Kausitavarat ja niiden minimointi

Talven jo tehdessä kovasti tuloaan vaihtuu monella niin vaatekaapin sisältö kuin kodinsisustuskin talvisempaan muotoon. Joku vaihtaa sisustustekstiilit tummempiin sävyihin ja kukkamaljakot tuikkuihin, sekä lähtee metsästämään uusia joulukoristeita. Oletko koskaan miettinyt näin vuodenajasta toiseen siirtyessä, kuinka moni tekemäsi toimenpide vaatteiden, sisustuksen ja muiden tavaroiden suhteen on todella itsellesi tarpeellinen ja mieluisa, vai oletko vain tottunut toimimaan niin? Voisiko vaatekaapissa sittenkin pitää samat vaatteet kaudesta toiseen pakkaamatta osaa välissä varastoon?

img_6617
Viime kevään kausisisuste eli kukat pöydällä.

Kausivaatteet

Vaihdoin ennen keväällä ja syksyllä kaapinsisältöä vieden ”vääränkauden” vaatteet ja kengät varastoon. Ja ärsyynnyin aina, jos takatalvi iski vielä vappuna, eikä kaapista enää löytynyt keliin sopivaa kampetta virallisen kevään ollessa pitkällä. Eihän tuolle varastointihommalle edes ollut mitään loogista ja selkeää päivää, ja sekin oli turhauttavaa. Tämän rumban lopettaminen on kyllä ollut ihan paras oivallus toimivamman vaatekaapin kannalta. Etenkin takeissa ja kengissä oli paljonkin sellaisia, mitä saattoi todella pitää vähän pitkin vuotta säästä riippuen. Vaatemäärä on myös pienentynyt samalla, kun tein päätöksen siitä, että kaikkien on mahduttava samaan aikaan kaappeihin, eikä mitään enää säilytetä osaa vuodesta varastossa. Eteisessä ainoastaan tulee siirrettyä osa vaatteista sivummalle kaudenvaiheessa, mutta nyt vain ylähyllyille tai muihin kaappeihin niin, että ne ovat edelleen helposti käyttöönotettavissa tarpeen mukaan.

Vaatteita ostaessa kannattaa miettiä niiden sopivuutta mahdollisimman moneen vuodenaikaan. Kesä kun on tunnetusti kovin lyhyt Suomessa, niin valtavan kesägarderoopin ylläpito ei välttämättä ole se kaikista järkevin sijoituskohde – ei rahallisesti eikä tilankäytöllisesti. Moni kesällä pidettävä vaate muuntuu syksyyn ja talveenkin sopivaksi miettimällä niiden kerrostamista ja yhdisteltävyyttä; esimerkiksi hameet ja mekot paksumpien sukkisten kanssa talvella. Jos ei halua omistaa liikaa vaatetta, niin kannattaa unohtaa liian ”kesäiset” mallit ja keskittyä hommaamaan sellaista materiaalia ja väriä olevia vaatteita, joita näkee pitävänsä ympäri vuoden vaihtelemalla vain asusteita ja muuta pukeutumista niiden kanssa. Itse vähensin etenkin näitä pelkän kesäkauden vaatteita tuntuvasti kaapistani. Hyvä kun niitä yksiä shortseja ehti käyttämään koko kesänä muutamasti, niin yli viisi paria oli aivan liioittelua.

Myös eri tilaisuuksien mukaan muunneltavat asut ovat hyviä, sillä niille tulee varmasti kunnolla käyttöä. Yksi huolella valittu, laadukas asu voi todella sopia työtilaisuuksiin, erilaisiin juhliin ja arkisempiinkin menoihin pienillä muutoksilla. Vaatteiden materiaaliin on myös hyvä kiinnittää huomiota, jotta ne toimivat monissa keleissä. Luonnonmateriaaleista silkki ja vaikkapa cashmere-villa ovat hyviä kesät talvet, sillä ne ovat keveitä, mutta samalla lämmittäviä. Kengistä kirjoittelinkin jo aiemmin Kenkäkatsaus: syys- ja talvikengät -postauksessa ja niissä Suomen olot tuottavat hiukan tuskaa niukemmalle linjalle ryhtymisessä, mutta kyllä järkevillä valinnoilla voi jotain muutosta aikaansaada.

Vuodenaikasisustus

Sisustuksessakin voisi miettiä, millainen ympäristö on itselle mieluisa vuoden ympäri, jos haluaa karttaa liikaa tavaraa. Jos taas pitää kausitavaroiden vaihtamisesta, eikä koe sitä hankalaksi tai velvoittavaksi, niin senkun vaihtelee verhoja vaikka kuukausittain. Minimalistisemmalla tyypillä onkin helppo pitäytyä yksissä ja samoissa verhoissa, jos verhoja edes omistaa. Itse pidän pienestä vaihtelusta ja muuttelen sisustusta muun muassa tyynyjä ajoittain vaihtelemalla. Mutta jos kaltaiseni mielii pitää kaappinsa samalla jossakin järjestyksessä, niin kannattaa tarkastella hieman uudelleen tapojansa. Karsi siis ”ihan ookoot” pois ja pidä vain helmet. Jos teet uusia hankintoja, niin luovu ainakin yhtä monesta vanhasta tavarasta, mitä kotiin kannat, jottei kertaalleen setvitty pino jatka vaivihkaa taas kasvamistaan.

