KonMarin suuri oivallus: viikkaa vaatteet ja tavarat pystyyn

Vaatteiden pystyynviikkaus on jäänyt säilytysasioissa parhaimpana vinkkinä mieleeni KonMari -kirjoista. Se paitsi säästää tilaa, niin auttaa todella hahmottamaan jo yhdellä vilkaisulla, mitä kaikkea kaapista löytyy ilman, että pinoja täytyy käännellä ja kurotella hyllyn takaosiin piiloon jääneitä kappaleita. Monissa kaupoissakin harrastetaan samaa tekniikkaa pienempien vaatteiden ja asusteiden esillepanossa, ja ai miten ihana niitä onkin selailla siisteistä riveistä. Kun sieltä poimii yhden vaatteen matkaansa, niin loputkin jäävät edelleen kauniisti esille kaatumatta holtittomasti toistensa päälle.

Miksi en siis olekaan tajunnut ennen järjestelyoppaan lukemista toteuttaa samaa tekniikkaa kotonani? No, parempi tietysti myöhään kuin ei milloinkaan.

img_9101

Mitä pystyynviikkaus sitten todella tarkoittaa, ja miksi se on niin toimiva ratkaisu. Marie Kondo on kehittänyt tarkat ohjeet (löytyy kirjojen lisäksi esim. youtubesta videomuodossa) erilaisten vaatteiden viikkaamiselle. Vaatteista tehdään tarpeeksi tiiviitä ”paketteja”, jotta ne pysyvät yksinäänkin pystyssä eivätkä valahda kumoon, kun rivistä ottaa viereisen vaatteen käyttöön. Olikin hauska huomata näitä viikkausohjeita katsoessaan, että olen itsekin oppinut kotoa jo toimivan samantyylisen viikkaustavan vain sillä erotuksella, että esimerkiksi paita taiteltiin lopulta kahteen osaan, kun Kondon opeissa melkein vaate kuin vaate taitellaan lopulta kolmeen osaan suorakulmion muotoon, jotta se pysyy hyvin pystyssä. Viikkaustavassa on myös otettu huomioon se, ettei vaate rypisty vaikka se viikataan pieneenkin pakettiin. Ryppyjen estämiseksi toinen tärkeä keino on myös pitää kaappi sopivan väljänä, sillä liika ahtaus tuo painaumia siististikin riviin viikattuihin vaatteisiin.

Ei siis ollut itselle suurikaan muutos lisätä tuo yksi taitos ja kas, nyt nuo vaatteet todella pysyvät itsekseenkin ojossa ja ne oli näppärä etenkin laatikoissa siirtää pinoista riveihin. Kaapin hyllyillä rivit ovatkin hiukan haastavampia, mutta otin käyttöön erilaisia pienempiä laatikoita (mm. kenkälaatikot ja iPhone yms. laatikot, kuten Kondo neuvoikin), joihin sai myös hyllyvaatteet nätisti riveihin viikattua. Ja etenkin korkeammalla olevalta hyllyltä on helpompi nostaa pienempi laatikko esiin vaatteita valitessaan, kuin hamuilla notkuvasta pinosta vaatetta sillä seurauksella, että koko pinoo sotkeentuu samalla. Jossain vaiheessa ostan varmasti kauniimmat säilytyslaatikot yhtenäisen ilmeen ja vielä paremmin tilan optimoimiseksi, mutta muillakin laatikoilla kokeilemalla huomaa, kuinka kätevä metodi onkaan. Tämänhetkinenkin laatikkosysteemi toimii siis vallan hyvin ja onkin pitänyt vaatteet loistavasti järjestyksessä jo kuukausia.

