Tavaroita lainaamalla vältyt turhalta roinalta ja lompakkokin kiittää

Olen pohtinut järjestelyprojektissani haluanko todella omistaa kaikki jossain vaiheessa elämää mahdollisesti tarvittavat tavarat, joille ei kuitenkaan ole kovin usein käyttöä. Vai selviytyisinkö sittenkin ilman, lainaamalla tarvittaessa sieltä täältä. Tällaisten tavaroiden omistamiseen menee ensinnäkin rahaa, ja toisekseen ne syövät kodissa suhteettoman paljon neliöitä käyttötiheyteensä nähden. Lähemmällä tarkastelulla monen kotoa on taatusti poimittavissa sellaisia esineitä, jotka tuovat enemmänkin ahdistusta kuin iloa. Ennen kuin tällaista kamaa kantaa lisää kotiinsa kannattaakin miettiä voisiko turhilta ostoksilta välttyä, ja saada haremmin käytettävät tavarat hetkeksi lainaan tai vuokralle tarpeen tullen.

Yksi meillä harvoin tarvittava laji on erilaiset remontointitarvikkeet. Kun maalasimme seiniä ensimmäistä kertaa elämässämme, niin marssin suoraan rautakauppaan hakemaan maalit ja kasan maalaustarvikkeita. Kassaan kilahti reilusti yli 200 euroa, mistä tarvikkeiden osuus oli varmaan puolet. Muistan harmitelleeni rahanmenoa arvatessani, ettei maalaustarvikkeille tulisi montaakaan käyttökertaa. Päädyin silti ostoksille, sillä halusin saada seinät heti maalattua, enkä malttanut pohtia muita vaihtoehtoja. En edes tullut ajatelleeksi olisiko pensseleitä, teloja, reunatasaajia sun muita voinut lainata jostain. Maalaustarvikkeet ovat nököttäneet surkeina varastossa jo pari vuotta pääsemättä vielä kertaakaan uudelleen käyttöön. Poiskaan niitä ei viitsisi antaa, jos tarve maalailuun ilmeneekin, ettei olisi taas samojen hankintojen edessä kun ne nyt kerran on tehty. Jos lainaamista olisi selvittänyt, niin todennäköisesti joku tuttavistamme olisi lainannut mielellään tämän tyyppisiä tarvikkeita. Tuskin käytetyille välineille olisi tullut mitään ”lisäkulumaa” parin seinän maalaamisesta. Lainaaminen olisi todellakin ollut järkevämpi vaihtoehto.

Juttelin taannoin ystäväni kanssa tavaroiden lainaamisesta ja tulimme yhdessä siihen tulokseen, että olisi todella kätevää lainata vastavuoroisesti ystävien ja perheenjäsenten kesken useampiakin tavaroita. Ongelmana tuntuu olevan se, että moni kokee lainaamisen jollain tapaa kiusalliseksi, eikä kehtaa pyytää lainaksi mitään. Joku voi pitää siivellä eläjänä, jos ei itse käytä rahaa tavaran hankkimiseen, vaan pyytää toisen hankkimia tavaroita lainaksi. Joku taas pitää omituisena sitä, jos lainailee suhteellisen edullistakin tavaraa, minkä luulisi kaikkien ostavan omakseen. Syitä on varmasti monia jättää lainaaminen väliin, mutta monella kyse voi olla juurikin näistä turhista ennakkoluuloista ja muiden mielipiteiden murehtimisesta. Asiaa puidessamme totesimme kuitenkin molemmat sen, kuinka järkevää ja ekologistakin lainaaminen on. Ei kaikkien ihmisten todellakaan tarvitse omistaa joka ikistä joskus vuonna x mahdollisesti tarvittavaa tavaraa. Eikä lainaamista ole mitään syytä hävetä.

IMG_8735
Vuokrasimme vaavisängyn, mikä olikin kätevä yläkerrassa vauvan kanssa ollessa. Isompi pinnasänky sijaitsi alakerran makuutiloissa, eikä olisi toiminut päiväsaikaan samalla tapaa kuin pyörillä liikuteltava vaavisänky.