Ulkokoristeiden osalta meillä onkin pysynyt tilanne hallinnassa, kun on vain muutama ruukku ja sanko, joissa on sitten tullut ja mennyt kukkia, pajunkissoja, havuja ja muita ”kuluvia juttuja”, mitkä eivät kauden vaihtuessa jää kaappiin pyörimään. Kuvat ovat viime vuodelta, kun vielä vauvaa odotellessa elin parvekkeella puolet päivistä ja vaivauduin sitä laittamaan. Tänä kesänä yksivuotiaan kanssa puistoissa juostessa jäi kukkien kastelut ja nyppimiset unholaan, eikä kanerviakaan tullut enää haettua. Etupihan puolellakin on ollut pelkkä lyhty enää, mutta sekin riittää. Turha siis stressata tällaisista jutuista – kukaan ei pakota tekemään mitään ”kausijuttuja”. Valosarjoja on löytynyt joka talvi parvekkeelta, sillä ylläpito on helppoa. Ne eivät värittöminä myöskään huuda liikaa joulua ja niitä voi pitää koko pimeimmän kauden. Jätä siis kaikki joulupukin ja lahjapakettien mallisen ulkovalot suosiolla kauppaan, jos et kaipaa turha lyhyen käyttöajan roinaa.

Kodin seinien sisällä tilanne olikin toinen. Huomasin meille kertyneen aivan liikaa esimerkiksi koristetyynyjen sisätyynyjä (lähes 30 kappaletta!). Ja oli joukossa kasa niitä hutiostoksiksi luokiteltavia, vähemmälle käytölle jääneitä päällisiäkin. On kovin havainnollistava tuo KonMari -metodistakin tuttu yhden lajin tavaroiden katsominen samalla kertaa kokonaisuutena läpi, suosittelen. Yksi huone kerrallaan tavaroita silmäillessä turhat tyynyt ja tyynynpäälliset eivät taatusti olisi samalla tavoin pompanneet esiin, kuten nyt koko ison sohvan vallatessaan.

Juhliin liittyvät kausitavarat

Esimerkiksi jouluun liittyvät tavarat vievät helposti paljonkin tilaa, mikä tuntuu hullulta niiden lyhyttä käyttöaikaa ajatellen. Meillä on aina ollut yksi joululaatikko, mutta sekin oli päässyt kasvamaan yli äyräiden. Joulutavaroita samalla kertaa käsitellessäni huomasin, että seassa oli myös paljon sellaista tavaraa, mikä ei enää mahtunut pursuilevaan laatikkoon ja niitä olikin säilytetty siellä täällä asunnossa. Laatikoita olisi siis vaadittu ainakin kaksi, ellei kolmekin. Olen itse jouluihminen, enkä aio luopua täysin joulutavaroista, vaikka ne sen yhden laatikon edelleenkin vaativat. Päätin kuitenkin karsia nekin ja valikoin vain suurinta iloa tuottavat, eli kauneimmat kuusenkoristeet säilytettäväksi. Monia merkityksettömämpiä koristeita ja joulusälää laitoin heti viime joulun jälkeen kiertoon, kun huomasin, etteivät ne päätyneet enää esille. Jouluntuntua saa onneksi luotua myös monilla läpi vuoden käytössä olevilla tavaroilla, kun niitä yhdistelee sopivasti. Tämän huomasin juurikin tänään pikkujoulufiilistä isänpäivään yhdistäessäni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Punaiset karkit, glögipullot ja servetit luovat kynttilänvalossa joulutunnelman jo yksinään – äidiltä perityt punaiset astiat täydentävät hyvin fiilistä. Nekin olivat pitkään pahvilaatikossa keittiön ollessa täynnä, mutta pääsivät vihdoin arvoiseensa käyttöön turhempien tavaroiden lähtiessä kierrätykseen.

Mieti tarkemmin, onko joulutunnelma pelkästään tavaroista kiinni, vai voisiko siihen päästä kynttilänvalossa jouluista musiikkia kuunnellen, glögiä juoden ja brie-juustopipareita rouskutellen. Ja sillä, että läsnä on ne omat läheiset. Koristeluakin voi tehdä pienemmässä mittakaavassa niin, etteivät liiat joulukoristeet ala lopulta ahdistaa enemmän kuin mitä iloa niistä saa. Luulenpa, että pyrin jatkossakin luomaan juhlatunnelmaa yhä enemmän muilla kuin kaupasta ostettavilla jutuilla. Ulkoa voi keräillä vaikka mitä kivaa kotia koristamaan, itse voi tehdä lumilyhtyjä ja omilla askarteluilla saa myös kivasti koristusta kotiin – ilman yhtäkään ostosreissua. Samaa ajatusta voi soveltaa mihin tahansa vuodenajan juhlaan.

