Kuinka KonMari -järjestäminen toimii

Kirjoittelin aiemmassa postauksessani KonMari -metodilla koti kerralla kuntoon siitä, kuinka japanilaisen järjestelijäguruksikin tituleeratun Marie Kondon järjestelykirjat ovat vaikuttaneet omiin tapoihini enemmän kuin olisin uskonutkaan kirjat lainatessani.

Olen siis lukenut kirjat KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika ja Spark Joy (oli tammikuussa 2016 englanniksi vain saatavilla kun sen luin). KonMari -kirjassa käydään läpi ideologia metodin takana ja miksi se toimii niin tavaroiden läpikäynnissä kuin järjestyksen ylläpidossakin. Spark Joy on eräänlainen jatko-osa, jossa taas perehdytään tarkemmin siihen, kuinka eri tavaralajeja kannattaa järjestää ja karsia, sekä miten säilytettävät ”iloa säkenöivät” tavarat voisi parhaiten pitää esillä tai säilyttää muuten järkevästi kodissaan.

järjestys
Kuva lapsuusajan Kinder-yllätys -kokoelmastani on hauska muisto, mutta en kyllä kaipaa tuota roinaa fyysisesti enää kaappeihini.

Valitse vain iloa tuottavat tavarat

KonMari -metodissa on kyse yksilöllisestä järjestämiskokemuksesta, jossa punaisena lankana kulkee ensinnäkin vain iloa tuottavien tavaroiden pitäminen ja kaikesta muusta eroon hankkiutuminen. Normaalistihan mietitään, mitä laittaa kiertoon, mutta sen tuntuessa vaivalloiselta prosessilta päädytään sitä tekemään pienissä erissä, eikä työ lopu koskaan. Kun valitaankin vain säilyttämisen arvoisia tavaroita, niin muiden tavaroiden pois laittamisesta tulee ihme kyllä paljon yksinkertaisempaa.

Mielestäni on hyvä, ettei kirjoittaja anna mitään yleispätevää sääntöä siitä, mikä on kenellekin sopiva määrä tavaraa. Metodi auttaa nimenomaan kyseenalaistamaan ja pohtimaan syvemmin, miksi säilöä mitäkin tavaraa, ja tämän prosessin kautta löytääkin luontevasti itsellensä sopivan tavaramäärän. Persoonia kun on monenlaisia; toinen tykkää minimalistisesta sisustuksesta, toinen taas runsaammasta. Onkin hyvä havaita, että kaikkia tyylilajeja voi toteuttaa niin, että tavarat pysyvät samalla järjestyksessä.

Mistä tietää, mikä on iloa tuottavaa, jos ei ole niinkään tunneihminen? Minulle tämä tuotti alkuun päänvaivaa ja järkeily toimikin paremmin joissakin tavaralajeissa.

Esimerkiksi vaatteista ne, mitkä ovat itselle väärää kokoa tai kulahtaneita voi laittaa heti kiertoon. Kaapista voi löytyä vielä hintalaput paikallaan oleva ”alelöytö”, itselle vääränmallisena tai -värisenä vähemmälle käytölle jäänyt tai muuten vaan sellainen vaate, mitä ei syystä tai toisesta tule puettua kovinkaan usein päälle. Tai sitten saman tyyppistä vaatetta on määrällisesti liikaa ja huomaa käyttävänsä niistä vain muutamia. Eri skenaarioita miettimällä ja valitsemalla vain todella käytetyt ja täysin mieluisat vaatteet, selkiytyy vaatekaappi huomattavasti, kun sieltä poistaa kaikki masentavat vaatekappaleet kertaheitolla.

Järjestä yksi laji kerralla kuntoon

Toinen oleellinen pointti on järjestää saman lajin tavarat (ja koko koti) vai  kerran, jolloin järjestyksestä tulee pysyvä, eikä saman tyyppisiin tavaroihin törmää uudelleen eri huonetta tai kaappia järjestäessään. Monissa järjestelyoppaissa käydään juurikin huone tai tila kerrallaan tavaroita läpi. Itse koin tämän laji kerrallaan tavaroiden läpikäynnin mullistavaksi, sillä se pakottaa todellakin kääntämään kaikki takkien taskut ja laatikoiden pohjat. Näin homma tulee hoidettua takuulla perusteellisesti. Samalla hahmottuu myös koko totuus omaisuudesta ja on helpompi kerralla päättää, mitkä tavaroista ovat tarpeellisia ja mitkä joutavat pois.

