Nopeat ja herkulliset porkkanateeleivät

Ostamme kotiin useimmiten hapankorppuja, näkkäriä ja riisikakkuja, kun niiden menekkiä ei tarvitse ennalta niin tarkkaan arvioida, ja aina on kaapissa jotain leipää. Pehmeänä leipänä taas suosimme arjessa sitkeämpää ruisleipää.

Näin sunnuntaina sitä iskee helposti vähän erikoisempien eväiden kaipuu, ja sama koskee myös leipiä. Arkiset korput ja 100 % ruispalat eivät innostaneet tänään yhtään iltapalanälän yllättäessä. Jumpasta nälkäisenä tullessani tekikin yhtäkkiä mieli lämmintä, ja ennen kaikkea tuoretta leipää. Keksinkin heti, kuinka taikoa äkkiä herkullista erikoisiltapalaa – nimittäin vanhat kunnon teeleivät! Minulle on jäänyt etenkin yläasteaikaisista köksäntunneista nämä herkkuleivät mieleen helppoina ja hyvinkin nopeina valmistaa, kun ruokaa on saatava saman tien pöytään.

Tykkään kyllä leipoa, mutta kun inspiraatio iskee nälkäisenä, ei oma kärsivällisyyteni silloin riitä mihinkään sämpylätaikinan vaivaamiseen ja nostattamiseen, tai muuhunkaan työläämpään. Siksipä nämä simppelit teeleipäset sopivat näin kiireisemmällekin kokkaajalle.

img_2811

img_2817

Teeleivät ovat siitäkin käteviä leipoa, että niihin löytyy yleensä jonkinlaiset tarvikkeet kaapista, vaikka mentäisiinkin jo hieman kaapinkallistuspäivää ruokien kanssa. Googlasin pikaisesti ohjeen ja eteeni osui sellainen ohje, missä oli muun muassa hiivaleipäjauhoja ja auringonkukansiemeniä. Kaapista löytyi jotain siemeniä, en muista olivatko juuri auringonkukansiemeniä vai jotain muita, mutta heitin taikinan sekaan. Jauhokaapissa oli vain vehnä- ja ruisjauhoa, joten ruisjauhoilla mentiin. Oikein hyvin sekin sopi reseptissä olevien kaurahiutaleiden seuraksi.

Tällä kertaa valitsin porkkanateeleipien reseptin, kun kaapissa sattui olemaan porkkanoita, ja koska ne mehevöittävät leipiä kivasti. Jos olisi ollut täysrasvaista juustoa, niin sekin on monissa teeleivissä yksi herkkuainesosa. Nyt löytyi kevyempää juustoa, mikä ei sula kunnolla, mutta sopi  kyllä leivänpäälliseksi. Oivariinikin oli loppu, mutta sunnuntain kunniaksi voitelin leivät ihan oikealla voilla – aivan kuin ravintolassa leipää herkutellessa!

img_2821

Tässäpä tämä K-Ruoka -reseptistä muokkailtu porkkanateeleipien ohje:

  • 3 dl ruisjauhoja (tai hiivaleipä-, sämpylä-, speltti- tai muita valitsemiasi jauhoja)
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 2 rkl auringonkukansiemeniä (tai muita siemeniä, mitä kaapista löytyy)
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa

Sekoita kuivat aineet keskikokoisessa kulhossa.

  • 2 rkl oliiviöljyä (tai mitä öljyä tykkäätkin käyttää)
  • 2 dl maitoa (tai manteli-, soija-, kaura- tai muuta erikoismaitoa)
  • 2 dl porkkanaraastetta (noin kaksi isoa porkkanaa)

Lisää taikinaan öljy, maito ja porkkanaraaste. Muotoile leivinpaperin päälle pellille kaksi noin 1,5cm paksuista pyöreää lättyä. Ripottele jauhoja päälle ja pistele haarukalla reikiä. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia (kannattaa tarkkailla omaa uunia, koska valmista). Reseptistä tulee pari isoa teeleipää eli noin 8 leipäpalaa.

Nauti teen ja omien mieltymystesi mukaisten leivänpäällisten kera. Pelkkä voikin tekee maun kannalta jo ihmeitä, sen verran meheviä nämä teeleipäset ovat lämpiminä. Katoavat siis varsin nopeasti parempiin suihin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s