Järjestys lapsiperheessä

Järjestely ja siivous on osa kenen tahansa arkea, mutta monesti lapsiperheiden kohdalla nämä jätetään vähemmälle huomiolle. Sillä lapsethan sotkevat ja pistävät paikat mullin mallin, vaikka kuinka koittaisit järjestää ja pitää yllä siistiä kotia. Vai onko lapset vain tekosyy omalle viitsimättömyydelle ja sotkulle? On vain helpompi lyödä hanskat tiskiin, kuin vaivautua lastenhoidon, töiden ynnä muiden askareiden lisäksi vielä pitämään kotiakin tip top -kunnossa.

Mielestäni tässäkin asiassa voi kuka tahansa saada jotain aikaan luomalla omat rutiininsa ja keinonsa järjestyksen ylläpitoon. En tarkoita, että kodin tarvitsisi näyttää jatkuvasti asuntonäyttöön kelpaavan kiiltävältä. Perussiisti ja järjestetty koti on vain takuulla mukavampi asua, kuin kaaoskoti, johon ei kehtaa kutsua vieraitakaan alle viikon varoitusajalla. Ja vaikkei niin vieraista välittäisikään, niin kyllä sitä omaakin elinympäristöään kannattaa kunnioittaa ja pitää se sopivan kunnossa.

Meillä on yksi noin vuoden ikäinen poika, joten omat kokemukseni pohjautuvat toki yhden lapsen talouteen. Uskon silti, että monia asioita voi soveltaa useammankin lapsen perheessä. Olen itse kolmilapsisesta perheestä, missä myös oli siivousasioille omat rutiininsa lapsilla. Tiskikoneen tyhjennykset ja omien huoneiden viikkosiivoukset kuuluivat ainakin viikkorahatöihin ja roskiakin muistan joutuneeni viemään. Äitini oli boheemimpi järjestelyn suhteen kuin mitä itse olen, mutta muuten kotitöille oli selvät sävelet lakanoiden mankelointia ja vetämistä myöten (mitä en tosin enää ole omissa kodeissani harrastanut).

Paras keino järjestetyn ja puhtaan kodin ylläpitoon on, että kaikille tavaroille on omat paikkansa. Helpoimmalla siivouksessa pääsee niin, että ylimääräistä tavaraa on ylipäätään mahdollisimman vähän näkyvillä pölyä keräämässä tai muuten vaan siivousta hidastamassa. Pienten lasten kodeissa lapset tykkäävät helposti napata kaiken liikenevän omiin leikkeihinsä, jolloin irtotavaroilla on suuri mahdollisuus särkyä tai joutua hukkaan pikkutassujen päästessä niihin käsiksi. Tähänkin ongelmaan voi puuttua omalla toiminnallaan, ettei tilanne pääse aivan mahdottomaksi.

Kun pohjatyöt on tehty ja käytännöllinen järjestys aikaansaatu, niin seuraavana on toki sen ylläpito. Toki jotain tavaraa varmasti on näkyvillä tai sellaisissa paikoissa, että lapset pääsevät niihin helposti käsiksi. Lapset siis väkisinkin aiheuttavat jonkin sortin epäjärjestystä päivän mittaan touhutessaan, mutta siitäkään ei kannata lannistua. Pidän itse kaikki tärkeämmät tavarat lapsen ulottumattomissa ja esillä tavaraa on vain korkeammilla lipastoilla, joista poika ei yletä niitä viemään. Ne tavarat, joita poikamme vie pitkin päivää mukaansa pyrin palauttamaan mahdollisimman pikaisesti takaisin paikalleen, kun olen saanut pojan hämättyä kiinnostumaan jostain muusta leikistä.

