Synttärijuhlien organisointi

Olen aina rakastanut erilaisten juhlien ja muiden tapahtumien järjestämistä. Tämä piirre on varmasti peruja äidiltäni, joka järjesti jopa nimipäivinä kahvitteluja sukulaisten ja ystävien kanssa. Vieraita kävi usein myös ilman sen suurempaa syytä eli kahvitteluja riitti pitkin vuotta. Lasten synttärijuhlat järjestettiin myös aina kotona, eikä meillä kokeiltu ysärillä muodissa olleita mäkkisynttäreitäkään. Tykkäsin olla mukana juhlajärjestelyissä jo pienestä asti. Oman suklaakuorrutteisen synttärikakun koristelin pääsiäisrakeilla (huhtikuisen synttärit usein pääsiäisen lähellä) vielä teininäkin ja avustin kaikissa kivoimmissa järjestelyvaiheissa. Nyt aikuisena ei saa valita enää vain niitä kivoja hommia hoidettavaksi, mutta toki ikävämpiin, kuten siivoukseen voi ottaa apujakin.

Olenkin ihmetellyt nykyään vellovaa keskustelua siitä, kuinka huikeimmat lastensynttärit on kuorrutettu monilla maksullisilla aktiviteeteilla, eikä enää muka riitä normaalit kotona pidettävät kahvittelut. Meillä aktiviteettikemut eivät vielä olisi ajankohtaisiakaan, mutta uskon silti, että vanhemmallekin lapselle voi pitää onnistuneet synttärit ilman maksettuja ohjelmanumeroita. Pöytään ei myöskään kelpaa enää omatekoiset tai kaupan kakut, vaan pitäisi olla täydellisesti Instagram-kuviin sopiva monikerroksinen ja jenkkityyliin kuorrutettu jättikakku (mikä voi maksaa jopa satoja euroja asiaa tutkailtuani!). Kun blogeissa ja Pinterestissä jaetaan kuvia toinen toistaan upeammista juhlatarjoiluista ja rekvisiitasta, niin kehtaako sitä enää julkaista kuvia niistä kotikutoisemmista tekeleistään? Päätin, että kehtaa. Vaikka ammattilaisten leipomukset ovatkin omaa luokkaansa koristelujen suhteen, niin kyllä kukin saa olla omaan juhlapöytäänsä tyytyväinen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Synttäripöydässä oli kotona leivottua minttusuklaajuustokakkua, mutakakkua ja rieskarullia. Kondiittorikaverilta päädyin tilaamaan isompaa näpertelyä vaativat, hauskat leijona- ja käärmekoristeiset kuppikakut.

Poikamme 1-vuotissynttärit juhlittiin parinkymmenen juhlijan (ja seuraavana päivänä muutaman naapurinlapsen ja vanhemman) kesken nyt kesällä. Muistan jo nimiäisjuhien jälkeen miettineeni, että mitähän 1v-synttäreiden juhlateemaksi keksisi niiden ollessa sitten seuraavat pojan juhlat. Mietin, että teetän pojan kuvasta paperiset kutsukortit, kuten nimiäisiinkin. Ehdin viime vuonna suunnittelemaan rauhassa nimiäisjuhlia, kun olin vielä täysin mammalomalaisena. Kiertelinkin tuolloin rauhassa juhlamaailmat sun muut ja käytin valtavasti aikaa yksien juhlien valmisteluun. En edes pystyisi erittelemään ajankäyttöäni samalla tapaa kuin 1v-synttäreiden valmistelusta.

