, sillä se puolikas pussillinen täyttyy yllättävän nopeasti. Samoin kauppaan tai kylään lähtiessä on hyvä hoitaa samalla jokin muu kotoa poistumassa olevan tavaran kierrätys tms.
  2. ”Tuo tullessas” eli ota tavaksi huoneesta toiseen kulkiessasi kuljettaa aina jokin käyttämäsi tavara takaisin paikalleen. Tavaroiden kasaantuminen pöydille luo sekalaisen ja epäsiistin vaikutelman, vaikka puhdasta olisikin. Pidä tämä mielessäsi ja nautit siivouksen jäljistä muulloinkin kuin ”siivouspäivänä”.
  3. Palauta tavara paikalleen heti kun sitä ei enää käytetä. Pitkin päivää tavaroita kulkeutuu sinne tänne, jos niiden paikalleen palauttamiseen ei kiinnitä huomiota. Esim. vaihtaessa vaatteita muualla kuin pyykkikorin läheisyydessä jäävät vaatteet helposti tuolienkarmeille lojumaan – katkaise siis tämä kierre heti alkuunsa.
  4. Korjaa myös keskeneräiset hommat näkyviltä. Itselläni tällaiset jäävät herkästi lojumaan pöydille, jos niitä ei korjaa heti homman keskeytyessä. Kun viikolla tulee tehtyä monenlaista pientä projektia, niin johan niistä muodostuu vuori pöydälle, jos ei mitään tavaroista välillä korjaa pois.
  5. Paloittele siivous ja tee pitkin viikkoa pieniä täsmäiskuja sinne tänne. Et joudu rasittumaan mistään erillisestä siivouspäivästä, kun hoidat kodin ylläpitosiivoilua muiden hommien lomassa. Itseäni tämä motivoi erityisesti, sillä siivous tuntuu helpommalta, kun siihen käyttää vain hetkiä kerrallaan.
  6. Hyödynnä puhelut kotihommiin. Kaiuttimen/kuulokkeiden avulla puhuessa on kätevä viikata pyykkiä, pyyhkiä pölyjä tai viedä ajelehtivia tavaroita paikoilleen. Tai laittaa vaikka ruokaa, jos se ei ole liian kovaäänistä puhelua häiritsemään.
  7. Hoida alle 3 minuuttia vievät hommat heti, äläkä edes vie niitä to do -listalle. Voin kokemuksen kautta sanoa tämän kaikkien toimivammaksi vinkiksi järjestyksen ylläpidossa. Tehtävälista on karsiutunut murto-osaan siitä, mitä se vielä vuosi sitten oli. Suurin vaikutus näkyy olevan pikkujutuilla; kun niitä hoitaa ajantasaisesti pois, vapautuu ajatuksia paljon muuhunkin. Nyt pyrin siihen, että hyväksyn e-laskun heti sen nähtyäni, varaan lääkäriajan asian tullessa mieleeni, tiskaan leivontavälineet kakun paistuessa jne. Ja kas kummaa, näinkin yksinkertainen vinkki on tosiaan tuonut helpotusta arjen pyörittämiseen, kun pienet hommat eivät enää turhaan rasita mieltä, vaan hoituvat muitta mutkitta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Järjestelijän uudenvuodenlupaukset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s