Mitkä tavarat ansaitsevat muuttaa mukanasi?

Viime viikolla vinkkasin asumistutkimuksesta tässä postauksessa ja nyt on luvassa muuttoasiaa. Luin päivän lehdestä mielenkiintoisen jutun, missä kerrottiin muuttoja väitöskirjassaan tutkivasta Veera Kinnusesta ja hänen havainnoistaan niihin liittyen. Hän oli tutkinut muun muassa muuttavien ihmisten suhtautumista tavaraan ja miten erilaiset ihmiset toimivat muutettavan omaisuutensan kanssa. Sama tavara kuuluu yhden perheenjäsenen mielestä auttamatta menneisyyteen, kun taas toinen näkee sen tarpeellisena tulevaisuudessakin, ja pakkaisi mukaan tulevaan kotiin. Konfliktejakin voi siis syntyä tavaroiden pakkauspuuhissa, jos näkemykset eroavat tavaroiden tarpeellisuudesta.

Heti ensimmäisessä kappaleessa kiinnitin huomioni tutkimustulokseen, minkä mukaan ”uudessa asunnossa kodin tekevät verhot ja kirjahylly, sekä eläimet ja kasvit”. Tulos tärkeimmistä tavaroista kodin luomisessa oli jotenkin yllättävä, sillä omat tavat eivät osu mitenkään tähän. Lemmikkiä ei ole koskaan ollut, enkä sellaista kaipaakaan kotiimme. Kasvien hoitaminen ei kuulu vahvuuksiini, joten nekin (leikkokukkia lukuun ottamatta) ovat vuosien saatossa kuihtuneet pois kodistamme. Viimeistään muutossa kasvit ovat kärsineet sen verran, etteivät ole uuteen kotiin asti selvitytyneet, tai sitten ovat heikentäneet viihtyvyyttä surkeannäköisinä. Kirjahyllyä ei ole näkynyt meillä vuosiin, kun tajusimme sen vain tavan vuoksi pidetyksi, emmekä kokeneet tarpeen pitää muutamia kirjoja esillä. Verhot vielä osassa ikkunoista löytyy, mutta niistäkin voisin hankkiutua eroon, jos niillä ei peiteltäisi rumia seinänosia. Muuten ne keräävät vain turhaa pölyä, eivätkä pysy edes paikoillaan,  kun lapsi riekkuu niissä.

Ainakin tuli todettua, ettei kannata elää minkään yleisten sisustusnormien mukaan, vaan täysin omaan tyyliin sopivasti, vaikka se sitten tarkoittaisi verhotonta kotia, tai muuta vastaavaa. Aivan sama, mitä muut ihmiset ajattelevat, kunhan itse viihtyy kodissaan. Jos siis omistaa sellaisia tavaroita, mitä kuvittelee joka kotiin kuuluvan, niin niistä on järkevintä hankkiutua eroon, jos ei niistä varsinaisesti omaan elämään mitään lisäarvoa tule. Mikä siis tekee kodista kodin, jos nyt ajatellaan niitä arkisempia kodintavaroita? Näin syksyllä huomaan heti, kuinka kaipaan tunnelmaa luovia tuikkuja taas ympärille, joten sanoisin niiden luovan hyvinkin kodintuntua. Ja reissuilta palatessa on aina ihaninta päästä omaan sänkyyn nukkumaan, joten varmasti sekin olisi omalla listallani. Kolmantena sanoisin omat astiat, sillä niistä syödään päivittäin ja itselle on aina ollut tärkeää, miltä ne näyttävät ja tuntuvat ollessaan niin kiinteä osa arkea.

tuikut
Tunnelmavalaistus rauhoittaa kiireisemmänkin mielen ja luo mukavaa fiilistä koti-iltoihin.

Tutkija huomauttaa, kuinka kaikki muutot ovat tietyllä tapaa kriisejä, vaikka niihin ei liittyisikään mitään ikäviä taustatekijöitä. Omien tavaroiden perinpohjainen perkaaminen kun nostaa väkisinkin tunteet pintaan, niin hyvässä kuin pahassa. Itselle etenkin ne muistoja herättävät tavarat ovat tuntuneet vaikeimmilta luopua, joten moni laatikko on muuttanut mukanani jopa avaamattomina varastosta toiseen. Olen kyllä tajunnut laatikkojen sisältävän varmasti jotain tarpeetontakin, mutta niiden läpikäyminen on muuttokiireessä aina tuntunut aivan ylivoimaisen hitaalta projektilta, mitä olen sitten kerta toisensa jälkeen lykännyt. Parempi toimia siis heti, eikä vasta sen seitsemännen muuton ollessa käsillä. Kyllä meinaa itseäni harmittaa, kuinka sitä on ohittanut jotkin asiat täysin jo vuosikausia.