Kesän tullessa viikonloput täyttyivät mökkeilystä, häistä ja muista kesäriennoista. Arkena osittain töitä tehdessä ja samalla lasta hoitaessa aiemmat suunnitelmat kutsuista ja juhlateemasta pääsivät unohtumaan. Täytyi vain hyväksyä, ettei järjestelyihin ehtisi paneutumaan aivan samalla tarkkuudella kuin äitiyslomalaisena. Onneksi juhlan tekevät lopulta ne rakkaat ihmiset ympärillä, eikä kukaan jälkeenpäin muistele, mitä teemavärejä tai muita triviaalimpia yksityiskohtia juhlissa oli. Vaikka toki niihinkin on hauska uppoutua silloin, kun aikaa löytyy enemmän.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Poika avasikin kakun omatoimisesti äidin räpsessä kuvia 1v-synttärisankarista. Kakku ei meinannut mahtua vadilleen, eivätkä reunat ole kauneimmasta päästä, mutta maku meni nappiin.

JÄRJESTELYVAIHEET / Miten sitten organisoin synttärit muiden kesämenojen lomassa? Tässäpä erilaiset järjestelyvaiheet listattuna:

Juhliin kutsuminen (noin 0,5h)

  • Mainitsimme juhlapäivästä noin kuukautta etukäteen perheille.
  • Tein juhlakutsun Facebook-tapahtumana, minkä sai toimitetuksi myös niille viraille, jotka eivät käytä kyseistä palvelua. Sain sähköiseen kutsuunkin pojan kuvan mukaan. FB-kutsu oli monin verroin vaivattomampi kuin korttien teettäminen myös nopeutensa vuoksi. Jos päätyy teetettäviin kortteihin, niin saa olla todella hyvissä ajoin liikkeellä, kun pitää huomioda toimitusajat ja postittamiseen kuluva aika.

Tarjoilujen suunnittelu ja toteutus (noin 10h)

  • Sunnuntaina, viikkoa ennen juhlia suunnittelin tarjoilut, tein kauppalistan ja hain juhlaeväät vielä samana iltana.
  • Maanantaina leivoin pari mutakakkua ja ison kasan rieskarullia pakkaseen (molemmat helppoja tehdä eivätkä kärsi pakastamisesta).
  • Perjantaina tein juustokakut ja katoin pöydän valmiiksi. Tuoretuotteet, joita ei voinut ostaa viikkoa etukäteen, hain aamulenkillä lähikaupasta. Mies kasasi illalla vielä coctailtikkuihin pientä suolaista naposteltavaa.
  • Juhlapäivänä lauantaina lisäsin vain kakkuihin simppelit koristeet (ranskanpastilleja, minttua ja suklaapaloja), ja asettelin karkit ja keksit kippoihin. Ehdin viedä pojan päiväunilenkillekin samalla, kun mieheni nouti ystävältäni tilatut kuppikakut. Mies keitti kahvit termariin ja minä asettelin tarjoilut pöytään vähän ennen juhlien alkua.

Muut juhlajärjestelyt (noin 4h)

  • Loppuviikosta siivoilimme muiden arkiaskareiden lomassa. Juhlapäivänä korjailimme leipomisen jälkiä keittiöstä ja teimme pientä viimeistelyä, kuten istumapaikkojen lisääminen olohuoneeseen ja parvekkeelle.
  • Muilla asioilla ollessani hain pari heliumpalloa, uudelleenkäytettävän foliopalloviirin (pojan nimi ja 1) ja ruusukimpun pöytään, mitkä riittivätkin tällä kertaa koristeluiksi.
  • Juhlaviikolla katsoin, että pojan juhlavaatteet (ja varavaatteet) olivat puhtaina ja valmiina käyttöön, sekä sovitin ne varmuudeksi vielä pojan päälle. Omat vaatteeni valitsin vasta juhla-aamuna fiiliksen mukaan.

