KonMari -metodilla koti kerralla kuntoon

Avaan sitten radion, lifestyle -blogin tai nyt kesällä myös Hesarin, niin eteeni hyppää juttu jos toinenkin japanilaisen Marie Kondon kehittämästä KonMari -metodista, jossa luvataan panna koko koti ja samalla muukin elämä kerralla kuntoon. Liittyessäni viime syksynä Facebookin KonMari Suomi -ryhmään oli siellä vasta pari sataa jäsentä. Alle vuoden sisällä perustamisestaan ryhmän jäsenmäärä on kivunnut kymmeneen tuhanteen ja innokkaita ”marittajia” tuntuu tupsahtelevan sieltä täältä lisää!

KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika on ollut kirjastojen varatuimpia ja pitkään jonotetuimpia kirjoja. Näin nyt kesähelteilläkin, milloin ei kovin monen olettaisi puunaavan kaappejaan tai lukevan minkään valtakunnan siivousoppaita.

Syksyllä 2015 näin itse ensimmäiset blogitekstit kyseisestä opuksesta ja olin jo niiden perusteella vakuuttunut, että kirja on kuin tehty minulle. Innostuin siis pistämään kirjan varaukseen ja ahminkin sen muutamassa tunnissa heti kirjastolta kotiutuessani. Äitiyslomalla ja paljon kotona ollessani oli moni roikkunut asia niin varaston siivouksesta erinäisiin vaatteiden korjauksiin alkanut häiritsemään, joten kirjan opit tulivat juuri sopivaan saumaan lisäpotkuksi näille hommille. Minut KonMari sai kerralla mukaansa ja sillä tiellä olen edelleen!

Kirja on reilun sadan sivun pituinen ja helppolukuinen. Kirjoitustyyli oli ajoittain hiukan lapsellinen, mutta itse sisällöltään kirja vakuutti minut. Olen normaalisti todella kriittinen millekään metodeille, kun niistä tulee mieleen lähinnä ihmedieetit tai muuten vaan ääriajattelu, mutta KonMari on ollut positiivinen poikkeus. Kirjailija selittää seikkaperäisesti, millä keinoin epäjärjestyksellisinkin ihminen voi saavuttaa pysyvän järjestyksen ja sen kautta harmonisen kodin.

koti2

Vaikkapa keittiön osalta siivous sujuu huomattavasti helpommin ja nopeammin, mitä tyhjempinä keittiön tasot ovat. Tässä kun säästyy aikaa tavaroiden siirtelyltä ja keittiön osalta välttyy samalla myös liedeltä tihkuneen rasvan ja muiden ruokatahrojen putsaamiselta erinäisistä tavaroista. Tämän huomasin todella toimivaksi vinkiksi, kun tyhjensin lähes putipuhtaaksi tasomme. Oli hyvin yksinkertaista siivota keittiö ja huomasin keskittyväni tarkemmin kaakelienkin pyyhkimiseen, kun aiemmin niissä oleva lika saattoi jäädä tavaroiden takana jopa täysin huomaamatta.

Muistan itsekin kirjaa lukiessani hymähdelleeni joillekin neuvoille ja miettiväni, että ”tuo nyt ainakin tuntuu täysin hullulta”. Mutta kas vain, kun annoin oudoillekin ideoille käytännön mahdollisuuden (esim. sukkien viikkaus), niin huomasin kuinka käteviä ne olivatkin ja olenkin jatkanut samalla tyylillä siitä lähtien. Eli vaikka kirja saattaa tuntua hassulta ja jotkin neuvot aivan liian vaativilta toteuttaa, niin kokeile kuitenkin käytännössä niiden toimivuus ja saatatkin yllättyä positiivisesti.

Kondon oppeja tarkasti seuraamalla tämä on tosiaan mahdollista, kun vain sitouttaa itsensä tavoitteeseen ja pysyy järjestyksen polulla.

Sukkien viikkaus olikin alkuun työläs operaatio, mutta siinä tuli samalla karsittua isosta pinosta monet turhat pois ja jäljelle jääneet olikin yllättävän yksinkertaista viikata siististi omiin riveihinsä (itsellä esim. urheilu- ja arkisukat sekä niissäkin lyhyt- ja pitkävartiset erikseen ja värijärjestyksessä). Nyt kaapistani löytyy joka kerta yhdellä vilkaisulla tarvitsemani sukkapari, mikä on varmasti sopiva tarkoitukseensa. Enää en käytä hetkeäkään sukkien etsimiseen, kuten ennen ison sekaisen sukkalaatikon kanssa eläessäni. Myöskään epämääräisiä parittomia sukkia ei enää pyöri kaapissa. Kun kaappi on kerran järjestetty toimivaksi, ei pyykättyjenkään sukkien paikalleen viikkaus ole enää toimi eikä mikään. Eikä siistiin lokeroon edes halua viskata sukkapareja enää entiseen tapaan palloina, vaan sitä automaattisesti viikkaa ne siististi omille paikoilleen. Kaiken kaikkiaan jo näinkin pieneltä kuulostava asia kuin sukkien säilytys on jo tuonut lisää aikaa elämääni välttyessäni entiseltä, jatkuvalta sukkien metsästykseltä.

koti3

Olen saanut jo ennestäänkin perusjärjestyksessä olleen vaatekaappini korotettua aivan uudelle tasolle järjestyksen ja toimivuuden kannalta. Tässä taikasanana on KonMari -metodin yksi kulmakivistä eli vaatteiden pystyynviikkaus, ja toisena suurena oivalluksena vain iloa tuottavien vaatteiden säilyttäminen.

Vaikka olen ennenkin karsinut vaatteita ja muita kodin tavaroita säännöllisesti, niin silti järjesteltävää on tullut aina vaan samoissa kaapeissa uudelleen eteen. Luettuani KonMari -kirjan olen järjestänyt kotiani aivan uudella tavalla. Järjestys on myös pysynyt, eikä saman lajin kertaalleen läpikäytyjä ja paikalleen laitettuja tavaroita ole tarvinnut jatkuvasti järjestellä uudelleen. Oma projektini on koko kodin osalta vielä kesken, mutta hyvin monta ”tavarakategoriaa” olen jo karsinut ja järjestellyt uudelleen toimivammin.

Voin siis sanoa, että KonMari -metodilla voit todellakin saada koko kotisi kerralla kuntoon, kun vain annat sille ennakkoluulottomasti mahdollisuuden.

Alan kuulostaa jo aivan fanaatikolta, mutta menköön, sillä tässä asiassa voin kokemuksen kautta hehkuttaa täydestä sydämestäni metodia toimivaksi. Koin sen pääpiirteissään aivan loistavaksi ja uskon siitä olevan hyötyä monelle muullekin. Sanon pääpiirteissään, sillä toki toimivin metodi on sellaisessa taloudessa, jossa kaikki asukkaat ovat samalla tavalla sitoutuneita järjestyksen ylläpitoon. Meilläkin on pieni lapsi taloudessa, mikä automaattisesti aiheuttaa omat haasteensa järjestyksen ylläpidolle, eivätkä KonMari -opitkaan kaikki toimi ilman omaa viitseliäisyyttä.

Pysykäähän kuulolla, kirjoittelen blogiini lisää kokemuksiani KonMari -opeista (myös lapsiperhenäkökulmasta), sekä muista hyväksi havaituista keinoista, joilla pääsee jo pitkälle kohti täydellistä kotia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s