KonMari – Tavaralaji kerrallaan järjestely

Marie Kondon järjestelykirjoissa annetaan yksi erittäin kullanarvoinen vinkki siihen, kuinka järjestäminen ylipäätään kannattaa aloittaa. Kaiken a ja o on se, että raivauksen ja järjestämisen tekee yksi tavaralaji, eikä mikään kaappi tai huone kerrallaan. Vain tällä tyylillä saa pysyviä tuloksia aikaan. Näin olen jo monen lajin kohdalla itsekin todennut käyneen.

Nyt kun olen lähemmäs vuoden toteuttanut tätä neuvoa itsekin, niin en voi muuta kuin yhtyä tähän yhteen KonMari -metodin ”perusoppiin”. Olen aikanaan sortunut nimenomaan tuohon kaappi ja huone kerrallaan järjestelyyn ja eipä ihme, kun aina vaan löytää järjesteltävää. Siirtyessäsi toiseen kaappiin löydätkin saman lajin tavaroita, mitkä luulit jo viime kuussa saaneesi ojennukseen. Ja kierren sen kun jatkuu, kun koskaan tavaroiden kokonaistilanne ei hahmotu kerrallaan. Laji kerrallaan järjestäminen on hyvinkin perusteltua ja kokeilemalla sen huomaa helposti, kuinka toimiva kikka on. Sitä paitsi rajallisessa ajassa voi saada jo kivasti tuloksia aikaan, kun ehtii kerralla katsastaa tietyn lajin kokonaisuudessaan, eikä masennu jo valmiiksi liian suuresta urakasta, kuten vaikka koko huoneen tavaroiden kerralla läpikäynnistä.

Vuoden ikäisen taaperon kanssa kotona ollessa ja samalla myös töitä tehdessäni on järjestelyprojektiin mahdollista käyttää vain lyhyitä aikoja kerrallaan, joten saatan keskittyä silloin pieneenkin tavaralajiin. Yksi tavaralaji on vaikkapa erilaiset työkalut. Itse en ole vielä päässyt kaikkien työkalujen kimppuun, mutta olen ehtinyt poimia sieltä joitakin nopeasti läpikäytäviä alalajeja. Mittanauhoja ja teippirullia nimittäin. Niitä ei tosin tainnut löytyä montaakaan itse työkalupakista, vaan olen törmännyt niihin siellä täällä pitkin kämppää muita tavaroita penkoessani. Alkuun tämä karsintavaihe voikin tuottaa tuskaa juuri sen takia, ettie edes tiedä missä kaikkialla sitä saman lajin tavaraa mahdollisesti lymyilee. Kannattaa lohduttautua sillä, että lopputulos palkitsee, kun hommaan kerran tosissansa ryhtyy.

Mitat

Tästä päästäänkin toiseen erittäin järkevään vinkkiin eli siihen, että saman lajin tavarat on jatkossa fiksuinta myös säilyttää samassa paikassa (toki järkevin poikkeuksin, vaikkapa pyyhkeitä on yleensä niin keittiössä kuin kylppäreissäkin). Kun tavaroita ajelehtii pitkin taloa, eikä niille ole selkeää säilytyspaikkaa, niin ne jäävät käytettäessä helposti joko levälleen, tai sitten ne tulee tungettua milloin mihinkin kaappiin. Ja epäjärjestys on taas kerran taattu. Kun tavara on helppo ottaa esiin käyttöä varten ja sille on selkeä säilytyspaikka (ei mikään täyteen ahdettu laatikko), niin myös paikalleen palauttaminen on yksinkertaista, ja sen tekee lopulta aivan huomaamattaan. Rutiinien luominen voi viedä oman aikansa, mutta omalla kohdalla nimenomaan tämä toimivien säilytyspaikkojen päättäminen on vähentänyt pöydillä ajelehtivia tavaroita suuresti ja vaivannäkö todellakin palkittu.

Se, että samanlaista tavaraa säilytetään useammassa paikassa johtaa monesti myös liian suuriin tavaramääriin, jotka vievät ihan huomaamattakin liikaa kaappitiloja. Meillähän noiden mittojen ja teippien osalta oli päässyt tilanne aivan käsistä, sillä niitä oli ainakin kolme kertaa yli tarpeiden. Mittoja löytyi kolme vaikka yksikin riittäisi. Teippejä löytyi hurjat kymmenen rullaa, vaikkemme ikinä remontoi ja lahjojakin tulee paketoitua yhä harvemmin itse myyjien hoitaessa yleensä senkin. Teipeille ja mitoille ei oltu aiemmin päätetty selkeää säilytyspaikkaa, joten niitä löytyi työkalupakista, eteisen kaapista ja askartelu- ja joululaatikoista. Ja vielä jostain paikasta x, mitä en edes enää muista. Lopputuloksena näiden työkalujen osalta vain se ⅓ jäi säilöön kummastakin tavaralajista. Ja taas vapautui hieman tilaa, kun nämäkin tarvikkeet on seulottu ja päätetty, missä niitä jatkossa pidetään.

Teipit

Tällä esimerkillä haluankin sanoa, ettei kannata hämääntyä siitä, miten pieni tavaralaji on kyseessä vaan ajatella kuten raha-asioissakin sitä, kuinka pienistä puroista kasvaa isompi virta. Jos kodissasi on mitä tahansa tavaralajia kolminkertainen määrä tarpeisiisi nähden, niin säilytystilaksi riittäisikin vain kolmannes nykyisestä. Eipä tarvitse ostella uusia säilytysjärjestelmiä enää. Kun tavarat pitää aina merkityillä paikoillaan, ei aikaa hukkaannu niiden etsimiseenkään enää. Rahaakin säästyy, kun kaupoille ei enää tarvitse hypätä aina, kun jotain tavaraa ei löytynytkään kaaoksen keskeltä.

Meillä selvästi oli teippien kohdalla ostettu aina joka muuton yhteydessä uusi rulla, kun edellinen olikin vain väärässä paikassa, eikä sitä löydetty muuttokiireessä. Mittanauhoja taas oli päässyt kertymään viattomina mainoslahjoina. Lähes kaikkia ilmaisnäytteitä kannattaakin välttää kuin ruttoa, jos pitää järjestyksestä ja hallitusta tavaramäärästä kodissaan. Olen laittanut viimeisen vuoden aikana pois kasoittain erinäisiä kosmetiikkanäytteitä, ruokanäytteitä, kyniä, taskulamppuja, silmälasiliinoja, kuivia karkkeja sun muita vaivihkaa kotiin kertyneitä näytepaketteja. Kosmetiikkanäytteet kuulemma vanhenevatkin nopeammin kuin isommat putelit, joten jos nyt ei aivan työkseen matkaile, niin ei ole mitään järkeä hamstrata jokaista eteen osuvaa ilmaisnäytettä. Kyniäkään ei tarvita tsiljoonaa ja ympäri taloa, kun niille muutamalle pitää selkeän säilytyspaikan, mistä ne varmasti löytyvät tarpeen tullen.

Summa summarum: aloita järjestys ja karsinta aina siitä, että kokoat kaikki saman lajin tavarat kerralla läpikäytäviksi. Kun olet päättänyt kotiisi jäävät yksilöt, niin mieti niille toimiva säilytyspaikka, mistä niitä on helppo ottaa käyttöön ja laittaa heti käytön jälkeen takaisin paikalleen. Ja kun toimiva tavaramäärä ja järjestys on kertaalleen saavutettu, niin vältä sellaisia heräteostoksia ja ilmaista tavaraa, mille ei ole todellista tarvetta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s