ERIKOISRUOKAVALIOT

Juhlien organisointi sujui aika näppärästi näinkin lyhyellä ajalla, kun ei asettanut liikoja paineita järjestelyille. Tarjoiluissa täytyi huomioida vain se, että joku laji sopisi vehnättömään ja joku myös maidottomaan ruokavalioon. Päädyinkin tekemään täysin jauhottoman mutakakun. Juustokakussa taas pohjakeksit oli helppo vaihtaa gluteenittomiin. Yksi vaihtoehto olisi ollut marenkinen pavlova -kakku, mikä olisi ollut luontaisesti gluteeniton. Maidottomankin siitä olisi saanut laittamalla peruskerman sijaan vaikka kasvipohjaista kermaa/rahkaa päälle. Rieskarullat eivät sopineet erikoisruokavalioihin, mutta niitä varten meillä oli myös perinteisiä coctailtikkuihin koottuja suolapaloja, mistä löytyi vielä liha- ja kasvisversiokin jokuselle kasvissyöjälle.

Rieskarulla on muuten maailman helpoin valmistaa, kun voitelee vain rieskat valitsemallaan tuorejuustolla, laittaa päälle omaan makuun sopivia liha/kala/kasvissiivuja, rullaa pötköksi ja leikkaa siitä pieniä suupaloja (noin 6-8kpl/iso rieska eli koko paketista 42-56kpl). Ja rullat voi tosiaan tehdä pakkaseen valmiiksi, jos ei kaikkea tarjottavaa ehdi juuri juhlien alla valmistamaan.

TARJOILUJEN MÄÄRÄ

Minusta vaikein kysymys juhlien organisoinnissa on aina tarjoilujen sopiva määrä. Tein kaksipäiväisiin juhliin (yht. noin 30 vierasta) neljä kakkua, vaikka kolme olisi riittänyt mainiosti, sillä makeana tarjottavana oli myös kuppikakkuja. Murehdin aina etukäteen sitä, ettei mikään varmasti lopu kesken. En tosin haluaisi kipata roskiinkaan suuria määriä ylijääneitä tarjoiluja, kun moni laji on ollut pöydässä jo sen aikaa, ettei enää säilyisi hyvänä. Jos tällaista hävikkiä haluaa vältellä, niin kannattaa pitää silmällä eri juhlissa ja eri vierasmäärillä tarjoilujen menekkiä, jotta voi varautua optimaallisemmin seuraaviin juhliin. Koitan itsekin muistaa tämän ohjeen taas seuraavia kestejä järjestellessäni. Vaivannäkö sentään oli suunilleen samaa luokkaa oli kakkuja sitten kolme tai neljä, sillä jouduin joka tapauksessa leipomaan kaksi eri kertaa, ja kyse oli vain taikinan määrästä sen suhteen kuinka monta kakkua halusin tehdä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Koko viikonlopun juhlinta ja lahjameri uuvuttivat pikkumiehen. Uudet duplot ja rakennuspalikat ovat hyviä leluja, mutta haastavia pitää järjestyksessä niiden valloittaessa hetkessä kaikki kodin lattiapinnat. Tähän täytyykin kehitellä uusia järjestelykeinoja.

SIIVOUS

Moni asia, kuten siivous, sujui tällä kertaa jotenkin muiden hommien lomassa, eikä siitä tullut ahdistuttua sen enempää. Siivousta on kyllä nopeuttanut se, että koko kodin järjestelyprojekti on jo hyvällä mallilla muutenkin. Muistan nimittäin stressanneeni ennen nimenomaan siivousta kaikkien juhlien alla. Nyt taas tuntui, että tarvitsi huolehtia vain tarjouluista ja pienestä siistimisestä – mikä helpotus entiseen verrattuna! Järjestelyyn käytetystä ajasta voisi siis periaatteessa vähentää pari tuntia, mitä varmasti mennyt viikolla siivoiluun, sillä sitähän nyt pitäisi ilmankin juhlia tehdä.