Alla kuvissa eri itsenäisyyspäivän juhlien koristeluja: sinivalkoista suklaata, teemaväreillä koristeltuja pipareita, sekä mustikoilla siniristilipuksi muokattu valkosuklaajäädyke. Syötävät koristeet eivät taatusti jää riesaksi.

Urheilu- ja harrastusvälineet

Moni hankkii erilaisia urheiluvälineitä heti uuden lajin aloittaessaan ja vaikka harrastus lopahtaisi, niin ei kalliista välineistä hevin luovutakaan. Tai sitten sitä toiveikkaana pitää kamppeet, jos sitä joku päivä sittenki vielä innostuisi lajin pariin. Mieti onko tämä kovin todennäköistä ja kannattaako kaikkea todella säilyttää. Ja vaikka harrastus olisi hyvinkin voimassa, niin silti siihen voi liittyä turhiakin kamppeita. Lenkkareita pitää paljon juoksevan päivittää tiheään, mutta silti kaapissa voi nököttää ne kymmenen vanhaakin paria, joista ehkä tuoreimmat ovat enää ”kakkoslenkkareina” käytössä. Kaapissa voi olla myös syystä jos toisesta vääränkokoiseksi käyneitä varusteita. Omasta kellarista löytyi luistimet ja lautakengät, jotka kummatkin jäivät pieniksi raskauden jälkeen. Eipä muuta kuin kiertoon nekin hetimmiten.

Kyseessä voi myös olla rakas harrastus, mihin liittyviä juttuja ei vaan ole saanut aikaiseksi katsoa kriittisemmällä silmällä. Lapsuuden kuvisharrastuksen jäljiltä oli myös yksi tarvikelaatikko aina vaan pyörinyt kaapeissa – ja siellä yli 10 vuotta vanhoja, kuivuneita öljyvärejä, alakouluajoilta asti olevia pyyhekumeja, sekä jopa suttupaperia ja roskiskamaa olevia luonnoksia. Kylläpä laatikko keveni, kun kävin lopulta senkin KonMari -tyyliin tavara tavaralta läpi.

Muistilista kausitavaroiden läpikäyntiin

  • Kausivaatteet – Onko kaapissasi 20 juhlavaa mekkoa, vaikka käyt kerran pari vuodessa häissä? Mieti omaan arkeen sopiva vaatetus ja pidä erikoisempien tilaisuuksien ja hellekelien vaatteet minimissä, jos et nyt jatkuvasti etelässä juokse. Muista, että monikäyttöisyys vie pitkälle; esimerkiksi kevytuntuvatakkia voi käyttää vuoden ympäri, se sopii ulkoilun lisäksi kaupungillakin asiointiin, ja on matkoillakin kätevä keveytensä ja vähäisen tilanviennin ansiosta.
  • Vuodenaikasisustus – Verhojen, tyynyjen, mattojen ja astioiden vaihto, sekä muu kodin piensisustus. Onko oma juttu, vai teetkö vain tottumuksesta kun muut tuttavat ja sukulaisetkin niin toimivat? Jos et koe mitään intohimoa turhaan vekslaukseen, niin päätä mieluisin sisustustyyli ja heivaa kaikki muuntyylin tavarat. Voit hyvin pitää punaisia astioita läpi vuoden, vaikka se monille olisikin jouluinen väri. Tee asiat omalle tyylillesi uskollisena.
  • Juhliin liittyvät kausitavarat – Onko kaikki tarpeellisia, tai edes mieluisia? Onko nurkissasi edelleen ne kaikki lapsuudesta asti mukana kulkeneet puoliksi rikkoutuneet koristeet ja muut härpäkkeet, mistä ainakin voisi luopua? Pohdi onko omaan kotiin tarpeen laittaa rairuohoa ja pääsiäistipuja, vai riittääkö pääsiäisherkut ja seura takaamaan juhlatunnelman. Pidä vain täydelliset ja oikeasti ihanat koristeet, mitä myös pidät esillä kausittain.
  • Urheilu- ja harrastusvälineet – Käytätkö kaikkia välineitä aktiivisesti, vai ovatko jotkin harrasteet jääneet pois vuosien myötä? Luuletko löytäväsi jo aikansa eläneitä varusteita, jos lähdet penkomaan tarkemmin ullakkosi nurkkia? On aika käydä harrastustavaroidenkin kimppuun, jos niillä ei ole enää mitään järkevää tarkoitusta ja käyttöä kodissasi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s