Miten sinä elät kotonasi ja kuinka paljon tilaa kaipaat?

Viime sunnuntaina oli Helsingin Sanomien kotiosiossa juttua suomalaisten tavoista olla ja elää omassa kodissa. Jutussa mainittiin, että nyt on tekeillä tutkimus siitä, miten me todella viihdymme kodeissamme, ja mitä kaikkea kodin seinien sisäpuolinen maailma pitääkään sisällään. Osallistuinkin tutkimukseen heti, sillä tällaiset ovat mielestäni hurjan mielenkiintoisia – tuloksia siis innolla odotellen. Jos sinuakin kiinnostaa tämän tyyppiset tutkimukset, etkä ole vielä huomannut kyseiseen tutkimukseen linkkiä, niin täältä pääset vastaamaan.

Eräs mielenkiintoisimmista kysymyksiä kyselyssä oli nostettu Hesarin jutussakin esille, eli ylimääräiset neliöt asumisessa ja mihin kukakin käyttäisi ne. Havahduin etenkin siinä kohtaa muuttuneeseen ajattelutapaani tilankäytöstä ja ylipäätään tilantarpeesta. Vielä pari vuotta sitten olisin taatusti vastannut hetkeäkään epäröimättä, että käyttäisin ne ylimääräiset 10 neliötä säilytystiloihin (unelmien walk-in closet -tyyppinen vaatehuone vaikkapa). Jos sellaisen olisin joskus teettänyt, niin uskon, että entisillä elämäntavoillani olisin onnistunut täyttämään tilavimmankin vaatehuoneen alta aikayksikön, ja hamunnut taas lisää säilytystilaa hetken päästä. Kierre olisi taatusti ollut loputon, jos ei minkäänlaista karsintaa tavaroilleen ikinä harrastaisi.

img_6348
BoConceptin liikkeessä kaunis olohuone kevään 2016 väreissä

Nyt aloin miettimään kysymystä alkuun myös siltä kantilta, että haluaisinko todella lisää 10 neliötä, vai voisiko tuon lisätilan nähdä myös negatiivisena, eikä vain kyselyn olettaman mukaisena positiivisena seikkana. Se mielikuva ainakin itselleni jäi, että kyllä se lisätila pääosin mukava juttu olisi kyselyn tekijöiden mukaan. Tai oli siinä yksi vaihtoehto ”en tarvitse lisää tilaa”, mutta olisi voinut olla vielä lisäksi ”voisin elää 10 neliötä pienemmässä asunnossa”. Tarkoittaahan lisätila helposti myös lisää rahanmenoa ja lisää siivottavaa, eikä suinkaan automaattisesti ole pelkästään hyvä juttu. Näin en takuulla ennen olisi edes pysähtynyt pohtimaan.

Itse ajattelen lisäneliöistä tällä hetkellä, että ne olisi parasta käyttää yleisen viihtyvyyden lisäämiseen nykyisten neliöiden riittäessä normaalielämään varsin hyvin. Vastausvaihtoehtoja oli 10 erilaista. Mielestäni ekstraneliöt toisivat eniten iloa siellä, missä aikaa eniten vietetään, joten poimin itse olohuoneen vastaukseksi. Mahtuisi myös enemmän ihmisiä kylään kerrallaan ja kaikille olisi mukavasti tilaa. Tai miksei makuhuoneessakin, sillä siellä mukavan väljistä tiloista saisi hieman luksusfiilistä. Tai sitten lapselle lisää omaa leikkitilaa, missä legot sun muut pysyisivät sopivasti poissa kodin muista tiloista. Kyselyssä ei tosin oltu eritelty lastenhuoneita ja aikuisten makuuhuoneita tai mitään ”harrastetiloja”, vaan pelkkä ”makuuhuone” löytyi yhtenä vaihtoehtona.

img_6352
Olohuoneen sisustusvalikoimaa BoConceptin liikkeessä keväällä 2016

Erityisen kiinnostava on nähdä aikanaan kyselyn tuloksissa tämä tilankäyttökysymyksen vastausten jakauma ja kuinka moni on vastannut ”vaatehuone tai muu säilytystila”. Veikkaan, että aika moni edelleen kaipaa kotiinsa lisää juuri noita säilytystiloja, vaikka ongelma saattaisi ratketa muutenkin, kuin lisäneliöiden upottamisella varastotiloihin. Mutta voin olla väärässäkin; tai oikeastaan toivon, että moni arvostaisi lisätilaa nykyään muihin kuin ankeisiin säilytystiloihin. Perusteellisella kodin tavaroiden läpikäymisellä voi nimittäin olla ratkaiseva vaikutus tilantarpeeseen, ja oma ajattelutapakin saattaa matkan varrella muokkatua sen suhteen. Raivauksen jälkeen voi hyvinkin olla, ettei ennen kaivattua lisäkaappia enää tarvita, sillä jäljelle jääneet tavarat mahtuvatkin olemassaoleviin kaapistoihin. Meillä isomman järjestelyprojektin tuloksena on jopa voitu luopua useammista säilytyslaatikoista, sekä joistakin nimenomaan säilytystä varten olevista kalusteistakin.

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Miten sinä elät kotonasi ja kuinka paljon tilaa kaipaat?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s