AJANKÄYTTÖ

Kaikkinensa juhlien järjestäminen vei suurin piirtein 1,5 työpäivää. Eli ei mitenkään mahdottomasti siihen nähden, että hoidimme lähes kaiken itse. Päivässä olisi selviytynyt, jos olisi tilannut juhlaeväät kotiinkuljetettuna (itse kun vaeltelin isossa kaupassa kaikessa rauhassa ilman lasta) ja käyttänyt muunkin ajan vielä tehokkaammin. Oman osansa vei toki reseptein selailu ja tarjottavien miettiminen. Tehokkaampaan toimintaan ei tällä kertaa ollut tarvetta, sillä halusin toki selvitellä muitakin tarjoiluvaihtoehtoja, vaikka päädyinkin lopulta niihin tuttuihin ja turvallisiin leipomuksiin. Ja kuten kerroinkin, niin nautin suunnittelusta ja järjestelystä, joten en siksi mietikään pelkästään menetettyjä työtunteja, vaan pidän koko projektia (sitä siivousta lukuun ottamatta) mukavana omana tekemisenä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pikkumiehen unille mentyä oli aika vanhempienkin kilistellä menneelle vauvavuodelle.
VAIHTOEHDOT JUHLAJÄRJESTELYISSÄ

Mahdollisimman helpolla kotijuhlien järjestelystä toki selviää, jos kotona käy siivooja ja tarjoilut tilaa kaikki valmiina pitopalvelusta. Tätäkin vaihtoehtoa voisi joskus kokeilla, jos ei innostusta ja aikaa ole itsetekemiseen, ja maksaa mieluummin jonkun muun hoitamaan kaiken. Silloin hauskaa organisointipuuhaa olisi nimenomaan sopivan pitopalvelun tai konditorian etsintä ja tarjoiluvaihtoehtojen selailu.

Mutta jo silläkin, että itsetehtävät herkut vaihtaa kaupasta ostettaviin, voi juhlajärjestelyistä selviytyä yhdellä kauppareissulla, tai vielä helpommin tilaamalla nekin kotiinkuljetettuina. Olemme tilanneet tuolla kotiinkuljetuksella nyt ihan ruokaa ja varmaan kymmenen kauppakassin purkamiseen meni alle vartti. Kun oma peruskauppalista on kerran luotu nettipalveluun, niin sitä on helppo käyttää pohjana seuraavan kerran tilatessakin, kun siihen lisää tai poistaa tarvittaessa joitakin kausituotteita.

Yksi vaihtoehto hyvin rentoihin juhlajärjestelyihin on perinteiset nyyttärit. Voisi vaikka perustaa Facebook-ryhmän synttäreille, missä hahmottelee hieman tarjottavien määrää ja laatua. Jokainen vieras voi sitten ilmoittaa, minkä lajin tuo mukanaan, jotta saadaan sopivasti kaikenlaista tarjottavaa. Näin kukin voisi valita myös itselleen sopivan tuotavan ja päättää ostaako sen valmiina vai leipooko itse jotain. Nyyttärisynttäreillä voisi olla myös ajatuksena se, että vieraat tuovat perinteisten lahjojen sijaan herkkuja juhlapöytään, ja synttärisankari saisi vaikka vain vanhemmiltaan sen perinteisemmän lahjan.

Jos ei kotisynttäreitä ole halua tai mahdollisuutta pitää, mutta myöskään aktiviteettisynttärit eivät innosta, niin olen kuullut positiivisia kokemuksia asukaspuistojen tilojen vuokraamisesta lastenkutsuja varten. Niissä on kohtuulliset maksut ja valmiiksi leikkitilaa sekä leluja pikkuvieraille. Tällaisissa tiloissa on myös takuulla tarpeeksi istumapaikkoja. Ja samalla tosiaan välttyy oman kodin laittamiselta juhlakuntoon, jos ei sekään puoli innnosta. Vuokratila kun on siivottu ja sinne voi halutessaan helposti lisäillä vaikka koristeina serpenttiiniä ja ilmapalloja juhlantuntua tuomaan. Tarjoilut voi myös toteuttaa valitsemallaan tavalla vuokratilaan.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s