img_1509

Jos liian pikkutarkat viikausohjeet kauhistuttavat, niin ei kannata lannistua vielä. Vaatteet voi toki viikata itselle sopivalla rennommallakin tyylillä, mutta kannattaa silti kokeilla, kuinka paljon paremmin ne asettuvat laatikkoon riveihin entisten pinojen sijaan. Vaikka haluaisinkin tehdä asiat aina täydellisesti, niin itsekin monesti viikkaan vähän sinnepäin kiireessä ja silti nuo kamppeet ovat pysyneet hyvin ojossa. Oleellisinta taitaa siis olla tuo, että niillä on tarpeeksi tilaa siinä rivissä, eikä mitään tarvitse sulloa liian täyteen laatikkoon. Yllä olevassa kuvassa esimerkkinä hyvin rennosti viikatut urheiluvaatteeni, joiden kanssa nyt ei edes niin tarkkana tarvitsekaan olla. Myös kaulahuivit on huippukätevä viikata laatikkoihin rivimuotoon. Ne todella ovat pysyneet silittämättä siisteinä pitkään, kun taas ennen alimmaksi laatikossa jääneet huivit olivat hetkessä rypyillä. Muutamaa eniten käytettyä kausihuivia säilytän tosin henkarilla takin kanssa, missä ne pysyvät myös oikein käyttökelpoisina, ja säästyn samalla turhan tiheältä viikkailulta.

Yksi hyvä oivallus on myös pystyynviikkauksen soveltuminen muihinkin kuin vaatteisiin. Sen avulla tavara kuin tavara pysyy paremmassa järjestyksessä kaapeissa, eikä enää huku muiden kamojen sekaan ahtaissa laatikoissa. Toki ennen järjestämistä täytyy monen kotona tehdä jonkin sortin ”karsintaa”, jotta tavaroita olisi sopiva määrä. Tavaroita olisi hyvä olla vain sellainen määrä, minkä mahtuu sijoittamaan kaappeihin niin väljästi, että sieltä todella näkee muutkin tavarat jo kaapin avatessaan ilman sen suurempaa penkomista.

img_2249

Esimerkiksi tyhjät muovipussit sullottiin meillä ennen sellaiseen Ikean putkiloon, mikä pursuili jatkuvasti liian täytenä, ja pusseja tippui roskisten taakse kaappia tukkimaan. Nyt pidän vain roskapusseiksi soveltuvat muovipussit viikattuina tyhjässä hedelmälaatikossa, ja tilaa menee vain tuon pienen laatikon verran roskakaapin hyllyltä. Heitän kaikki muut pussit suoraan roskiin, sillä niitä harvoin tarvitaan mihinkään. Ne tuli ennen vain tottumuksesta  sullottua putkiloon, vaikka lopulta sieltä haettiinkin lähinnä niitä roskapusseja. Nyt säästyy turhalta etsimiseltä, kun laatikossa on vain ja ainoastaan sopivia pusseja. Samalle hyllylle, missä ennen oli pelkät muovipussit, mahtuu nyt monta muutakin pientä laatikkoa mm. kierrätettävälle metallille, lampuille ja pattereille, kuin myös astianpesutableteille. Näin on roskakaapinkin järjestys muuttunut huomattavasti toimivammaksi ja koko kaappi helpommaksi käyttää.

img_2605

Samalla pystyynviikkausmetodilla järjestelin myös korulaatikkoni uuteen uskoon. Ennen sekin saattoi aina ajoittain alkaa pursuilemaan, kun korurasioita oli päällellekkäin ja kiireessä tiettyä kaulakorua etsiessä tuli aina samalla sotkettua koko laatikon järjestys. En ollut uskoa silmiäni, kun vaihdoin korurasiatkin kyljellensä pystyyn: kaikki korut olivat taas näppärästi valittavissa ilman, että yhtäkään rasiaa tarvitsi siirtää toisen tieltä. Korukuvassa on yksi isomman korulokerikon osio, josta samaa merkkiä olevat korut löytyvät nyt vaivatta kaikki omista rasioistaan. Ei-läpinäkyviin rasioihin voisi vielä kirjoittaa/piirtää sisällön, mutta toistaiseksi muistan mitä missäkin on.

Kokeile ennakkoluulottomasti minkä tahansa kodintavaran järjestelyä uudella tapaa pystyyn, niin huomaat takuulla eron, eikä entiseen ole paluuta! Oi, kuulostipa ihan ostosteeveen mainokselta, mutta ei tässä vielä kaikki. Lupaan, että aikaa ja hermoja säästyy jatkossa, etkä enää painiskele tavarakasojen kanssa vaan valikoit vain sopivia tavaroita aivan kuin herkkuja leivoshyllyltä.

img_2613

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s