Joululahjavinkit järjestelijälle

Joulumyynti on seuraavat viikot vilkkaimmillaan ja moni pohtiikin, mitä antaa läheisilleen joululahjaksi. Joskus voi olla vaikea hahmottaa, mikä olisi toivottua, vaikka siihen jokainen varmasti pyrkiikin. Toiset eivät aikuisena enää lahjoja vaihda ja välttävät näin kaikki lahjatuskailut. Itse pidän edelleen niin lahjojen antamisesta kuin saamisesta, enkä siivoaisi tätä perinnettä kokonaan. Viikkovinkkinä nyt koottuna sekä aineettomia että materiaalisia lahjaideioita, jotka voisivat sopia nimenomaan ”järjestelijätyypille”, joka ei kaipaa ylimääräistä tai tarpeetonta tavaraa kotiinsa.

Aineettomat lahjat

 • Pääsyliput: leffaliput, lahjakortti lippupalveluun tms.
  • Ilahduttavia lähes jokaiselle ja onnistuneita lahjoina, kun esityksen voi valita. Olen sekä antanut että saanut leffalippuja vuosien mittaan useamminkin, eikä yhtään haittaa, vaikka eivät ole mitenkään ”uusi keksintö” lahjana.
 • Lahjakortit sovelluskauppoihin: musiikki, kirjat, pelit tms.
  • Tässä myös nykyaikainen lahja, mikä tulee taatusti käyttöön, jos on tiedossa lahjansaajalle sopiva sovelluskauppa. BookBeat -sovellusta olen kokeillutkin ja siellä on monia äänikirjojakin kuunneltavaksi, jos ei välitä tai ehdi lukemaan.
 • Elämyslahjat: tuulitunnelilento, kuumailmapalloilu, seikkailupuisto tms.
  • Tällaisia ei välttämättä tule itse järjestäneeksi, joten hyviä lahjoina. Eikä näissä ole  vaaraa turhasta tavarasta, mistä moni järjestelijä varmasti ilahtuu.
 • Hemmottelulahjat: lahjakortti kuumakivihierontaan, kylpylään, kampaajalle yms.
  • Järjestelijän arki on aktiivista, joten pieni hemmotteluhetki tekee takuulla poikaa ja auttaa irtautumaan hetkeksi arjesta. Vahvasti suositeltavia.
 • Yhdessä tekeminen: omatekoinen lahjakortti, missä lupaus mennä yhdessä kivaan ravintolaan, katsomaan konserttia, urheilemaan tms.
  • Tarkemman aktiviteetin ja ajankohdankin (seuraavan vuoden aikana, ettei vain unohdu!) voi jättää yhdessä sovittavaksi, jos arveluttaa mikä olisi hyvä. Sain anopilta karjalanpiirakoiden ”leivontakurssin” yksi joulu ja olipa kiva juttu.
 • Oman avun tarjoaminen lahjana: muuttoavuksi, lapsenvahdiksi vanhempien treffi-illan ajaksi tms.
  • Takuulla toivottua ja arvostettavaa apua lahjana kelle hyvänsä.
 • Hyväntekeväisyyslahjat: vuohet, koulutarvikkeet tms.
  • Kannatan hyväntekeväisyyttää, mutta koen näissä lahjanantajan vain saavan hyvän mielen itselleen, eikä lahjansaajaa minusta muisteta mitenkään. Sellainen henkilö, joka ei oikeasti halua itselleen yhtikäs mitään voi ajatella toisin. Eli lahjansaajan ajatusmaailman tuntien voi olla hyvinkin toimiva.

