Joulukorttien kierrätys

Oikeissa korteissa on minusta aivan erityinen fiilis ja onkin ihana saada muutakin kuin sähköistä postia edes kerran vuodessa – joulu kun alkaa olla ainoita juhlia, minkä aikaan ihmiset vielä postittavat vanhoja kunnon kortteja perheelle ja ystäville. Kääntöpuolena voi kuitenkin olla se, että joulukortteja tulee säilöttyä iät ajat ja tavaramäärä kasvaa vaivihkaa, vaikkei se korttipino yhden vuoden osalta niin suurelta tuntuisikaan. Tänä vuonna vietämme joulua ulkomailla ja kun muuttokin lähestyy, niin meidän perheen jouluntoivotukset voivat hyvinkin jäädä sähköisten viestien varaan – ellen sitten lähetä ”kierrätyskorttia”, mistä saadun vinkin haluan ehdottomasti jakaa täälläkin.

Koko kotia järjestäessä eteen tupsahti yksi iso laatikko, mikä sisälsi vinon pinon joulukortteja. Kortteja oli kertynyt 10 vuoden ajalta niin paljon, ettei laatikon kansi enää pysynyt kiinni. Olin todella säilyttänyt jokaikisen kortin, mitä meille oli saapunut. Joukossa oli jopa autokaupan ja jonkin muunkin yrityksen persoonaton kortti (miksi nekin olivat säilöön päätyneet!?!). En ollut aiemmin nähnyt syytä niiden karsimiseen, kunnes nyt pursuileva laatikko siihen lopulta pakotti. Määrä ei korvaa laatua muistoissakaan, eikä tuosta isosta kasasta tullut koskaan kortteja edes katseltua – miksi niitä siis säilyttäisikään laatikkokaupalla.

img_3166

Mieleeni hiipi myös KonMari -kirjoista lukemani kohta, missä mainittiin, että korttien on tarkoitus ilahduttaa vastaanottajaa saapumishetkellä, eikä se ilo poistu, vaikkei jokaikistä fyysistä korttia säilöisiskään vuositolkulla. Tätä ajatusta hetken pureksittuani tulin samaan johtopäätökseen itsekin. Eihän tuliaisiksi tuotua kukkakimppuakaan ole tapana kuivattaa ja säilöä ikuisesti, vaan se koristaa pöytää aikansa ja sitten siitä luovutaan. Joulukorttejakin voisi aivan hyvin pitää esillä sen joulukuun ja siivota ne sitten pois viimeistään loppiaisena. Vanhat joulukortit kannattaakin kierrättää edes osittain, jos niitä on päässyt kertymään hallitsemattomasti, eikä tätä vuosittaista karsintaa ole aiemmin toteuttanut lainkaan. Kartonkikeräykseen voi laittaa poisheitettävät yksilöt.

Jos korteista haluaa jotain konkreettista jäävän, niin voi koota ne kaikki yhdeksi isoksi kollaasiksi, mistä kuvan nappaamalla saa pienempään tilaan sopivan muiston. Samalla kuvasta voi myös teettää uuden uniikin joulukortin, mistä vastaanottajien onkin hauska  bongailla takavuosina itse lähettämiään kortteja. Minusta tämä oli aivan huippuidea ja otin itsekin kuvan koko satsista. Siitä tuli kiva muisto, minkä säilyttämiseen ei vaadita enää isoa ja painavaa laatikkoa. (Postauksen kuvissa rajattuna vain muutamia kortteja, sillä koko kuvassa olisi näkynyt monia ihmisiäkin valokuvakuvakorteissa.)

Tajusin tätä ideaa toteuttaessani, että olin tottumuksesta siirtänyt kortit vuosittain laatikkoon säilöön sen tarkemmin miettimättä, mitkä erityisesti edes haluaisin pitää. Määrä hipoi jo kolmeasataa (tulipa samalla laskettua karkeasti kortit kun karsintaa tein) nyt kun vihdoin päätin järjestellä korttilaatikkonikin järkevämpään kuosiin. Yksittäisiä kortteja säästin sieltä täältä vuosien varrelta, hiukan eri ihmisiltä ja erityisesti niitä, missä oli joku muukin toivotus tai viesti, kuin pelkkä nimi alla. 

img_3164

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s