Nyt viimeisen parin vuoden sisällä olen vihdoin havainnut suuremman muutoksen suhteessani tavaraan ja sen säilömiseen. Muutot eivät näköjään riittäneet, vaan tarvitsin vielä paremman syyn tavaramäärän tarkempaan syyniin. Tai ehkä myös oman rauhallisen aikansa projektille. Jotkin projektit ovat tuntuneet aina vain lykkäytyvän, kun niille ei ole ollut muka tarpeeksi aikaa. Aloin hahmottamaan tavaroiden määrää vasta raskausaikana, kun tajusin uuden tulokkaan tuovan väkisinkin myös lisää tavaraa kotiimme. Kaapit olivat jo valmiiksi täynnä, vaikka neliöitä olikin aivan riittävästi. Muistankin jo hieman ahdistuneeni siitä, minne kaikki lapsen kamat mahtuisivat, ja olisiko edessä väkisinkin tavarantäyneinen ”lapsiperhekoti”. Tärkeintä oli ollut se, että kodissa pysyi järjestys, vaikka kaapeissa hieman ahdasta olisi ollutkin. En ollut edes ajatellut tavaran vähentämisen positiivisia vaikutuksia järjestyksen ylläpitoon, vaan pidin täysiä kaappeja aivan normaaleina.

Tässä oma neuroottisuuteni pistikin käyntiin todella positiivisen muutoksen heti lapsen synnyttyä ja kotiin jäätyäni, kun en enää voinut pakoilla turhia tavaroita ollessani yhtäkkiä aamusta iltaan niiden ympäröimänä. Vuoden aikana tavaramäärää on saatu järkeistettyä niin, että ne lapsenkin tavarat mahtuvat aivan mainiosti olemassaoleviin tiloihin. Sain myös lopulta hyvän sysäyksen ja syyn katsoa tarkemmalla silmällä ne muistoja sisältävät laatikotkin, mitkä olivat roikkuneet muutosta toiseen mukana. Yksi toisensa jälkeen tavaroita läpikäydessä motivaatio kasvoi vain, vaikka alkuun koko kodin läpikäynti tuntuikin mahdottoman pitkältä urakalta.

puustit
Leivontatarvikkeet ovat olennaisia tavaroita, sillä niillä saa hyviä makuja kotiin.

Toki tämä on vaatinut harjoitteluakin – monia tavaroita on tullut karsittua pariin, joskus kolmeenkin kertaan, kun ensimmäisellä kerralla olin vielä turhan epävarma siitä, mitä pitää ja mitä poistaa. Yksi hyvä muistisääntö on kyllä se, että jos jonkin tavaran kohdalla jää ikään kuin perustelemaan liikaa itselleen, miksi se pitäisi säilyttää, niin kyseessä on mitä todennäköisemmin sellainen tavara, josta olisi jo syytä luopua. Tärkeimmistä tavaroista näkee yleensä hetkessä sen, että kyseessä on itselle arvokas tavara, minkä haluaa pitää.

Pyrkimys on, että loputkin omat tavarat on katsottu loppuun tämän vuoden loppuun mennessä. Haluan tietää tarkasti, missä mikäkin tavara on ja pitää huolta siitä, että kaikilla tavaroilla on tarkoitus, eivätkä ne vain ajelehdi jossain laatikossa tai kaapin nurkassa. Vaikka jossain määrin muistoja haluankin säilyttää, niin tavaran muodossa niitä saa riittää pienempi määrä ja rajattu tila. Tällä tavalla tärkeitä tavaroita on myös helppo katsoa halutessaan, kun ne eivät enää huku sinne varaston uumeniin ja jää silläkin tapaa täysin vaille tarkoitusta. Asetin aikatavoitteen alkuvuodesta, sillä halusin saada kodin vihdoin ”valmiiksi” ja tavaratulvan tukittua. Toki aika ajoin uutta tavaraa ilmaantuu, mutta kokonaismäärä olisi hyvä pyrkiä pitämään hallinnassa sillä, että yhden tavaran tullessa kotiin katsoo samalla onko jokin toinen syytä laittaa kierrätykseen.

