Viikkovinkki: treenitilat kotona

Viikkovinkkien sarjan ensimmäisenä aiheena on se, kuinka luoda tilaa kotiin treenille. Tajusin tänään parvekkeelle jumppakamat levittäessäni, miten helppoa olikaan aloittaa kuntoilut, kun ei tarvinnut ensin raivata tilaa ympärilleen. Sen kun pistin tossut jalkaan, kannoin kamat partsille ja pääsin saman tien treenissä vauhtiin. Sama onnistuu nykyään vaivatta myös olohuoneessamme, jos sisällä haluaa treenata.

Muistan aikanaan harmitelleeni kotikuntoilun kanssa sen aloittamisen vaikeutta, kun pitäisi ensin tehdä ankea siivous, jotta saisi tilaa jumpata. Siihen se monesti sitten jäikin, ajatuksen tasolle. Venyttelyllekään ei aina tuntunut löytyvän riittävästi tilaa, saati sitten kunnon hikijumpalle ja punttien ym. kamppeiden levittämiselle kotiympäristössä.

Olohuone, samoin kuin muutkin kotimme huoneet olivat aiemmin huomattavasti täydemmin kalustettuja. Myös erilaista irtotavaraa saattoi pyöriä kuntoilun tiellä. Harmittelin asiaa, mutta en kuitenkaan aktiivisesti tehnyt sille mitään käydessäni tuolloin myös kuntokeskuksessa. Välillä lenkin päätteeksi olisi ollut mukava hoitaa myös lihastreeni kotona, eikä enää raahautua erikseen salille, mutta aina sai nähdä vaivaa senkin aloittamiseksi. Pikkuhiljaa kodin tiloja kartoittaessa ja tavaroita karsiessa meiltä on kadonnut useampikin säilytyskaluste tilaa viemästä ja kas vain, yhtäkkiä vapaata tilaa ilmaantui kuin tyhjästä.

IMG_0836

En käy tällä hetkellä säännöllisesti millään kuntosalilla, eli nyt jos milloin on ensiarvoisen tärkeää, että myös kotoa löytyy tilaa nopeallekin jumpalle. Ei ole mitään järkeä raivata ensin puolta tuntia tilaa välineille tehdäkseen puolen tunnin jumpan. Ajatus nopeasta treenistä jää tällöin hyvin kaukaiseksi. Kannattaa siis miettiä kodin eri tilojen järjestelyä ja kalusteiden sijoittelua sillä silmällä, että vapaata tilaa jää myös ympärille. Suurella osalla on taatusti kotonaan myös sellaista tavaraa tai kalusteita, joista voisi luopua kokonaan lisätilaa saadakseen.

Väljyys on toki esteettisestikin kivampi ratkaisu kuin täyteen tungetut nurkat. Bonuksena vapaa tila mahdollistaa erilaiset kotitreenit – se jos mikä säästää aikaa, kun ei tarvitse matkata erikseen salille kuntoilun takia. Lapsillekin on mukava, kun on tilaa tehdä kärrynpyöriä muuallakin kuin koulun jumppasalissa, tai ihan vaan leikkiä väljemmässä tilassa.

IMG_0834

Meillä on parveke sen verran vähällä tavaralla sisustettu (vain pieni pöytä ja kaksi tuolia), että sinne tosiaan jää useampi metri vapaata tilaa siirtämällä vain toinen tuoli sivummalle. Tähän ei tosiaan mene kuin hetki, eli en edes puhuisi varsinaisesta tilan tekemisestä. Mahtuu siellä jumppaamaan myös kalusteet paikallaan, mutta itse pidän siitä, että saan maksimaalisen tilan käyttööni. Nostan siis toisen tuolin vain pöydän päälle ja se on siinä: kotisali valmiina käyttööni. Plussana parveketreenissä on myös raitis ilma, kotoa kun luonnollisesti uupuu se salien tehoilmastointi.

IMG_0838

Toki neliöistä riippuen toisilla voi olla jo ennestään tietty huone ihan vain treeniä varten tai kellaritilat kuntosaliksi muutettuna. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole, tai kokonaista huonetta ei ole mahdollista pyhittää kuntoilua varten. On hyvä tiedostaa, että kalusteiden ja tavaroiden tarkemmalla hallinnalla voit saada muihinkin tiloihin luotua sopivat treeniolosuhteet. Enää kotikuntoilun ei tarvitse jäädä väliin siksi, ettei sille ole varattu kokonaista huonetta.

Tilanhallinnassa on hyvä sijoittaa myös kotoa löytyvät jumppakamat sellaiseen paikkaan, mistä ne on itselle kätevä ottaa nopeasti käyttöön, eikä jemmata niitäkään kaapin perälle, mistä niitä ei taatusti kovin usein tule kaivettua esiin. Meillä on toisen, eteisen vieressä sijaitsevan kylpyhuoneen suihku jäänyt täysin käyttämättä, joten siinä on sopiva vapaa tila säilyttää joitakin treenikamoja. Esimerkiksi kengät kun haluaa muutenkin jättää tuulettumaan treenin päätteeksi, niin ne on kuivuttuaan vaivatonta nostaa siitä lattialta suoraan vieressä olevaan välinekoppaan. Isommat välineet ovat olohuoneen vieressä työhuoneessa ihan vain lattialla, jotta ne saa ripeästi siirretyksi olohuoneen tai parvekkeen puolelle jumpan ajaksi. Sisustuksen kannalta kuntoiluvälineet eivät ole erityisen kauniita, mutta työhuoneen ovi on muutenkin kiinni, niin ne eivät häiritse silmää kotona ollessa.

IMG_0840

Ja tosiaan, vaikka kävisitkin kuntokeskuksessa, niin ajoittain sinnekin lähteminen voi tuntua työläältä, tai aikaa ei olisi kuin pikaiselle treenille. Matkoihin ja treenikamojen pakkaamiseen on tällöin turha tuhlata aikaa, kun nopeamman treenin voi silloin tällöin tehdä myös kätevästi kotosalla. Kun treenille löytyy kotoakin tilaa, niin se jää harvemmin kokonaan väliin vain sen takia, ettei jaksanut tai ehtinyt matkata salille sinä päivänä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Viikkovinkki: treenitilat kotona

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s