Iltajärjestely
Iltajärjestelyyn kului alle 2 minuuttia, vaikka alkutilanne näyttikin kaoottiselta

Kaikkia riskejä on mahdotonta taklata kodissa, missä myös eletään normaalielämää, joten parasta onkin luoda rutiinit siivoukseen, ettei kaaos pääse levittäytymään pikkuhiljaa koko taloon. Itse olen kokenut päivittäisen iltajärjestelyn toimivaksi. Otan siis illalla lapsen nukkumaan mentyä pienen hetken lelujen ja muiden tavaroiden keräämiselle ja nautin edes hetken rauhasta ja seesteisemmästä ympäristöstä ennen omaa nukkumaanmenoa. Korjaan myös pitkin päivää muiden toimien ohessa poikamme leikkejä sieltä täältä, kun ne uhkaavat levittäytyä välillä pitkin parvekettakin. Tämä ei vaadi suuria ponnisteluja, kun vaan ottaa tavaksi nostaa lojuvia tavaroita aina välillä paikoilleen kodissa kulkiessaan. Se on myös hyvää hyötyliikuntaa, kun juoksee pitkin kämppää ja kurottelee kamoja ahtaimmistakin nurkista sohvien ja sänkyjen alta.

Vaikka en olisi päivällä tehnyt mitään järjestyksen eteen, niin iltajärjestely on silti hyvin nopea toimenpide sen johdosta, että en päästä poikaamme levittämään muita kuin omia lelujaan pitkin poikin. Näin tiedän, että kaikki lattialla olevat kamat ovat hänen ja ne on yksinkertaista myös kerätä kerralla kaikki samaan isoon lelukoriin. Jos päästäisin hänet levittämään kaikkea mahdollista kodin tavaraa ympäriinsä, niin siinähän menisi tovi jos toinenkin arpoessa, missä on puuttuva sukan pari, tai muuten vaan kuljettaessa kaikkia irrallisia kamoja omille paikoilleen. Kun kyseessä onkin vain ne lapsen omat tavarat, niin ne on selkeämpi korjata omalle paikallensa.

Jos on jo isommasta lapsesta kyse, niin olisi järkevä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa opettaa lapselle sitä, että yhden leikin päättyessä siihen liittyvät tavarat kerätään takaisin laatikkoonsa tms. Tai yhdessä illalla järjestää huone taas kuntoon, että on mukava aloittaa puhtaalta lattialta seuraavan päivän pelit ja leikit. Näin ainakin itse yritän toimia sitten, kun poika alkaa hieman uskomaan puhetta. Mitä tulee lapsen huoneen järjestykseen, niin toimivinta on laittaa lelut ja muut tavarat sillä tavalla, että lapsen on itsekin helppo laittaa ne paikoilleen. Eli ylähyllyille ei kannata säilöä päivittäin käytettäviä tavaroita lainkaan.

Summa summarum, ota itseäsi edes hieman niskasta kiinni ja tee itselle toimivat ja mielellään päivittäiset rutiinit järjestelyyn. Näin se sujuu luontevasti osana muuta arkea ja elämää, eikä siihen kiinnitä enää huomiota sen enempää kuin päivittäiseen peseytymiseenkään. Myös mieli pääsee lepäämään, eikä järjestely aiheuta enää stressiä ja ahdistusta, kun ei enää kerrytä valtavia kasoja tekemättömiä hommia vaan nuo hoituvat muun tekemisen lomassa.

Jos kuitenkin päivän järjestelyt tai viimeistään iltatoimetkin ovat jääneet kokonaan tekemättä, niin voit vielä pelastaa tilanteen seuraavana aamuna. Aamiaisen valmistuessa (esim. tiskikoneen tyhjennys ja täyttö onnistuu hyvin puuron keittyessä) ehtii jo tehdä pikajärjestelyn ja on taas mukavampi aloittaa päivä siistissä ympäristössä. Monesti sitä vain seisoo toimettomana keittiössä, kun samalla voisi tosiaan hoitaa vaikka sen tiskarin kuntoon. Tällaiset muiden toimien ohessa tehtävät järjestelyt sujuvat mukavasti ilman sen suurempaa vaivannäköä, kun niistä ei tee mitään omaa siivousnumeroaan.

Yksi kommentti artikkeliin ”Järjestys lapsiperheessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s