Jutussakin mainittiin erilaiset tärkeät perintötavarat ja kuinka niistäkin voi vielä valita ne kaikista tärkeimmät, ja pistää loput pois. Itsekin olen huomannut, kuinka sitä tärkeäksi koettua tavaraa on jotenkin päässyt kasautumaan jo vuosia sitten, eikä niiden säilyttämistä ole sittemmin kyseenalaistettu. Olen kironnut muuttojen hetkellä tavaran määrää, mutta silti selkä vääränä pakannut, kantanut ja purkanut niitä turhiakin tavaroita talosta toiseen. Näin aikuisiällä muuttoja on kertynyt jo kuusi vuosikymmenen sisään, joten mistään pienestä ylimääräisestä työstä ei ole ollut kyse. Osaa tavaroistani olen osannut kierrättää vaihdilla eteenpäin, mutta osaan olen jäänyt kiinni turhankin pitkäksi aikaa. Mitään tavan tai velvollisuudentunteen vuoksi säilytettäviä tavaroita ei minusta kannata kodissaan säilöä vaan karsia sellaisetkin rohkeasti pois. Kukin pitäköön kodissaan vain niitä itsellensä tärkeitä tavaroita.

muutto
Uusimpia lukuun ottamatta nämäkin kirjat ovat karsiutuneet edellisen muuton jälkeen. Tästä FB-päivityksestä muistelen myös, etteivät tilatut laatikot edes riittäneet, vaan tarvittiin lisäksi parikymmentä pahvilaatikkoakin.

Kannattaa siis tarkastella kotiaan jo hyvissä ajoin ennen kuin edes muuttoa suunnittelee, jotta ehtii katsoa pidettävät tavarat kunnolla ennen kuin muuttokiireet ovat pahimmillaan. Töiden ja muiden velvoitteiden jatkuessa muuton ohella ei moni ehdi enää kovin tarkasti katsomaan omaisuuttaan, vaan päätyy paniikissa pakkaamaan kaikki turhatkin roinat mukaansa. Tässäkin oma asenne ja motivaatio ratkaisevat – ennakoimalla voi säästää niin rahaa, aikaa kuin hermojakin, jos projektiin lähtee hyvissä ajoin. Tai vaikka ei koskaan aikoisi muuttaakaan, niin omaisuus voi silti olla syytä läpikäydä viihtyisämmän ja toimivamman kodin saadakseen.

Yksi jännä havainto tutkijalla oli se, että Suomessa muuttaminenkin täytyy hoitaa itse ja muuttopalvelun käyttöä jotenkin perustella, jos ei itse kerran selviydykään muutosta. Me käytimme muuttopalvelua viimeisissä kahdessa muutossa, enkä kyllä ymmärrä miksi sitä pitäisi kenellekään perustella, harvapa siitä tavaroiden konkreettisesta roudaamisesta mitenkään nauttii. Nyt radikaalimmin tavaroita karsittuani olen tosin miettinyt, kuinka monta euroa tulikaan maksettua niiden kaikkien ylimääräisten laatikoiden viemisestä aikaveloituksella toimineessa palvelussa. Olemme jopa miettineet, että voisimme selvitä seuraavasta muutosta itsekin, kun tavaraa on olennaisesti vähemmän kuljeteltavana. Ei sillä, että siitä kantamisesta edelleenkään välittäisin, mutta rahansäästö siinä toki houkuttaisi. Vaikka toisaalta kiinnostaisi nähdä, kuinka tavaramäärän vähentyminen on vaikuttanut muuttolaskuun. Mutta sen näkee aikanaan haluaako ostaa palvelua, vai tehdäkö itse muuton. Olennaisinta on se, että jos muuttopalvelun ostaa, niin tietää maksavansa vain niiden tärkeimpien tavaroiden muuttamisesta, eikä mistään turhasta enää. Se on jo ajatuksena mukava, vaikka muutto itsessään stressiä lisäisikin.

Kirjoittelen seuraavaan postaukseen erikseen omat havaintoni niistä tässäkin jutussa mainituista vaikeasti läpikäytävistä ja tunnepitoisista tavaroista, ja mistä niistä voisi mahdollisesti jo luopuakin, jos ei ole vielä niin tehnyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s