P1013366
Astioissa saa meillä olla vaihtelua erilaisia tilaisuuksia varten. Joulukattauksessa pohjana valkoiset Teema -astiat ja jouluntuntua tuo Le Creusetin punaiset kipot.

Yhtenä esimerkkinä voisi ottaa kirjat, joita monella on tapana säilyttää kirjahyllyssä, kun sellainen jostain syystä muka ”kuuluu kalustukseen”. Näin toimitaan, vaikka suurinta osaa kirjoista ei ole aikomustakaan lukea, tai ne on jo luettu eikä niitä enää lueta uudelleen. Itse en ole koskaan kerännyt varsinaista kirjahyllyä ja olenkin pääosin lainannut kirjastosta lukemista. Silti löysin kaapeistamme eri lajien kirjallisuutta pari hyllymetrillistä. Romaanit luen tasan kerran, en koe mitään tarvetta säilöä jo luettua kirjaa. Ne kirjat, joita en ole lukenut kymmenessä vuodessa, niin tuskin tulen lukemaankaan. Keittokirjojen osalta totesin, että nykyään reseptit tulee haettua netistä, eli ei niillekään enää käyttöä taloudessamme. Puolet kotoa löytyvistä kirjoistamme liittyivät taas opiskeluihimme, jotka on jo päätetty vuosia sitten. Olin huomaamatta säilönyt täysin turhiakin kirjoja ja vaikkei mistään suuresta erästä ollutkaan kyse, niin olin silti tyytyväisempi karsiessani turhat pois. Tässäkin vapautui tilaa ympärille ja saimme kaapit pari astetta siistimpään kuntoon.

Noudata järjestämisprojektissakin loogista järjestystä

Kolmas oleellinen vinkki oli koko kodin järjestäminen sellaisessa järjestyksessä, missä päätöksentekokyky helpottuu prosessin myötä ja lopulta hankalatkin tavararyhmät on helpompi setviä.

Projektissa edetään yksi tavaralaji kerrallaan ja siirrytään asteittain vaikeampiin kategorioihin. Kondo kehottaa aloittamaan vaatteista, kirjoista ja papereista. Näiden jälkeen käydään läpi ”komono” (kaikki muut tavarat aina astioista toimistotarvikkeisiin tai harrastusvälineisiin). Viimeiseksi jätetään tunne-esineet (valokuvat, perintökorut, lapsuusmuistot jne.). Niiden läpikäynti vaatii jo harjaantuneempaa otetta, mutta projektin edetessä päätöksentekokyvynkin luvataan helpottuvan ja lopulta pystyy hahmottamaan vaikkapa päiväkirjojensa kohtalon: säästääkö jälkipolville mukavaa luettavaa vai ovatko turhan henkilökohtaisia muiden silmille? Tai voihan sieltä vaikka napata ”muistolaatikkoon” talteen jonkin yksittäisen muiston ja nakata loput kirjasta takkaan.

Olen omassa projektissani poikennut suositellusta järjestyksestä paljonkin. Ihmiset ovat tässäkin mielessä kaikki yksilöitä; toisella koko vaatevarasto on katsottu parissa tunnissa läpi, kun taas toiselta kuluu sama aika pelkkien sukkien ja alusvaatteiden läpikäyntiin. Ylipäätään riippuu täysin ihmisestä,  mikä tavaralaji on kellekin helppo tai vaikea läpikäytäväksi eli sen vuoksi Kondon järjestys on mielestäni enemmänkin suuntaa antava. Vaatteissa projektini jatkuu vielä tovin. Sen sijaan kirjat olivat minulle helpoin kategoria ja olin valmis puolessa tunnissa. Kondon alkuperäinen ajatus edetä järjestämisessä helpoista kategorioista vaikeampiin on toki järkevä, mutta ei kannata välttämättä lukkiutua ohjeistettuun järjestykseen, jos ei se täysin omalta tunnu.