On myös hyvä pysyä tarkkana tavaramäärien kanssa, ettei samaa lajia tule hankkineeksi yli omien tarpeiden, jos puuttuvat voi lainatakin. Juhlissa vieraille on toki mukava kattaa yhtenäiset astiat, mutta omaa astiastoa suuremmalla vierasmäärällä se onkin mahdoton yhtälö. Edessä on pohdinta siitä ostaako kaapista löytyvien kymmenen kuohuviinilasin kaveriksi 20 uutta, vai saisiko juhlissa tarvittavat lasit jotain muuta kautta. Kiireisenä puuttuvat tavarat tulee helposti ostettua, kun muita keinoja ei jää aikaa selvittää, ja taas on edessä säilytysongelmia. Pitopalvelua käyttävä voi tilata astiat ruokien ohessa, eikä niitä tarvitse lähteä ostamaan tai metsästämään sen enempää. Toki kannattaa tiedustella omasta tuttavapiiristään lainaamismahdollisuutta, mikäli mielii säästää myös kuluissa.

Itse järjestin juuri poikamme 1-vuotisjuhlia ja huomasin, että kakkulautasia puuttui puolet, eikä isompaa termospulloakaan löytynyt kaapeistamme. Aiemmin olisin todennäköisesti marssinut kauppaan hakemaan ainakin tuon puuttuvan termarin. Jokin on kuitenkin muuttunut, sillä nykyään huomaan miettiväni ensin voisinko välttyä sellaisilta hankinnoilta, joille ei ole usein käyttöä. Keksin heti, että isälläni on sopivasti sekä termari että samoja astioita, mitä meillä, ja saimme ne kätevästi lainaan. Olin todella iloinen, että vältyin turhilta hankinnoilta juhlien järjestelyssä. Myös keittiönhyllyt pysyvät edelleen järjestyksessä, kun sinne ei ängetty lisää tavaraa.

Urheiluvälineet kannattaa lainata tai vuokrata uutta lajia kokeillessaan. Jos laji ei jää pysyvämmin kalenteriin, niin eipähän ole tuhlannut turhaan sellaisiin varusteisiin, jotka jäävät komeron perälle pölyttymään ja vievät lopulta vain turhaa tilaa. Tai vaikka ajoittain palaisikin tietyn lajin pariin, niin silti vuokraaminen saattaa olla parempi vaihtoehto. Itse huomasin, että vaikka lautailusta pidänkin, niin hiihtolomia on ollut lapsuuden jälkeen viimeisen 10 vuoden aikana vain muutama hassu ja samalla välineet ovat vanhentuneet (lautakengät jopa jääneet pieneksi!). Viime lomalla lauta ei edes mahtunut autoon, joten vuokrasin suosiolla kamppeet. Sain käyttööni huolletut ja toimivat varusteet kypärää myöten, ja päätinkin siinä samalla laittaa vanhan lautani suosiolla kierrätykseen.

IMG_3689
Vuokrasänky oli näppärä myös parvekkeella, kun sinne halusi piipahtaa vauvan kanssa. Poikamme myös nukkui mukavasti vierellämme ja saimme nauttia samalla ulkoilmasta.

Moni lainaa vain isompia ja kalliimpia tavaroita, sillä suurempia hankintoja tehdään usein todellisen tarpeen mukaan, jolloin lainaamistakin tulee harkittua useammin. Samaa tarveharkintaa olisi käytännöllistä harjoittaa myös pikkutavaroiden kanssa, ja miettiä tarkemmin kannattaako tavara todella ostaa omakseen, vai saisiko sen lainattua. Vaikka kukkaroa ei rasittaisikaan muutaman kympin hankinnat, niin niistä voi koitua tilanviejinä turhaan ikävyyksiä. Ajanhukkaa on myös luvassa, kun ylimäärätavaroista tajuaa lopulta hankkiutua eroon. Niitä saakin sitten kuskailla harva se päivä kierrätykseen tai kaupitella kirpputoreilla – saman ajan olisi voinut käyttää johonkin mukavampaan puuhaan, jos ostoksia olisi tullut harkittua tarkemmin.