Materiaaliset lahjat

 • Ruoka & juoma: itsetehdyt tai kaupan herkut, pienen putiikin teetä, skumppaa tms.
  • Kaikki syötävät ja juotavat lahjat ovat käteviä, huomioiden toki lahjansaajan ruokavalio ja mieltymykset. Ja jos menisikin maun kanssa metsään, niin onpahan kaapissa vierasvarana jotain hyvää tarjottavaa.
 • Lukeminen: sanoma-, koti- tai sisustuslehden tilaus, taikka jokin kirja tai lehti
  • Lehtitilaus voisi sopia järjestelijälle, sillä nekin ovat kulutustavaraa. Kirjakin sopii järjestelijälle, sillä sen voi luettuaan antaa seuraavalle lukijalle (täyttänyt tarkoituksensa, kun se on luettu).
 • Harrastustavarat: luistimet, sykemittari, värityskirjat tms.
  • Harrastuksiin liittyvistä lahjoista on parhaimmillaan iloa pitkään. Pitää vain hieman tehdä myyräntyötä saadakseen toisen toiveet selville, jottei osta mitään aivan tarpeetonta tai ylimääräistä, mikä jää käyttämättä.
 • Lahjakortit: tavarataloon, urheiluliikkeeseen, kodinkone/sisustusputiikkiin tms.
  • Lahjakortti ei voi mennä pieleen, kunhan putiikki vaan on sellainen, missä tietää lahjansaajan haluavan asioida.
 • Kuvalahjat: itse koottu painettu kuva-albumi, vuosikalenteri yhteisistä kuvista tms.
  • Kuvalahjoissa on ajatusta mukana, jos lahjanantaja itse ne miettii. Välttäisin tosin minkään kuvamukien tms. turhien tavaroiden ostamista, vaikka niissä jokin tärkeä kuva olisikin. Järjestelijä kun pitää myös yhtenäisistä astioista.
 • Vaatteet & asusteet: laatua eli vaikkapa kashmirvillapaita tai nahkarukkaset, tai varmasti käytännöllisiä juttuja (esim. mustia urheilusukkia, kerrasto)
  • Vaatteita ja asusteita välttäisin antamasta, elleivät lahjansaajan maku ja tarpeet ole tarkasti tiedossa. Iso riski väärästä koosta, väristä, mallista tai muista syistä käyttämättä jäävästä vaatteesta, sillä järjestelijä on tarkka näistäkin.
 • Kotitavarat: käytössä kuluvaa, kuten neutraalinvärisiä keittiöpyyhkeitä, valkoisia tuikkuja (niitä poltettavia, ei kippoja!), laadukasta puhdistus/käsienpesuainetta.
  • Kodin sisustus on myös hyvin henkilökohtaista, eikä ole välttämättä helppoa ostaa tarpeellista tavaraa. Astioita, koriste-esineitä ja muita pysyvämpiä kotitavaroita kannattaa välttää, ellei tiedä tarkemmin toiveista. Tosin vaikkapa paistinpannu kuluu käytössä ja on sopiva lahjanakin.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kuusen alla 2015 perhepiirissä jaettavat lahjat

KONKREETTISIA LAHJAVINKKEJÄ

Joskus aikanaan olisin kauhistunut saadessani jotain siivoukseen liittyvää keneltäkään lahjaksi. Nyt ajattelen käytännöllisemmin, että lahjaksikin on oikeastaan mukava saada niitä oikeasti tarpeellisia tavaroita, eikä vain suklaarasioita ja muuta höttöistä. Puolison ollessa lahjansaajana kannattaa kuitenkin tiedustella toiveita, ettei tule loukanneeksi toista turhanpäiten – kaikki kun eivät tällaisista ”arkisemmista tavaroista” lahjoina innostu. Listaan tähän siis konkreettisia, pienempiä ja isompia juttuja, mitä omalla ostoslistalla voisi olla erityisesti järjestelyjuttuihin liittyen, ja mitkä olisivat toki lahjoinakin toimivia.

Järjestely ja säilytys

Siivous ja kodinhoito

 • Puhdistusaineita ja tarvikkeita tyylillä (esim. Musta 5101 tai Compagnie de Provence)
 • Rikkalapio ja -harja pienten roskien nopeaan keräämiseen (esim. Menu)
 • Ikkunanpesuri tehostamaan ikkunoidenpesuväliä (esim. Kärcher)
 • Johdoton varsi-imuri vaivattomaan siivoukseen (esim. Dyson)
 • Kuivaava pyykinpesukone, millä säästyy erilliseltä kuivausrummulta (esim. Bosch)

Organisointi ja liikkuminen

 • Muistivihko vaikkapa matkasuunnitelmille (esim. Moleskine)
 • Kuukausikalenteri liitutaulutarrana (esim. Ferm Living)
 • Matkakokoiset uudelleentäytettävät kosmetiikkapurkit (esim. MUJI)
 • Matkalaukku sopivan keveänä versiona (esim. Samsonite)
 • Reppu kaupungille/työmenoihin (esim. Longchamp tai Marc Jacobs)

Yksi kommentti artikkeliin ”Joululahjavinkit järjestelijälle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s