Kaikkia kodin tavaroita on harvalla aikaa kerätä kasaan ja käydä kerralla läpi yhtäjaksoisesti. Siksi projekti kannattaa paloitella itselle sopiviin kokonaisuuksiin ja ottaa vaikka välitavoitteita, mihin mennessä mikäkin laji on hoidettu. Keittiössä olen koonnut esimerkiksi yhdellä kertaa kaikki yhden sarjan astiat ja tarkistanut, mitkä niistä ovat mieluisia pitää. Aikaa on rajallisesti käytettävissä kerrallaan, enkä halua esillä lojuvan ”tekemättömiä töitä”, joten suosin siksi pienissä osissa etenemistä. Siinä saa ikään kuin välipalkintoja onnistumisista yhden tavaralajin läpikäydessään, mikä taas motivoi jatkamaan koko kodin järjestelyprojektia.

P3250329
Pääsiäiskattauksessa toimi taas sama valkoinen Teema -astiasto pääosassa ja sitä maustoi keväiset vihreät Pupu-kipot. Jos ei halua omistaa erilaisia astioita, niin serveteillä ja tuikuillakin saa mukavaa vaihtelua pöytään.

Poistettavien tavaroiden kierrätys

Kirjoissa ei jaeta vinkkejä siihen, minne kaikki poistettavat tavarat sitten tulisi hylätä. Tässä nyt kukin osaa varmasti käyttää maalaisjärkeään, eikä heitä kaikkea surutta roskiin, ellei kyseessä todella ole roska. Maailmanlaajuisille markkinoille tehdyssä kirjassa ei tosin olisi järkevääkään antaa seikkaperäistä ohjeistusta eri kierrätystavoista, kun nekin vaihtelevat eri maissa suuresti. Kokoan näistä kierrätystavoista oman postauksensa, mistä toivottavasi löytyy uusia kierrätysideoita toteutettavaksi.

Pidettävien tavaroiden järjestäminen

Suurin oivallus säilytyksen osalta oli kirjoissa neuvottu vaatteiden viikkaus pinojen sijaan riveihin. Sama neuvo pätee oikeastaan koko kotiin eli minkä tahansa tavaran pystyyn ja riveihin asettelu kaapeissa ja laatikoissa on toimivampaa, kuin perinteinen päällekkäin pinoaminen. Tällä kikalla tavarat menevät ensinnäkin entistä pienempään tilaan ja välttyy turhien lisäkaappien hankkimiselta. Toiseksi kaapin sisältö on nähtävissä yhdellä silmäyksellä, kun mikään tavara ei ole toisen päällä ja tällä tavalla kadoksissa. Tavarat on siis hyvin helppo ottaa käyttöön kuin myös palauttaa paikoillensa, kun niille on oma selvä paikkansa.

Ongelmana on monesti liian täyteen sullotut kaapit, joista ei löydä enää etsimäänsä. Olen pitänyt tavaroita järjestyksessä ennestäänkin, mutta en ole ennen tähän metodiin tutustumista karsinut kuitenkaan tarpeeksi, jotta sieltä myös vaivatta löytäisi kulloinkin tarvittavat kamppeet. Kaappi olisi hyvä olla sen verran täynnä, ettei tyhjää tilaa tule täyttäneeksi taas liialla tavaramäärällä. Tavarat on kuitenkin hyvä pitää sopivan väljästi niin, että kaapin sisältö on helppo nähdä yhdellä silmäyksellä ja kaikki pysyvät hyvässä kunnossa (esim. vaatteet rypyttöminä). Liian täysien kaappien myötä tuhlaantuu myös rahaa, kun ostaa uutta, vaikka kaapin kätköissä olisikin jo tarvittava tavara. Itse ainakin olen ostanut juhliin mentäessä helposti uusia sukkiksia, vaikka laatikosta olisi hieman penkomalla löytynyt useammatkin sopivat (parhaimmillaan nekin vielä paketissaan).

Mikäli pitää estetiikkaa tärkeänä sisustuksessa ja kodissaan, niin kirjoista sai hyviä vinkkejä senkin osalta tavaroiden säilömiseen ja esillepanoon. Arkisetkin tavarat voivat olla kauniita tiskiharjasta lähtien ja tarvittavat esineet on mahdollista myös pitää kauniisti näkyvillä, jos niitä ei ole järkevä laittaa kaappiinkaan. Säilytysratkaisut on kuitenkin järkevintä ja tehokkainta pohtia lopulliseen muotoonsa vasta, kun koko koti on käyty läpi. Siinä vaiheessa on hahmottunut tarvitseeko mitään hankintoja edes tehdäkään säilytystä varten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s