Yksittäinen lastenvaate ei aina kustanna kovinkaan paljoa, mutta koko kaapilliseen saa menemään pitkän pennin. Puhuessani ystäväni kanssa lasten syyskenkien hankinnasta tarjoutui hän lainaamaan poikansa vähälle käytölle jääneitä kumppareita, jotka olivat nyt tyhjänpanttina odottamassa seuraavaa käyttäjäänsä. Olin todella ilahtunut tarjouksesta, sillä toki ne mieluummin lainaa, kuin ostaa sitä muutamaa käyttöä silmällä pitäen. Moni muukin lastentarvike on varmasti potentiaalista lainailtavaksi sopivaa, kun käyttöikä on verrattain lyhyt. Vauvanvaatteissa varsinaista kulumaa ei aina edes ehdi syntymään ja ne pääsevät kiertämään käyttäjältä toiselle lähes uudenveroisina. Isommista hankinnoista päädyimme vuokraamaan vaavisängyn ensimmäisen puolen vuoden ajalle, ja siitä pääsikin mukavasti heti vuokra-ajan päätyttyä eroon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vaavisänky oli uuden vuoden aattonakin huippu, sillä saimme nauttia illallista sen ansiosta. Poikamme vaati nimittäin nukkuessaankin välillä sängyn liikuttelua ja pyörillä olevan vuokrasängyn avulla se onnistuikin illallisen lomassa.

Toki myönnän, ettei mitä tahansa tavaroita ole järkevää lainailla – en itsekään osaisi tiettyjä tavaroita antaa edes luotettaville ystäville lainaan. Ihmisillä on nimittäin kovin vaihtelevat standardit tavaroiden kunnossapidolle ja olen itsekin hiukan neuroottinen tavaroistani (esim. käsilaukut!). Montaa harvemmin käytössä olevaa tavaraa lainaisin silti mieluusti, jotta käytetyille pennosille tuntuisi tulevan edes jotain vastinetta lainaamisen ilosta – vaikkapa niitä maalaustarvikkeita. Totesimmekin ystäväni kanssa keskustellessa sen, kuinka auttamisesta tulee takuulla mukava tunne ja tavaroiden lainaamisessa voivat molemmat osapuolet olla yhtälailla tyytyväisiä hommaan.

Mikäli tarvitsemaasi tavaraa ei satu löytymään omasta ystäväpiiristä, niin kannattaa vielä tarkistaa netistä löytyvien lainauspalveluiden valikoima ennen ostoksille säntäämistä. Esimerkiksi seuraavia lainaus/vuokrauspalveluita on tarjolla:

 • http://www.helmet.fi
  • pääkaupunkiseudun kirjastoista saa lainaksi myös tavaroita urheiluvälineistä verenpainemittareihin ja taulutietokoneisiin
 • http://www.kuinoma.fi
  • yksityishenkilöt eri puolilta Suomea vuokraavat kaikenlaisia tavaroita vaihtelevin vuokra-ajoin ja hinnoin
 • http://www.taidelainaamot.fi
  • Suomessa toimivat taidelainaamot yhteenkoottuna
 • http://www.vaavi.fi
  • Suomessa vauvan ensisängyn voi ottaa vuokraksi 4kk ajalle ja siitä eteenpäin kuukausi kerrallaan
 • Vaatepuu (Facebook -sivusto)
  • Järvenpäässä toimiva designvaatelainaamo, josta jäsenmaksua vastaan saa lainata kerrallaan kaksi vaatetta kahden viikon ajalle
 • Vaaterekki (Facebook -sivusto)
  • Riihimäellä ja Helsingissä toimiva vaatelainaamo kotimaisen muodin ystäville, myös Vaaterekissä lainataan jäsenille kaksi vaatetta aina kahden viikon ajalle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s